Prirodno NPK đubrivo – od čega i kako ga napraviti?

Verovatno mnogi od vas misle da je jedino najbolje đubrivo za njivu i baštu ono koje možemo videti ispred mnogih poljoprivrednih apoteka. Ne brinite, i mi smo bili među vama.

Međutim…

Dok mnogi okreću drugi obraz ili žmure pred činjenicom da mnoga od tih đubriva mogu proizvesti više štete nego kroristi (što za njivu, što za nas kao potrošače), nekolicina je shvatila da od biljaka i stajnjaka možemo pripremit čak i tečno đubrivo.

U ovom blogu, Sepetka vas upoznaje sa tim šta je prirodno NPK đubrivo, kao i sa postupcima od čega i kako napraviti prirodno đubrivo.

Zašto su nam prirodna đubriva neophodna?

NPK oznaka na đubrivu označava “azot, fosfor i kalijum” – tri najbitnija, hranljiva elementa koja čine potpuna đubriva, i učestvuju u svim fazama života biljke. NPK đubriva kojima tretiramo naše biljke u baštama su tu da bi pospešila rast i razvoj uzgajanih biljnih kultura.

A prirodno đubrivo koje možemo i sami da pripremimo imaju dodatnu prednost što ih možemo koristiti za različite biljne vrste, pa čak i one koje se uzgajaju prema principima organske poljoprivrede.

Bez NPK đubriva, biljke zaostaju rastom, deformišu se, listovi mogu promeniti boju i oblik, a zatim dolazi i do formiranja manjih cvetova i plodova. Samim tim, rod naših useva biće značajno manji.

Od čega se pravi prirodno đubrivo?

sepetka_sadjenje_djubrivo

Prirodno đubrivo od koprive, sleza i gaveza

Prirodno đubrivo na biljnoj bazi možemo pripremiti od cele (ili lista) koprive, sleza i gaveza. Kopriva je odličan izvor azota za ovaj supstrat, i tu je da podrži rast i razvoj biljke.

Azot je krucijalni element pomaže i u razvoju zelene biomase i novih prirasta. Ova kombinacija za biljno đubrivo poboljšaće sveukupni imunitet biljkama.

Slez dodajemo kao izvor fosfora. On će intenzivirati formiranje i razvoj korena, osiguraće pravilne procese cvetanja, a onda i plodonošenja.

Na kraju, u supstrat se dodaje i biljka gavez koja je odličan izvor kalijuma. Kalijum je neophodan za formiranje cvetova i plodova. Gavez na ovaj način direktno utiče na prinos useva koje ćemo tretirati ovim prirodnim NPK đubrivom.

Kako se pravi prirodno đubrivo od koprive, sleza i gaveza?

Ovo je svojevrsni recept za prirodno đubrivo na biljnoj bazi. Za pripremu će vam biti potrebno sledeće:

  • Bure
  • Voda, 50l
  • Kopriva, 1,5 kg
  • Slez, 1,5 kg
  • Gavez, 1,5 kg

sepetka_pravljenje_djubriva

Način pripreme prirodnog NPK đubreta:

Stavite u bure po 1,5 kg svake biljke, pa prelijte sa 50 l vode. Ostavite da se supstrat fermentiše tokom dve nedelje, uz povremeno mešanje.

Dužina fermentacije ponekad može da zavisi od temperature napolju, međutim, znaćete da je proces pravljenja prirodnog NPK đubriva završen, kada primetite da se pena smanjuje, odnosno da se sadržaj prestaje peniti.

Ova smeša se mora razređivati pre korišćenja, i to u odnosu 2:1 u korist supstrata. Čuva se na hladnom i tamnom mestu.

Kako se pravi tečno đubrivo od stajnjaka

Tečno đubrivo na prirodnoj bazi možemo napraviti od stajnjaka raznih životinja. Najvažnije je da se radi o zrelom, odnosno peletiranom stajnjaku.

Zašto?

Svež stajnjak sadrži previše mikroorganizama, semenki, nesvarenih delova korova, a to sve može imati kontraefekat na krajnji proizvod.

Takođe, tečno đubrivo na prirodnoj bazi se obično priprema od konjskog stajnjaka, ali i stajnjak živine se može upotrebiti, s tim što će u slučaju živinskog supstrata, tečno đubrivo sadržati više azota, što nekim kulturama ne odgovara.

Postoje razni recepti za tečno đubrivo od stajnjaka, ali mi znamo najjednostavniji.

Rastvorite peletirano đubrivo u vodi, u odnosu 1:10. Dobro sve promešajte kako bi se granule sasvim rastvorile i ostavite dva do tri dana da se fermentiše, uz povremeno mešanje.

Vodeni sadržaj smese se najčešće koristi za prehranu preko lista, dok se talog koristi za obogaćivanje komposta ili za pripremu nove ture tečnog đubriva.

Uobičajena količina koju možete očekivati od kilograma konjskog supstrata je 0,5 l.

Takođe – pripremite se na izrazito neugodan miris. Međutim – prirodni i ukusni plodovi biljaka u bašti vredni su svakog neugodnog mirisa.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više