Voće i povrće koje poboljšava pamćenje i koncentraciju
Iako je činjenica da ne možemo sprečiti kognitivno propadanje, odnosno ne možemo sprečiti to što s vremenom i starenjem počinjemo da zaboravljamo, stručnjaci tvrde da je sve te degenerativne procese zaista moguće usporiti, i, donekle, ublažiti.
A najbolji način za to je – dobra ishrana. Ali ne bilo kakva. Za dobro pamćenje, veoma je važno da svakodnevna ishrana bude bazirana na svežem povrću, posebno onom lisnatom, zelenom, mahunarkama, i celovitim žitaricama.
Ovo su ujedno i neke od primarnih namirnica koje se preporučuju za poboljšanje pamćenja i bolju koncentaciju.
1. Zeljasto povrće koje poboljšava pamćenje
Lisnato, zeljasto povrće poput spanaća, kelja, brokolija i dr. smatra se jednim od najboljih čuvara mentalnog zdravlja i pamćenja. Razlog tome leži u značajnoj količini vitamina K kojim obiluju ove namirnice.
Vitamin K je nezamenjiv u održavanju normalne funkcije moždanih vijuga, a značajnu ulogu ima i u očuvanju zdravlja kostiju.
O njemu se definitivno ne govori dovoljno, a Sepetka se potrudila da vas u novom tekstu upozna i sa ovim važnim vitaminom.
Potražite odgovore na linku ispod:
LINK: Vitamin K, i izvori u voću i povrću
2. Masnija riba poboljšava pamćenje i štiti mozak
Masnija riba, poput lososa, sardina, pastrmke i dr. veoma je bogata omega 3 mastima koje učestvuju u snižavanju lošeg holesterola, i ugrušaka u krvnim sudovima na mozgu (baš onih od kojih pate osobe obolele od Alchajmerove bolesti).
Više o tome kako omega 3 masti utiču na celo telo, i koji izvori u prirodi su najbogatiji ovim makronutrijentom, pročitajte u tekstu ispod.
LINK: Omega masne kiseline i izvori u voću i povrću
3. Bobičasto voće kao izvor antioksidanasa koji čuvaju pamćenje
Flavanoidi su prirodni pigmenti u biljkama, i obilno se mogu pronaći u bobicama. Istraživanja su pokazala da bobičasto voće sadrži i antioksidanse, koji mogu značajno popraviti pamćenje i koncentraciju.
Svo voće i povrće koje poboljšava pamćenje i koncentraciju deluje tako što sprečava dugoročne upale u telu, deluje antioksidativno i neutrališe dejstvo “slobodnih” radikala u našem sistemu.
Šta su slobodni radikali? To su čestice koje mahom u naš organizam dospeju putem spoljašnjih faktora: aero zagađenja, duvanskog dima, loše ishrane, izloženosti UV zračenju.
Slobodni radikali oštećuju zidove svih sistema ćelija u našem telu, pomažu starenje, degradaciju pamćenja, pomažu nastanak i pogoršanje raznih bolesti, i sl. Hrana bogata antioksidansima je najbolji “lek” za slobodne radikale, ali i za očuvanje funkcije mozga.
4. Kofein dokazano utiče na poboljšanje koncentracije
Šta bi bilo kada bismo vam rekli da napici poput čaja i kafe mogu imati i dugoročniji uticaj na naše pamćenje, od onog koji svi poznajemo, a to je popravljena koncentracija?
Učesnici jednog istraživanja, pokazali su značajno poboljšanje moždane funkcije i ostvarili su bolji rezultat u testovima memorije, u odnosu na ljude koji su kofein (iz kafe, ili zelenog ćaja npr) izbegavali u potpunosti.
5. Orasi
Orašasti plodovi su odličan izvor zdravih masti, biljnih proteina, i – linoleične kiseline. Poseban značaj orašastih plodova je u tome što dugoročno mogu uticati na poboljšanje moždane funkcije i poboljšanje pamćenja.
Čiste krvne sudove i održavaju njihovu snagu, pa tako sprečavaju razne komplikacije i sa kardiovaskularnim sistemom (LDL holesterol, ugruške i dr).
Da li je slučajnost što upravo orah izgleda kao mozak? Rekli bismo da priroda želi nešto da nam poruči…
Nadamo se da će vam ovaj tekst biti korisna smernica u nastojanju da poboljšate kratkoročno pamćenje i koncentraciju, ali i značiti na putu da dugoročno unapredite funkciju svog mozga. Danas je vreme takvo da treba stići svuda, upamtiti milion i jednu informaciju, setiti se svega za sutra…
Mala pomoć u vidu obroka bogatih namirnicama kao što su voće i povrće koje poboljšava pamćenje i koncentraciju, već je dovoljan učinak da dugoročno obezbedimo i pametniju starost.