Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

Bledo bela i blago kiselkasta vodica koja se oslobađa prilikom vrenja i sirenja mleka, zove se surutka.
Ukusom podseća na razblaženi jogurt ili razblaženo kiselo mleko, a zbog svog jedinstvenog hemijskog sastava, ubraja se u najlekovitije tečnosti na svetu.

Danas ćemo se bliže upoznati sa time zašto je dobro piti surutku, šta surutka leči, ali i da li možemo preterati sa ovim napitkom.

Za šta je sve dobra surutka

Surutka za jetru

Surutka je najpoznatiji lek za jetru. Ne samo da je često ispijaju da bi odagnali mamurluk i oporavili jetru koja je naporno radila da očisti telo od toksina iz alkohola, već se njen uticaj na jetru može eksploatisati i u mnogim drugim oblicima.
Često se prepisuje i kao suplement uz terapiju mononukleoze, a mogu je piti čak i deca (pošto je ovo oboljenje i najčešće kod njih).

Surutka za mršavljenje i mišiće

Surutka je odlična i za mršavljenje i za ojačavanje imunteta. Sadrži puno različitih vrsta proteina koji grade mišićnu masu (laktoglobulin), dugo održava sitost, a neki od njenih belančevina su direktno povezane sa procesima kao što su lučenje hormona sreće (alfa-laktalbumin), ili odbrana organizma od virusa i bakterija (laktoferin).

 

sepetka_whey_protein_surutka

 

Whey protein i koncentrat iz surutke

Da bi surutka za mišiće imala efekta, potrebno je piti veoma velike količine; zbog toga su naučnici osmislili “WHEY” – izolat, odnosno koncentrat iz surutke, koji je dovoljno koncentrovan da zameni ceo proteinski obrok.
Da biste imali kvalitetne mišiće, i povećali snagu, neophodno je da ishrana već bude bogata proteinima. Ponekad je teško pojesti veću gramažu mesa ili, još više, biljnog proteina, tako da je koncentrat surutke odličan način da u tome uspete.
Međutim, bez vašeg napora da održite mišiće u formi, ni jedan jedini suplement, pa ni surutka, neće vam pomoći.

Surutka za varenje i zdravlje stomaka

Vitamini i minerali iz surutke održavaju zdravlje i funkcionalnost gastrointestinalnog trakta – posebno kada je on izložen bakterijskim i gljivičnim infekcijama (npr. Heliko bakterija i sl).
Masna jetra, visok pritisak i visok loš holesterol se takođe mogu tretirati ispijanjem surutke.

Surutka je odlična za oporavak tkiva i hidrataciju

Surutka je odličan napitak za oporavak nakon bolesti ili operacija, jer će pomoći da telo povrati snagu i rehidrira tkiva. Ta sposobnost aktivne rehidratacije odlično se zapaža ako surutkom namažete kožu nakon izlaganja suncu (potencijalno ako imate opekotine).

 

sepetka_surutka_mleko_jogurt_u_flasama

Od čega se sastoji surutka

Preko 90 posto surutke čini voda. Zatim, veoma mali procenat surutke čini laktoza, što je čini prihvatljivim izborom čak i za one koji su osetljiviji na ovaj mlečni šećer.
Oko 2% ukupne količine surutke čine belančevine, tj. proteini. Druge, aktivne materije u surutki su vitamini i minerali.
Surutka je izrazito bogata kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, bakrom i retkim kobaltom. Jedna čaša surutke može da nadoknadi čak 25% dnevnih potreba za kalcijumom i fosforom, 10% potrebe za cinkom i oko 7% potreba za kalijumom i magnezijumom.
Od vitamina moramo pomenuti vitamine  A, C, D , E, zatim obilje vitamina B grupe, nekoliko esencijalnih masnih kiselina, ali ima i drugih oligoelemenata.

Oprezno sa količinom surutke koju pijete

Surutka je poznati diuretik. Pošto je bogata probiotičkim materijama, surutka odlično hrani dobre bakterije koje ubrzavaju peristaltiku creva.
Ovo je i jedan od razloga zašto surutku treba piti kontrolisano, odnosno, treba je kombinovati sa raznovrsnom ishranom kako bismo videli njen pun efekat.
Ukoliko tek počinjete ispijanje surutke, savetujemo da počnete sa manjim dozama (2dl). Kada se creva i ceo organizam naviknu, možete doći i do količine od jednog litra surutke dnevno.
Ako želite da očuvate kardiovaskularno zdravlje, zdrav sistem za varenje, ako želite zaista da pomognete jetri da se oslobodi “toksina” – pijte surutku, ali i u tome budite umereni.
Na našem sajtu možete pronaći tekstove koji će vas uputiti u to kako da ukombinujete surutku u svoju ishranu, odnosno kako da njome upotpunite raznovrsnu ishranu.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više