Kako šipak čuva naše zdravlje

Šipak je poznat pod mnogim nazivima, ali nama je omiljeni – divlja ruža. Šipak zapravo i pripada porodici ruža, ali osim što je na izgled lep (neobičan?) – šipak je i veoma zdrav!

Šipurak ima karakterističan, jajast oblik. Boja zrelog ploda je svetlocrvena, i u unutrašnjosti se krije veliki broj tvrdih semenki koje imaju aromu čaja od šipka.

Šipurak ima cvet opojnog mirisa. Ali su grane “zaštićene” povijenim bodljama. Kao i svaka ruža, zar ne?

Kakav je ukus šipka?

Pre nego što se obere, i pretvori u sok, ili marmeladu, plod šipka nije preterano ukusan. Naprotiv. Može se desiti da bude opor, i da “steže”.

Zašto je onda šipak toliko zanimljiv za uzgoj i ishranu?

Saznajmo u narednim redovima…

Primena šipka u ishrani: Za šta je dobar šipurak

Šipurak ima veoma svestranu upotrebu. Iako nam je svima najpoznatiji džem od šipka, ili ga se sećamo iz čajeva za prehladu, od šipka se mogu praviti i vina, likeri, pa čak se ekstrakt i ulje šipka dodaju i u kozmetičke preparate.

Njegova svestranost i lekovitost počivaju na saznanju da šipak poseduje i mnogobrojna lekovita svojstva, bogat je antioksidansima i deluje blagotvorno na sve vrste upala.

sepetka_dzem_od_sipka

Šipurak je bogat vitaminom C i bori se protiv malaksalosti i infekcija

Proizvodi od šipka otklanjaju umor, malaksalost, bledilo i mrzovolju. Čini se da je šipurak idealan za ovo zimsko vreme, zar ne?

Sve ove pojave, najčešće se dovode u vezu sa nedostatkom vitamina C, čije se dugoročno zanemarivanje može pretvoriti u povećane sklonosti prema najrazličitijim bolestima, a naročito prema infekcijama virusima i gripom.

Šipurak je odličan, prirodni način da se sa ovim deficitarnim vitaminom i izborite.

Bez lekova, kapsula i sl!

Pročitajte ispod koje su to još namirnice koje treba uvrstiti u ishranu ukoliko vas muči upravo manjak vitamina C.

Izvori vitamina C – povrće i voće sa najviše vitamina C

Šipurak pomaže varenje i predupređuje probleme sa bešikom i bubrezima

Obilje voćnih kiselina i antioksidanasa koji se kriju u šipurku, deluju na bolje izlučivanje mokraće, a samim tim blagotvorno deluju na funkciju bubrega. Ovo je posebno važno ukoliko zbog bolesti i sl. imate smanjenu funkciju ovog organa.

Mnogi lekari savetuju što dužu upotrebu čaja od šipurka, da bi se sprečilo dalje stvaranje kamenaca ili peska u bubrezima i mokraćovodima.

Čaj od šipka kao lekovit napitak za razne probleme savremenog doba

U čaju od šipurka, najčešće ćemo pronaći cvetne latice i izmrvljen plod. Ovo su idelani delovi biljke, jer sadrže najviše aktivnih supstanci, koje se aktiviraju odmah nakon poparavanja.

A u čemu može pomoći čaj od šipka?

  1. Želudačni problemi (otežano varenje, grčevi i nadutost, kiselina, pa čak i kod krvarenja iz želuca)
  2. Ublažavanje teskobe usled postojanja hemoroida
  3. Nemirna creva, dijareja i gasovi
  4. Otežano disanje 
  5. Povišen nivo šećera u krvi

U kombinaciji sa nanom deluje protiv nesanice i obezbeđuje miran san.

Na linku ispod možete naučiti i koje su to najbolje lekovite biljke, ali i kako se pravilno kombinuju za optimalno iskorišćavanje blagotvornog efekta.

Lekovito bilje, i kako ga kombinovati

sepetka_caj_od_sipka

Sadnja i uzgoj šipurka

Grmlje šipka (ili šipurka) može da izraste i do 3 metra uvis. U prvoj godini, šipurak ima uspravne izdanke, dok je plod još mestimičan, a svaka naredna godina donosi bujniji rod, što znači da će se grane poviti i postati viseće.
Šipak cveta od juna do jula, a plodovi sazrevaju od sredine septembra. Međutim, može se desiti da kod nekih sorti do potrebe za branjem dođe već krajem avgusta.

Kako dobiti – i sačuvati – dobar plod šipka

Prilikom branja, plod šipka mora biti tvrd i svetlocrvene boje. Plod se dalje suši, i to po običaju na veštačkoj toploti, do 50℃. Na ovaj način, plod šipurka zadržava prirodnu, svetlocrvenu boju i aktivne/lekovite komponente.
Plodovi sušeni na višoj temperaturi mogu promene boju, i postati tamnocrveni, a ponekad i tamnosmeđi ili čak crni. Ova boja znači da vam je šiputak potencijalno pregoreo.
Međutim, tamniju boju prilikom sušenja mogu poprimiti i plodovi koji su ubrani u zrelom i mekanom stanju.
Rani jesenji mrazevi su jedan od razloga zbog kojih plod šipurka može omekšati. Na linku ispod saznajte kako da predupredite ovu pojavu.

Kako sačuvati biljke od mraza tokom hladnih dana?

Nadamo se da će vam ovaj naš mali vodič kroz lekovitost šipka, pomoći da razumete njegovu namenu, i da ćete češće konzumirati ukusni čajni napitak njegovog ploda. Budite snažni, i pobedite sezonske prehlade – uz čaj od šipka!

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više