Izbor mesta za pčelinjak – Gde postaviti košnice za dug i plodan život rojeva

Pošto vam se dopao naš tekst o Pčelarstvu za početnike, odlučili smo da vas posavetujemo o ovoj temi kroz još jedan sadržaj. 

Naime, nema ni pčela, ni hobija, ni posla od pčelarenja, ako mesto za košnice nije kako treba. Izbor mesta za pčelinjak je od presudne važnosti za formiranje roja, određuje prinos, vrstu meda, i opstanak kolonije.

Ide zima, iskoristite ovo vreme da što više naučite o pčelarenju.

Dakle – koja su najbolja mesta za košnice, i uslovi koji dozvoljavaju pčelama da dugo proizvode med?

1. Smestite košnice u voćnjak, pod mlada stabla

Košnice u voćnjaku odlično uspevaju, samo se potrudite da ih smestite ispod mlađih stabala, jer će im ona pružati zaštitu od sunca, ali ne i suviše veliku hladovinu

Starije krošnje prave gušći hlad, a hladovina koja duže traje nad košnicom, može izazvati i to da pčelama bude hladno, pa da potraže novi “dom”.

Izvestan zaklon od sunca pruža i dobar zaklon od vetra, što je i najbitnije. To se najbolje postiže smeštanjem košnica ispod drvoreda, jer oni nisu ni preblizu, a ni predaleko.

Pro savet:  Prilikom odabira mesta za košnice, imajte na umu da je najbolje da one leti budu okrenute ka jugu ili jugoistoku, pored toga što neće imati (previše) visoko drveće u okruženju.

sepetka_mesto_za_pcelinjak

2. Šta ćemo sa urbanim košnicama?

U nedostatku boljeg rešenja, i zadnji deo dvorišta može poslužiti kao mesto za košnice. 

Sve više ljudi odlučuje da se upusti u pčelarenje. Međutim, nemaju svi jednake uslove za placem, voćnjacima u dolinama i sl. Ali dele jednaku ljubav prema pčelama

Uz malo više rada, prilagođavanja i posvećenosti, čak i svoje dvorište možete urediti tako da pčelama bude prijatno.

Urbano pčelarstvo je sve rasprostranjenije, pa tako i gradski pčelari imaju svoje oaze za pčelarenje, uokviru stambene zgrade ili kućevnog dvorišta.

Košnice u dvorištu obično zauzimaju zadnju poziciju, tek malo dalje od komšija i prolaznika, ali dovoljno sakrivene od prejakog sunca, vetra, i drugih nepogodnosti. Plus, ove košnice su uvek “na oku” pčelara.

Pažnja!

Pre postavljanje košnica u dvorište (privatno, ili zajedničko), OBAVEZNO proverite da li postoji neki pravni akt koji bi zabranjivao ovako nešto. 

Košnice u dvorištu moraju biti smeštene tako da su što udaljenije od drugih kuća i zgrada, od staza i ulica gde se odvija saobraćaj i gde ima pešaka.

Postavlajnje visokog zida je takođe jedna od opcija za rešavanje prevelike urbanizacije, jer “primorava” pčele da odmah visoko uzleću.

sepetka_pravilan_izbor_mesta_za_košnice

Pravilan izbor mesta za košnice rezultira većom količinom meda

Mesto za košnice direktno utiče na to koliki će prinos meda biti u sezoni. Međutim, prinos meda zavisi i od udaljenosti mesta za ispašu pčela

Idealno je da udaljenost mesta za ispašu ne bude veća od tri kilometra od mesta na kome je pčelinjak postavljen. 

Takođe, to ne treba da bude bilo kakva livada, već je neophodno da mesto ispaše bude bogato medonosnim biljkama (livadsko cveće, bagrem, četinari…)

Osim toga, potrebno je i da na tom terenu, u većoj količini, ima biljaka koje daju polen i nektar za rani prolećni razvoj košnice.

Koje su to medonosne biljke

Idealno je postaviti košnice na mesto gde ima medonosnih biljaka. Osim što će to predodrediti količinu meda za vrcanje, korišćenje i, ultimativno, prodaju, jer pčelarstvo je unosan biznis, medonosne bilje tokom cele godine određuju i opstanak pčela u periodima kada nema toliko hrane za njih.

Obratite pažnju da na poljani na kojoj planirate da postavite košnice, ima biljaka kao što su:

 • Leska
 • Bagrem
 • Dren
 • Glog
 • Iva
 • Vrba
 • Da u proleće ima visibaba i ljubičica okolo
 • Maslačak
 • Deteluna lucerka
 • Maline
 • Kupine
 • Žalfija
 • Suncokret 

sepetka_kosnice_med

Odaberite SAMO VAŠU lokaciju za košnice

Vi kao pčelar, ne treba da idete tamo gde drugi pčelari već drže svoje pčele. Veliki broj rojeva i pčela vrlo lako može da znači da nema dovoljno paše za sve vredne radilice. 

Osim toga, podići pčelinjak pored već ustaljene zajednice je veoma nekolegijalno, a može dovesti i do bespotrebnih neprijatnosti (svađe vlasnika, i uginuća pčela, pa i celih rojeva).

Položaj i način postavljanja košnica u pčelinjaku važni su za dobar razvoj, zdravstveno stanje i neometan rad pčela. Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da u budućnosti bolje planirate smeštanje košnica, i obezbediti vašim pčelama dug život, i plodnu godinu.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više