Ovo su najlekovitije biljke za čaj – Kako se kombinuju biljke za čaj i šta od njih očekujemo

Već iskombinovane lekovite biljke za čaj, kupovne i domaće, prisutne su u svakom domu. Čaj je nezaobilazna stanica kada nas zaboli stomak, kada loše varimo, ako nas zaboli grlo ili stegne kašalj, čajevi su tu da nas ugreju, ali i posluže kao osvežavajući letnji napitak, prepoznatljivog ukusa i mirisa.

Čajevi se mogu i žvakati “kao žvaka”, ako nas boli zub, ili menjati pastu za zube (npr. nana), i nepresušni su izvor prirodnog leka odavnina.
Međutim, neke biljke se ne kombinuju za čajeve. Dok druge pojačavaju dejstvo jedna drugoj. Danas ćemo naučiti koje su to najlekovitije biljke za čaj i šta od njih možemo očekivati jednom kada dospu u naše šolje.

Nana, i preko 200 vrsta najlekovitije biljke za čaj

Najlekovitija od svih vrsta čajeva je nana. Vrste nane koje se mogu pronaći na ovim prostorima (uvezene i gajene) su pitoma nana, paprena, ljuta ili gajena nana (Mentha piperita), ali postoje i mnoge druge, poput vodene nane, dugoliste nane ili konjski bosiljak, divlja nana, mačja nana…

Ovoliki broj vrsta doveo je do čak i spontanog ukrštanja, što poslednjih godina rezultira biljama koje imaju manje etarskog ulja (kasnije mentola) – ključnog činioca lekovitosti nane.

A šta leči nana? Nana je poznata po tome što uništava patogene. Bori se protiv prehlade, umiruje stomak, uništava plesni, a dobra je i za dezinsekciju. Najbolje se kombinuje sa đumbirom, žalfijom i limunovom travom.

Bosiljak/Timijan/Tamjanika – nekoliko naziva lekovite biljke za čaj

Timijan, poznat i kao divlji bosiljak, ili tamjanika, spada u praktično neuništive biljke, koje uspevaju u veoma teškim okolnostima, poput žege, stenovitog terena, pa čak i mraza.
Ulje timijana sadrži više od 50% timola, ulja koje je poznato da leči infekcije grla, usne duplje, ublažava nervnu iscrpljenost, ublažava bronhitis i “hrapavo grlo”. Nana, žalfija i majčina dušica se idealno, mirisno i delotvorno, slažu sa timijanom.

sepetka_ruzmarin_kamilica_cajevi

Ruzmarin za čaj (ali i za meso) – lekovita biljka koja štiti mozak

Ruzmarin se mora naći na našem spisku, što zbog lekovitih svojstava koje ima ova biljka za čaj, ali i zbog kulinarske raznovrsnosti. Svi odlično znamo koliko se ruzmarin dobro slaže uz pečeno meso, a za šta je dobar u čaju?

  • Poboljšava memoriju
  • Sprečava dugoročna oštećenja u pamćenju
  • Poboljšava kognitivne funkcije
  • Usporava starenje mozda
  • Značajno ublažava nelagodu usled glavobolje

Kamilica za um, ekcem i sve nelagode, čak i kod beba

Nijedan spisak lekovitih trava za čajeve ne može biti potpun bez kamilice. Kamilica je poznata kao idealni sastojak za čaj koji treba da umiri uznemiren um, nelagodu u stomaku, ali i razne druge probleme. Jedna je od retkih biljaka koje se smeju davati čak i bebama.
Kamilica se može previjati i na kožu, dovoljno je da napravite kašastiju smesu sa toplom vodom, i time previjete afte, ili ekcem.
Kamilica se može samostalno piti, a nećemo pogrešiti ni ako je ukombinujemo sa nanom ili timijanom, za dodatni podstrek antioksidansima, ili sa nevenom za brže zaceljenje kože.

sepetka_zalfija_cajevi

Žalfija za čaj – “multitasker” sa izrazito moćnim eteričnim uljem

Žalfija je najpoznatija po svojim sposobnostima da umiri upaljeno grlo, ali i uznemireni želudac, npr. ako imamo nadimanje ili loše varimo.
Takođe, preporučujemo vam žalfiju ukoliko su vam simptomi PMS-a često neizdrživi, kao i za lakši prolazak kroz predmenopauzu.
Ulje žalfije je izuzetno snažan antiseptik, pa njena isparenja mogu značajno doprineti olakšanju respiratornih problema, kod, na primer astme.
Ovo je samo manji pregled biljaka za čaj koje su se najviše odomaćile u našim domovima. Da li zato što su najdostupnije, ili smo na njih navikli, ali one su najčešća “prva pomoć” u slučajevima grlobolje, grudobolje, uznemirenosti i sl.
Iako svaka za sebe predstavlja moćnu riznicu antioksidanasa, sve one se veoma lako i uspešno kombinuju jedna sa drugom, pojačavajući dejstvo svojih eteričnih ulja.
Podstičemo vas da obratite pažnju i na još neke, veoma kvalitetne biljke za čaj, poput enhinacee, bokvice, lavande, ili čak gaveza.
Da, i njega možemo piti, ne samo mazati (kroz kremu)…
Iznenadli biste se koliko je biljaka oko nas lekovito, a da mi to i ne znamo….
Nadamo se da će ovaj tekst biti podstrek da detaljnije istražite ovo polje… Mi svakako hoćemo, a kada naiđemo na najbolje od njih, predstavićemo ih i vama.
Do tada, čitajte nas na blogu, i pratite na Instagramu za INSTA savete o raznim temama iz oblasti ishrane, poljoprivrede, zdravlja, kulinarstva i još mnogo čega.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više