Izvori vitamina C – povrće i voće sa najviše vitamina C

Ishranom bogatom vitaminom C možemo obezbediti optimalno funkcionisanje organizma. Ipak, brz stil savremenog života, a naročito nepovoljne navike u ishrani, često ne daju kvalitetnoj i uravnoteženoj ishrani da postane deo naše svakodnevice.

Unatoč tome, manjak vitamina C i minerala potrebnih za njegovo iskorišćavanje mogu da dovedu do simptoma kao što su problemi sa kožom, kosom i noktima, česte infekcije, malaksalost, umor i dr. U ovom tekstu, bavićemo se bitnim karakteristikama dragocenog vitamina iz C grupe, kao i načinima da do njega dođemo putem voća i povrća iz naše neposredne okoline.

Vitamin C – najbolji antioksidans iz prirode

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi, a prisutan je u svežem voću i povrću. Jedan od najispitanijih vitamina, koji i dalje privlači veliku pažnju. Vitamin C učestvuje u brojnim biološkim procesima; važan je za sintezu kolagena i karnitina, ali učestvuje i u metabolizmu masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima.

Lek iz prirode – prirodni izvori vitamina C

Čovek ne može da sintetiše C vitamin i zbog toga ga mora unositi putem hrane. Mnoge vrste životinja poseduju mogućnost sinteze askorbinske kiseline jer imaju enzim koji pretvara glukozu glukozu ili galaktozu u L-askorbinsku kiselinu.
U mleku i životinjskim tkivima se nalazi malo vitamina C, ima ga u semenkama u fazi klijanja, dok su najbogatiji izvori vitamina C ipak voće i povrće.

Voće sa vitaminom C – Osvežavajuća fabrika zdravlja

Namirnice za koje se dugo verovalo na su najbogatiji i najbolji izvor vitamina C je definitivno voće. Zbog njegovog osvežavajućeg i kiselog ukusa, smatralo se da je bogato ovim antioksidansom. Međutim, iako je preporučljivo konzumirati voće zbog obilja vitamina i minerala, vitamin C se tek u nekima od njih nalazi u zavidnoj količini, dok ćemo o pravim izvorima ovog dragocenog vitamina govoriti u narednim pasusima.

Citrusi – Pomorandže, limun, limeta i dr.

Citrusi su najpoznatiji predstavnici vitamina C. Iako pomorandže, limun, limeta i drugi citrusi zaista obiluju ovim vitaminom, iznenadiće vas činjenica da postoje namirnice koje sadrže mnogo veći procenat vitamina C nego citrusi.

Jagode na plavom tanjiru - izvor vitamina c

Jagode – omiljeno voće sa vitaminom C

Jagode imaju 84 mg vitamina C. Odlične su za dugoročno očuvanje zdravlja srca, jer vitamin C u njima odlično vezuje gvožđe, što pospešuje prokrvljenost organa i bolju “pumpu”. U skladu sa uravnoteženom ishranom, vitamin C poreklom iz jagoda postaće jedan od omiljenih načina da se snabdete ovim vitaminom, zbog neodoljivog ukusa ovog voća.

Egzotično, južno voće – kada vitamin C udruži snage sa drugim vitaminima

Papaja, ananas, kivi i mango sa čak 140 mg vitamina C u svom sastavu nude i mnoge druge vitamine iz grupa kao što su A, E i B – čije konzumiranje može umogome da popravi stanje i kvalitet kože, ali i da pomogne oko nadutosti stomaka i problema sa varenjem.

Povrće sa vitaminom C – najbolji izvor dragocenog vitamina

Naučno je utvrđeno da je najbolji izvor vitamina C upravo povrće. Zahvaljujući svom većinskom sastavu od vode, vitamin C u povrću je veoma stabilna supstanca, koja dugo može da opstane (čak i kada se namirnica iseče), za razliku od voća koje oksidira zbog velike količine šećera.

Takođe, dugotrajnom opstanku vitamina C u povrću pomažu i sukomponente u vidu mnogih drugih vitamina, vlakana i minerala neophodnih za pravilno funkcionisanje organa za varenje.

Crvena paprika – najbolji izvor vitamina C

Sa oko 190 mg vitamina C u samo jednom komadu, paprika, a pre svega crvena paprika postaje apsolutni šampion kada su u pitanju prirodni izvori vitamina C! Osim vitamina C, u crvenoj paprici “stanuje” i vitamin A – neprikosnoveni borac za dobar imunitet i dalekovidost.

Čili papričice – gorivo za brz metabolizam

Samo pola činije čili papričica sadrži 107,8 mg vitamina C, što je duplo više od pomorandže i zadovoljavaju dnevene potrebe za ovim vitaminom. Međutim, ove papričice su odlične i za smanjivanje bola u mišićima, podstičući prirodnu sintezu kolagena u njima, i to upravo posredstvom vitamina C.

Kelj, Brokoli i spanać – lisnato, zeljasto povrće sa vitaminom C

Lisnato povrće sa puno hlorofila predstavlja fabriku vitamina i drugi najbolji izvor vitamina C! Hlorofili blagotvorno utiču na organe, štite ga od alkalizovanja organizma i tako predupređuju teška zdravstvena stanja u poznim godinama.

Crvena paprika

Dejstvo vitamina C na naš organizam

Vitamin C je u nauci poznat kao L-askorbinska kiselina i askorbat. Naše telo ne može samo da proizvede vitamin C i zbog toga njegov unos moramo stalno obezbeđivati pravilnim odabirom ishrane.

Neke od osnovnih funkcija koje vitamin C ima u našem organizmu jesu poboljšanje apsorpcije gvožđa unutar probavnog sistema, zaštita organizma od slobodnih radikala, smanjenje oštećenja DNA usled oksidacije kao i smanjenje oksidacije LDL holesterola. Međutim, sudeći po istraživanjima Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) benefiti vitamina C na ljudski organizam su brojni, među se ističu:

 • Održavanje normalne funkcije imunog sistema
 • Stvaranje kolagena za normalnu funkciju krvnih sudova, kostiju, hrskavice, kože, kose i noktiju
 • Doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije
 • Normalnom funkcionisanju nervnog sistema
 • Štiti ćelije od oksidativnog stresa
 • Smanjuje umor i iscrpljenost
 • Regeneriše zalihe vitamina E
 • Povećava apsorpciju gvožđa

Vitamin C se u celosti apsorbuje u tankom crevu, i to najviše 20% od ukupne unete količine, tako da se savetuje češće a količinski manje unošenje ovog vitamina, zbog optimalnog iskorišćavanja. Optimalne količine vitamina C organizam apsorbuje u roku od tri sata nakon konzumacije, dok se ostatak izlučuje putem urina.

Treba imati na umu da apsorpciji vitamina C pomažu najpre kalcijum, magnezijum a ondai i mnogi drugi vitamini i minerali. Odmažu stres, visoka temperatura tela, duvan, alkohol, antibiotici i dr.

Previše vitamina C?

Da, zapravo je i to moguće. Iako je vitamin C generalno bezbedan za koriščenje (telo ga brzo izlučuje i relativno ga je teško uneti u većim dozama putem hrane), osobe koje koji uzimaju vitamin C u obliku suplemenata predoziravanjem dolaze do neželjenih efektata, kao što su:

 • Dijareja
 • Mučnina
 • Problemi sa varenjem
 • Kamen u bubregu
 • Oštećenje jetre usled vezivanje veće količine gvožđa (vitamin C povećava apsorpciju gvožđa)

Imajmo na umu da se radi o “mega” količinama od oko 2000mg dnevno, dok će optimalne dnevne potrebe organizma za vitaminom C (od 70 do 150mg) sačuvati naše zdravlje i ojačati ga za godine pred nama.

Čitaj još

Poljoprivreda

Kako sačuvati biljke od mraza tokom hladnih dana?

pročitaj više
Vitaminska baza

Izvori vitamina A – voće i povrće sa najviše vitamina A

pročitaj više
Poljoprivreda

Kako zaštititi useve od zemljišnih štetočina?

pročitaj više