Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

Jeste li znali da je sočivo, poznato i kao leća, zapravo mahunarka; baš kao boranija, ili pasulj? Pošto pripada toj porodici, jasno je da sočivo obiluje važnim mikro i makronutrijentima, među kojima su najbitniji proteini, ugljeni hidrati, vlakna i vitamini B grupe.

Proteini iz biljaka: Ovo je povrće koje gradi mišiće i daje snagu

Šta su ugljeni hidrati u hrani i koja im je uloga u ishrani

Izvori vitamina B – Namirnice sa vitaminom B

Sočivo je, takođe, veoma dobar izvor gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka, selena, kalcijuma, kalijuma i bakra, a njegov učinak na naše telo je mnogostruk kada se konzumira u kontinuitetu.
Hajde da otkrijemo, u čemu je tajna sočiva? Zašto je dobro jesti sočivo, i koju grupu namirnica možemo uspešno zameniti ovom mahunarkom?

Vrste sočiva i boje sočiva – mnoštvo na raspolaganju

Sočivo je hranljiva namirnica koja nam dolazi sa Bliskog Istoka, a danas se gaji gotovo svuda u svetu, iako ga naša zemlja dobija preko plantaža iz Turske.
Postoji mnogo vrsta sočiva, pa shodno tome, sočivo može imati i razne boje. Boja sočiva koja se najčešće može videti po marketima (ili pijacama, ako pazarite “preko”) su:

  • Crveno sočivo
  • Braon sočivo (najčešće, tzv. egipatsko sočivo)
  • Roze sočivo
  • Žuto sočivo
  • Zeleno sočivo (sa bojom između zelene, braon pa čak i crne; ukusom podseća na lešnike)
  • Crno sočivo (“beluga” socivo, jer podseća na kavijar)

sepetka_razlicite_boje_sociva

Braon sočivo je i najčešća vrsta sočiva. Veoma je ukusno i ima prijatnu aromu. Ova vrsta sočiva spada u omiljene među našim kupcima, najčešće zbog toga što je aromatično, ali i zbog toga što se veoma lako i brzo priprema.

Sočivo se smatra dobrom zamenom za životinjski protein

Od davnina se sočivo jelo umesto ribe i mesa, posebno jer je ranije u mnogim zemljama meso bilo skupa namirnica.
Sočivo ima značajan postotak vitamina, pa je koliko-toliko bilo adekvatna zamena za meso, i sprečavanje bolesti koje su nastajale usled nedovoljnog unosa proteina.
Kombinujte sočivo sa drugim namirnicama kako biste iskoristili pun potencijal proteina!
Kao i bilo koja druga, neživotinjska hrana i izvor proteina, sočivo ne sadrži sve potrebne esencijalne aminokiseline poput metionina, npr.
Proteini su vitalni za rast i razvoj, oporavak i snagu, pa je važno da sočivo kombinujete sa drugim biljkama bogatim metioninom, kao što su npr. pšenica i pirinač.
Još neke biljke bogate proteinima su soja (najviše), sočivo je na drugom mestu, a prate ih pasulj, leblebija i kinoa.

Za šta je dobro sočivo

Puna su folata, vlakana, gvožđa i kalijuma, kao i mangana, minerala koji pomaže vašem mozgu da funkcioniše normalno.
Leća sadrži i mnoga druga biljna jedinjenja. Veliki broj fitohemikalije u njima imaju snažne antioksidativne i antikancerogene efekte.
Mnoga istraživanja su pokazala da dugoročno konzumiranje sočiva može imati zaštitne efekte protiv hroničnih bolesti, uključujući i bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Od sočiva se može praviti i brašno koje se koristi i za razne hlebove, slane i slatke specijalitete. Brašno od sočiva je veoma popularan izbor među onima koji se bore sa celijakijom i intolerancijom na gluten.
Ako želite da vam sočivo duže traje, onda ga čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu, gde ono neće imati dodira sa vlagom, jer sočivo može lako proklijati.
Sočivo se najviše gaji u Indiji, ali su veliki izvoznici ove mahunarke i Amerika i Turska. Stabljika sočiva izgleda slično grašku, iako je dosta sitnija; čak su im i mahune slične, ali u jednoj mahuni sočiva ima tek jedno do dva zrna.
sepetka_corba_od_sociva

Jeste li već pravili nešto od sočiva? Nama je često na trpezi sočivo u čorbastom obliku, mada se odlično uklapa i u pite sa povrćem i fetom.
Jeste li probali da napravite zdrave tortilje od sočiva? Postupak je prilično jednostavan: Potopite sočivo u vodu (duplo vode u odnosu na količinu sočiva), ostavite da prenoći da bi lepo nabubrilo). Ujutru isperite, pa ponovo dodajte malo vode ili mleka, posolite i izblendajte.
Pecite kao palačinku. Sačekajte da se lepo ispeče pre prevrtanja, jer je palačinka veoma mekana i može se pokidati.
Pišite nam o svojim utiscima o sočivu, ili podelite svoja iskustva na našoj Instagram stranici.
Čekamo Vas!

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više