Da li je zaleđena hrana zdrava?

Sređivali ste zamrzivač i naišli na kesu davno zaboravljenih borovnica. Setili ste se da tu još ima i nekakvog luka, paprike i paradajza koji ste odvojili za bećarac…

A tek kad pronađete mleveno meso ili filete ribe u debelom ledu…

Da li je sve to i dalje upotrebljivo?

Je li zdravo? Smete li sada to da spremite svojoj porodici i/ili sebi?

Sepetka odgovara (i objašnjava) jednu od trenutno najvećih zabluda u (is)hrani. Dakle, da li je zaleđena hrana dzrava?

 

Zaleđeno voće i povrće može biti i zdravije?

Kako je to moguće?

Naučnici su zapravo dokazali da zamrznuta hrana i dalje sadrži sve vitamine, minerale, proteine i druge mikro i makro elemente, kao i njihovi sveži pandani. 

Zapravo, dokazano je da zaleđeno voće i povrće u većini slučajeva sadrži i veću količinu ovih nutrijenata, u odnosu na sveže komade sa kojima su upoređivani.

Zašto?

Objašnjenje je zapravo vrlo jednostavno. Voće i povrće se obično ledi kada dostigne vrhunac svoje zrelosti

Na ovaj način, odnosno zamrzavanjem, naše namirnice će (duže) zadržati sve minerale, vitamine i dr. zdrave stvari, dok će voće i povrće koje ostaje sveže – vremenom propasti i izgubiti sve ono zbog čega ga jedemo.

Koja je idealna temperatura za održavanje nutritivne vrednosti hrane?

Svežina i nutritivne vrednosti proizvoda mogu gotovo u potpunosti da se zadrže u mesu voća i povrća, ako se ono brzo duboko zamrzne. Duboko zamrzavanje podrazumeva dostizanje temperature od najmanje minus 40 stepeni Celzijusa.

Ovako zamrznute namirnice (voće, povrće, meso i riba) u zamrzivaču mogu da opstanu i do godinu dana!

Takođe, hrana koja se skladišti i do minus 20 stepeni Celzijusa, nema potreba da joj se dodaju konzervansi i druge (ponekad, i za mnoge toksične) hemikalije za održavanje svežine.

 

Smrzavanje je veoma “zahvalna” tehnika čuvanja hrane

Nije li odlično što možemo ostatke hrane samo zalediti, i ponovo ih iskoristiti kada nemamo vremena da kuvamo? Uz to, taj ručak će imati isti ukus, i neće se pokvariti kao kada bi stajao u frižideru ili na sobnoj temperaturi.

Mnogi zbog obaveza ne mogu da priušte sebi svakodnevno spremanje hrane. Da bi hrana opstala, a ljudi ponovo imali obrok (i, na kraju krajeva, bili zdravi) hranu moramo zamrznuti.

Par minuta u rerni ili mikrotalasnoj rešava problem – “šta sada jesti?!” i novog obroka.

Zamrznute maline

Pravila za odmrzavanje i korišćenje sveže odmrznutih namirnica

Što se tiče odleđavanja svega što smo u zamrzivač stavili kako ne bismo malo-malo trčali u prodavnicu…

“Pravila” su sledeća…

Meso i riba bi trebalo postepeno da se odmrzava na hladnom; dakle u frižideru. Hladan vazduh će polako odmrzavati meso i sprečiti razvoj bakterija. 

Ledena voda takođe može biti od pomoći prilikom brzog odleđivanja, ali pokušajte da izbegnete ovaj način odmrzavanja jer i on može prouzrokovati bakterije. 

Odmrzavanje zamrznutog voća i povrća veoma je brz proces ukoliko ga ubacite u mikrotalasnu na par sekundi. 

Uz mikrotalasnu ne samo da ćete brzo dobiti odleđen grašak, boraniju, brokoli ili spanać, već će zdraci neutralisati i potencijalne bakterije.

Koje namirnice nikako ne bi trebalo da zamrzavamo?

Iako su zamrzivači umnogome svima nama olakšali život i skladištenje hrane, činjenica je da neke namirnice ne izgledaju lepo nakon odmrzavanja, nemaju ni lep ukus, a neke su i potpuno beskorisne.

Sigurno vam je poznato kako se maline, jagode i slično voće umulja nakon odmrzavanja.

Razlog tome je što ove namirnice sadrže veliku količinu vode. Voda se zamrzavanjem širi, širi ćelije voća/povrća, a odmrzavanjem se sve to skuplja. Menjanjem agregatnog stanja, menja se i sastav ovih namirnica prepunih vode. Zato imamo šolju muljave, voćne kaše.

Međutim, jagode, borovnice, paprika, pečurke ili luk i nisu toliko sporne za zaleđavanje. Postoje neke namirnice koje daleko lošije reaguju na led; toliko loše da postanu potpuno neupotrebljive nakon odmrzavanja. 

Voćni predstavnici namirnica koje nikako ne bi trebalo zamrzavati su lubenice, dinje i citrusi.

Od povrća, trebalo bi izbegavati zamrzavanje krastavaca, rotkvica, zelene salate koja će uvenuti i postati smeđa, ali i mlečne proizvode!

Jogurt i sirevi (kremasti i tvrdi) potpuno izgube ukus i strukturu nako zamrzavanja, a još jedna neupotrebljiva namirnica koja se nikako ne zamrzava su – kuvana jaja. Led će učiniti da ljuska jajeta pukne, a unutrašnjost će postati potpuno “gumičasta”.

Nadamo se da vam je naš mali vodič kroz zamrzavanje malo olakštao skladištenje namirnica, i pomogao da uvidite da zaleđena hrana nikako nije bauk, i nezdrava. Naprotiv!

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više