Kako se pravilno brinuti o orhidejama: prirodna rešenja za lepe orhideje

Orhideje su kraljice sveća. Lepe, elegantne, ali kao i sve kraljice – orhideje su i veoma zahtevne za održavanje. Da biste održali orhideje u životu, veoma je važno znati kako se orhideje gaje, i kako se brine o njima.

Sepetka će vam u tome danas pomoći!

Najbitnije: Uskladiti faze rasta orhideje sa radovima oko održavanja

Prvo i osnovno, što moramo znati jeste da su orhideje tropske biljke, poreklom iz jugoistočne Azije. Međutim, neke vrste dopuštaju i gajenje u baštama i vrtovima drugih (ne tako tropskih) krajeva sveta, ali zahtevaju besprekornu zaštitu kako ih zima i hladni vremenski uslovi ne bi uništili.

Za opstanak orhideje, najbitnije je oobezbediti ambijent koji liči na njihovo prirodno stanište, sa dosta svetlosti i vlage. Najvažniji faktori u njihovom održavanju su:

  1. Svetlost
  2. Vlaga 
  3. Temperatura
  4. Prehrana
  5. Zalivanje (ili bolje reći orošavanje)

Postoji preko dvadeset hiljada vrsta orhideja, uključujući i hibridne oblike nastale ukrštanjem već poznatih cvetova. 

Najveću negu orhideja iziskuje tokom rasta i cvetanja, dok kada nastupi faza mirovanja (što je kod orhideja uglavnom od jeseni do proleća), biljka ne zahteva intenzivnu negu. 

Održavanje već porasle jedinke orhideje zavisi isključivo od usklađivanja radova oko nje i njenog “životnog” ciklusa, odnosno faza rasta, cvetanja (vegetacije) i faze mirovanja.

Idemo redom….

sepetka-kako-odrzavati-orhideje-2

1. Svetlost i temperatura idealna za orhideje

Orhideje obožavaju prostorije sa dosta svetla, ali im direktno sunce jako škodi. U domu se često nalaze pored prozora, i to severnog ili istočnog, gde je direktno sunčevo zračenje najkraće u toku dana.

Ono na šta treba obratiti pažnju ako orhideje držite na prozoru jeste promaja i često provetravanje, ili, pak preterano zamračivanje (ukoliko je vaš prozor na južnoj strani). Ove stvari mogu odložiti, a ponekad i zaustaviti cvetanje orhideje.

Idealna temperatura za napredovanje orhideja je između 17 i 35 stepeni Celzijusa

Kako izgleda orhideja koja nema dovoljno svetlosti? 

Ako je orhideji hladno, primetićete da lišće počinje da žuti i otpada.

2. Kako se zalivaju orhideje: pitanja vlažnosti zemlje i vazduha

Optimalna vlažnost vazduha u kom orgideja boravi zavisi isključivo od zalivanja. Ne morate brinuti o tome kako postići (i održati) vlažnost između (idealnih) 50-70%. Vaš stres oko pravljenja idealnog okruženja takođe može negativno uticati na biljčicu.

Dakle – kako se zaliva orhideja? NAJBITNIJA STAVKA!

Zalivanje orhideja radi se potapanjem u vodu. Cela posuda se uroni u vodu i ostavi da odstoji od 1 do 2 sata.

Posebni supstrat (zemlja) u koji je orhideja posađena upije vode koliko mu je potrebno, a svaki višak treba ocediti i ukloniti iz tacne ili ukrasne saksije u kojoj držite cvet, sve što on dodatno odbaci.

Pošto orhideje potiču iz tropa, a u našim krajevima je ponekad teško postići toliku vlažnost vaduzduha, posebno u kućnim uslovima, zalivanje orhideja možete pojačati i “orošavanjem” – laganim prskanjem listova. NIKAKO CVETOVA! Orošavanje po cvetovima može izazvati pojavu pegica po laticama.

Još nekoliko saveta za zalivanje orhideja:

  1. Zalivanje orhideja je idealno obaviti rano ujutru
  2. Zimi se orhideja zaliva jednom nedeljno, a leti dva puta – i to samo ako je zemlja POTPUNO suva (primetićete se da se više suši tokom cvetanja)
  3. Zalivajte orhideje kišnicom ili vodom koja je stajala. Izbegavajte gradsku vodu zbog hlora i dr. hemikalija koje joj mogu štetiti
Kako izgleda orhideja koja nema dovoljno vode?

Ako je orhideja žedna, i ne dobija dovoljno vode, cvetovi će postati manji, a i pupoljci će požuteti i najverovatnije otpasti.

*Dodatni savet za uspešno zalivanje orhideja! 

Kupite posebne saksije za orhideje koje imaju duplo dno i propuštaju vodu ispod korena biljke. Ovakva vodena isparenja veoma prijaju biljci. 

3. Period cvetanja orhideja

Vreme cvetanja orhideja je od 4 do 12 nedelja tokom leta. Proces cvetanja kreće kada temperatura krene da oscilira za više od 5 stepeni preko noći u odnosu na dan (18-30℃).

*Savet za ubrzavanje cvetanja orhideje: Da biste podstakli cvetanje orhideje, možete noću držati otvoren prozor na kome se orhideja nalazi. Pomno pratiti sve promene.

4. Prehrana orhideja specijalnim đubrivima

Za prehranjivanje orhideja obavezno se koriste specijana đubriva za orhideje. 

Prehrana orhideja obavlja se u fazi mirovanja biljke (tokom zime), tokom svakog drugog zalivanja, i služi da pospeši rast, održi zdravlje i snaga nadoknađivanjem hranljivih stastojaka, ali i zaštiti biljka od štetočina

Međutim, postoje i prirodni dodaci, il bolje rećii postupci, kojima možete pomoći orhideji da se oseća dobro u vašem domu. 

Na primer:

  • Izbegavajte prskanje orhideja uveče

Zbog pada temperature, postoji mogućnost da zadržavanje vode uslovi pojavu gljivičnih oboljenja!

Česta pojava je da pupoljci kod orhideja požute i otpadnu. Uglavnom, do toga dolazi jer ne dajete dovoljno prehrane, ili je temperatura ispod 15 stepeni.

sepetka-kako-odrzavati-orhideje-1

*Savet plus: Za vreme ekstermno niskih temperatura, odmaknite orhideju od prozora, ili je premestite na južni prozor, ali samo zimi kada nema sunca. 

Kako znati da dobro negujete svoju orhideju?

Nakon cvetanja, cvetnu dršku trebalo bi odrezati dva članka ispod prvog cveta pa će se, u slučaju da je orhideja dobro negovana, na tom mestu pojaviti novi cvetovi. 

Međutim…

Ponekad se čitava cvetna drška nakon cvetanja osuši, tada se seče pri osnovi i nakon 3 meseca možete očekivati novu cvetnu dršku i nove cvetove.

Fokusirajte se na izgled orhideje. On će vam najbolje reći da li je sve u redu, ili da li negde grešite. Posebnu pažnju obratite na listove. Oni moraju biti čvrsti, zeleni, okrenuti nagore.

Svaka pojava suvoće, žućkaste prebojenosti i tamnih niti razlog je za pojačanu brigu o cvetu. Pored cvetova, zdrava orhideja mora imati i dosta pupoljaka na stabljici, jer će u tom slučaju ona duže cvetati.

Orhideja u mnogim kulturama simboliše ljubav. Stoga je i njoj potrebna Vaša!

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više