Namirnice za jačanje imuniteta – najbolja hrana za imunitet

Iako je zima uvek period kada se posebno pripremamo za borbu protiv virusa, i kupujemo suplemente koji bi pomogli našem organizmu, nije zgoreg naučiti par pravila i načina kako da imunitet tokom cele održimo na zavidnom nivou. Prvi i najbolji od svih načina jeste – hrana za imunitet!

Hrana koju jedemo svakog dana ima izrazito veliki uticaj na naše zdravlje i unapred određuje odgovor imuniteta na bilo kakve izazove – bilo da se radi o virusnim infekcijama, sezonskom gripu ili alergijskim reakcijama.

Ukoliko vas zanima koja je to najbolja hrana za imunitet i koje namirnice za jačanje imuniteta treba dodati na sledeći spisak za kupovinu – posvetite nekoliko minuta upoznavanju našeg novog bloga.

Povrće – super hrana za imunitet

Povrće je jedna od posebnih grupa namirnica koje možemo jesti u ogromnim količinama da imamo barem dva benefita koja nikada ne izostaju: prvi je taj da se nećemo ugojiti, a drugi je da zbog količine vode i minerala koje unesemo jedenjem povrća – jačamo odbrambeni sistem tela.

Ljudi su odavnina smatrali povrće lekom za brojne bolesti, pa se tako krompir previjao na bolne slepoočnice, krastavcem su se podmlađivali, a topla limunada pomagala je kod bolnog stomaka i lošeg varenja. Čak je i nauka dala svoj doprinos, istražujući neke vrste povrća i njihov uticaj na imunitet.

1. Crvena paprika kao najbolji izvor vitamina C

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svetu, i vrlo se lako gaji. Što je paprika zrelija, viši je nivo dragocenog vitamina i minerala u njenom mesu.

Naučno je dokazano da crvena paptika sadrži četiri puta više vitamina C od bilo kog citrusa, a tu su i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida, vitamin A i likopeni koji paptrici daju antioksidativnu moć i svrstavaju je u supernamirnice.

Kako je ubrajamo u namirnice za jačane imuniteta, paprika je direktno povezana sa zdravljem očiju, zaslužna je za kvalitetan, sjajan i čist ten, a paprika na prirodan način deluje i u zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti zahvaljujući snažnim antioksidansima.

Crvena paprika na plavoj pozadini

2. Belom luku – najstariji poznati borac za snažan imunitet

Sigurno vam je neko već rekao da ako želite da ojačate imunitet, uvrstite u svoju ishranu beli luk. Zapravo, nauci su odavno poznata njegova antibakterijska svojstva, pa ga često ga nazivaju i prirodnim antibiotikom.

Beli luk spada u prve namirnice za jačanje imuniteta u zimskom periodu, kako bi se organizam odbranio od respiratornih infekcija, prehlade i gripa.

Beli luk pomaže imunitet jer sadrži velike količine vitamina C, B6, B6, aminokiselina, minerala K, Fe, S, J, Ca, P, Se i enzima kao. Oni su neophodni da bismo organizam učinili otpornijim, ali i za dobro raspoloženje.

Međutim, nosioci antibiotske aktivnosti belog luka su alicin i skordinin koji se aktiviraju kada dođu u kontakt jedni sa drugim, a nalaze se odvojeni u belom luku. Zato, da biste uspešno jeli beli luk i pritom ojačali imunitet, nećete pojesti samo jedan komadić – već dva!

3. Pečurke – nutritivno bogata namirnica za imunitet

Naučne studije potvrđuju da pečurke spadaju u najbolje namirnice za jačanje imuniteta! Tajna blagotvornog dejstva pečuraka je u visokom sadržaju polisaharida i antioksidanasa, koji snažno stimulišu imunološki sistem, štite telo od dejstva “slobodnih radikala” i upala, a pomažu čak i kod stanja kada je imunitet već teško oštećen.

4. Zeljasto povrće prepuno hlorofila

Zeleno povrće, poput kupusa, brokolija i spanaća, blitve i zelja učiniće mnogo za vaš organizam i imunitet tokom cele godine. Ove namirnice za jačanje imuniteta deluju tako što otpuštaju vitamin C i A, dragocene folate, antioksidanse i biljna vlakna koja su veoma važna za zdrav stomak i pravilno varenje.

Ove namirnice za jačanje imuniteta je najbolje jesti sveže, ili tek blago skuvane (blanširane ili poparene) kako bi se sačuvali svi vitamini.

5. Ovas – žitarica koja čuva stomak

Kada već pominjemo ulogu beta glukana u jačanju imuniteta, onda ne smemo zaobići ni ovas i ovsene mekinje kao njegov izvor. Ovsena kaša je česta preporuka nutricionista za zdravlje pa i za mršavljenje, ali koliko je relano često na našem meniju?

Većini nas nije navikla da jede ovsenu kašu, a čak je mnogi i zaobilaze jer su savremene dijete namentule mišljenje da je ovas u obroku neukusan. Ovsena kaša i generalno proizvodi od ove žitarice odličan su izvor vlakana i super hrana za imunitet, a vrlo lako se mogu “začiniti” voćem, medom, kakaom i orašastim plodovima pa predstavljati prekukusan obrok.

Dečak drži brokoli ispred narandžaste pozadine

Voćna ishrana za imunitet

Voće je verovatno jedina namirnica  na svetu koja predstavlja najlakši način da našoj ishrani dodamo raznovrsnost, a uporedo i da svaki obrok obogatimo vitmininima i mineralima.

Istina, mnoge voćke bi trebalo jesti u ogromnim količinama kako bismo nadoknadili knevne potrebe za nekim elementom (što na kraju može uticati nepovoljno i na naše varenje), ali postoji način da se prejedanje izbegne – a da se ipak osvežimo i osnažimo.

Najbolji način jeste biranje voćki koje dokazano menjaju stanje našeg imunog sistema nabolje, i koje obiluju raznim mikroelementima! Samo jedna od ovih voćki na dan – sprečiće brojne bolesti, prehlade i upale.

Citrusi – voće sa najviše vitamina C

Uvek kada smo bolesni, tragamo za vitaminom C. A kada nam je on potreban – kako bez citrusa! Limun, grejpfrut, mandarine i narandže sadrže obilje vitamina C, ali ono zbog čega stručnjaci posebno preporučuju ove vrste voća jesu flavanoidi, najmoćniji antioksidansi koji se smatraju prirodnim čuvarima imunog sistema.

Vitamin C čuva ćelije našeg organizma, sprečava infekcije, a njegov nedostatak izaziva umor i oštu slabost organizma.

Limun je najbolje konzumirati kao limunadu, sa malo meda, kako ne bi prouzrokovao osetljivost želuca. Najbolje je svakodnevno popiti čašu limunade od jednog limuna, sok od narandže ili grejpfruta. Ovo voće treba konzumirati sveže i potpuno zrelo, bez ikakve termičke obrade.

Borovnice – najsnažniji izvor antioksidanasa

Borovnice predstavljaju jednu od onih super hrana za jačanje imuniteta jer imaju izrazito malo kalorija i šećera, a obiluje različitim vrstama antioksidanasa koji štite naše telo od upala, naročito nakon iscrpljivanja, ili tokom sezona gripa i prehlada.

Samo jedna šoljica borovnica (što je ekvivalent jednoj celoj voćki iz nekog drugog roda) sadrži 85% vode, u kojoj su rastvoreni vitamin C (24%), vitamin K (36%), Mangan (25%), oko 4g vlakana i drugih minerala.

Osim borovnice, sličan učinak na zdravlje, pre svega organa za varenje i kardiovaskularnog sistema, možete pronaći u bobicama kao što su sveže drenjine i brusnice.

Lubenica – osvežavajuća voćka koja čisti organizam

Na žalost, lubenica je jedna od namirnica za jačanje organizma samo tokom sezone, ali tada ne smete propustiti da iskoristitie sve njene prednosti. Možda ste msilili da je lubenica jedino dobra tokom dijete jer je većinski sastavljena od vode, ali mi smo tu da vam ukažemo na to da je lubenica zapravo odlična namirnica za jačanje imuniteta. 

Ova, “džinovska bobica” sadrži puno kalijuma, vitamina A i vitamina C, vitamina B6 i posebno glutationa – moćnog antioksidanta koji se bori protiv upala, infekcija, neuredegeneracija, srčanih bolesti, respiratornih smetnji i još mnogo čega.

Orasi na beloj pozadini

A šta je sa začinima i čajevima?

Čajevi za jačanje imuniteta se mogu uvesti kao navika, u svakodnevnu rutinu, a ne tek kada se razbolimo. Zamenite šoljicu kafe nekim od preporučenih čajeva za imunitet i bez bojazni sačekajte bilo koje godišnje doba.

Đumbir – mirisna i začinska namirnica za podizanje imuniteta

Đumbir je biljka koja nam može pomoći da dugoročno osnažimo imuni sistem. Njegovo dokazano protivupalno dejstvo ima najveću snagu kada se pomeša sa medom.

Đumbir kao namirnica za jačanje imuniteta se konzumira tako što se dva veća korena operu, narendaju, pa se dodaju u 500 g meda. Ovaj melem za telo treba konzumirati pre svakog obroka. Rendani đumbir je moguće dodati hrani i napicima, obično čajevima i vodi.

Cimet – multikorisna namirnica za jačanje imuniteta

Cimet se već hiljadama godina koristi širom planete, i malo je onih koji ne uživaju u njegovom egzotičnom mirisu i ukusu. Cimet je odličan kao prirodni lek kod mnogih oboljenja. Optimalan je izvor ugljenih hidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcijuma, gvožđa, bakra i cinka. Sadrži i vitamine C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin).

Cimet obiluje brojnim antioksidansima i fenolima koji su izuzetni borci protiv infekcija. Oni direktno utiču na imunitet pa se cimet koristi i kao napirnica za poboljšanje imunog sistema.

Cimet se može koristiti za ublažavanje i lečenje prehlade, glavobolje, mučnine, slabosti, problema sa varenjem i regulaciju probave. Cimet je i prirodni lek za dijabetes jer podstiče pravilno lučenje insulina.

Zeleni čaj – vitki i zdravi uz ukusan napitak

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava loš i podiže HDL, odnosno “obar holesterol”. Takođe, antioksidansi u zelenom čaju su nekoliko desetina puta efikasniji od vitamina C i E, koji važe za neke od najpotentnijih antioksidansa u prirodi.

Ovi antioksidansi u zelenom čaju se bore protiv slobodnih radikala koje u telo unosimo lošom ishrano, alkoholom, pušenjem, pa čak i samim boravkom u zagađenom okruženju. Ispijanjem zelenog čaja za imunitet, ne samo da sprečavamo nastanak bolesti i upala, već se smatra da njime možemo odložiti i pojavu znakova starenja.

Čaj od brusnice – ukusna voćka koja čuva zdravlje

Brusnica je tvrda, crvena bobica koja zahvaljujući ogromnoj količini vitamina C ima karakterističan, kiselkast ukus. Plodovi brusnice, pored toga sadrže vitamine C grupe, obiluju i vitaminom A, kalijumom, kalcijumom, biljnim vlaknaima i biflavonoidima sa snažnim antioksidantnim dejstvom.

Čaj od brusnice za imunitet pomaže u podizanju opšte otpornosti organizma i smanjuje rizik oboljevanja od raznih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa čak i u sprečavanju razvoja ćelija karcinoma na organima ovog sistema.

Imunitet zavisi od našeg stila života

Jak imunitet može se postići i raznovrsnom i izbalansiranom ishranom. Izbegavanjem loših navika u ishrani može vam biti jedan od ključnih faktora za jačanje imuniteta. Beli šećer, belo brašno i loše navike mogu biti odličan preduslov za slab imunitet.

Istraživanja kažu da hrana bogata probioticima, vitaminima i mineralima smanjuje verovatnoću pojave brojnih infekcija, a smanjuje i potrebu za antibioticama i dodatne komplikacije. Najbolje namirnice za jačanje imuniteta jesu voće i povrće, kombinovano u raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani.

Čitaj još

Poljoprivreda

Zašto je klima Srbije idealna za poljoprivredu?

pročitaj više
Zdravlje na usta ulazi

Biljna vlakna u ishrani – Prednosti i namirnice bogate vlaknima

pročitaj više
Vitaminska baza

Sve prednosti paprike – vitamini u paprici i ostala svojstva

pročitaj više