Najveća bobica – Lubenica. Vodič kroz zasad bostana

Ukusna, hranljiva i sočna. Lubenica je pravi melem za telo i dušu u vrelim letnjim danima. Vreme je da se pozabavimo pitanjima blagotvornog dejstva ove džinovske bobice, kako biste iskoristili šansu, da sa “predznanjem” uživate u još jednoj lubenici, i sezoni koja je pri kraju.

Za šta je dobra lubenica?

Lubenice sadrže gotovo 90% vode što je čini odličnom namirnicom za gašenje žeđi. Bogata je brojnim vitaminima i mineralima, naročito vitaminima grupe B.

Otklanja umor, pruža energiju i popravlja raspoloženje. Lubenica sadrži i nešto manju količinu šećera u odnosu na drugo voće, pa je nutricionisti rado preporučuju i kao osvežavajuću užinu osobama koje su na dijeti.

Lubenica se naročito preporučuje onima koji imaju problem sa zdravljem srca i krvnih sudova jer snabdeva telo obiljem moćnih antioksidanasa koji se bore sa raznim oblicima upala ovih organa i sistema organa.

Zasadi lubenica u Srbiji i uslovi za uzgoj

Ali da bi lubenice došle do naše trpeze, vredne ruke nekog ratra bi trebalo prvo da ih proizvedu. Najveća količina lubenica u našoj zemlji (i u naše markete tokom sezone) dolazi sa područja Rume.

Verovali ili ne, samo jedno gazdinstvo koje se bavi uzgojem lubenice, može da proizvede oko 6.000 tona lubenice. Možemo to predstaviti i kao više od milion primeraka ovog slatkog bobičastog povrća. Da – lubenica spada u povrće.

Lubenice podnose izuzetno visoke temperature, dok padovi ispod 10 stepeni C zaustavljaju rast. Temperatura ispod 13 stepeni C uništava i cvetanje. Zbog toga se i rasađuju kada prođe opasnost od niskih temperatura.

Lubenice dobro podnose sušu

Lubenica dobro podnosi sušu, dok sa povećanjem vlažnosti vazduha, može doći do slabog zametanja ploda, kao i do pojave bolesti

Najveće potrebe za vodom lubenica ima u periodu intenzivnog rasta biljke, a onda tokom cvetanja i formiranja ploda svoje bobice.

Lubenice se presađuju na “odžake”

Lubenice se sade ručno ili sadilicama, u prethodno pripremljene rupe (“odžake”). Rasađuje se u fazi kada stabaoce već ima od 6 do 8 listova, i dobro razvijen koren u čaši. I to nikako dublje nego što je to bio slučaj u čaši, ili saksiji.

Lubenice obožavaju blako kisele, plodne podloge

Lubenice obožavaju blago kisela zemljišta (sve od pH 5 do pH 6-6,5), a idealna podloga za rasađivanje i uspevanje su zemljišta poput černozema i rečnih aluvijalnih ravni. Ovakve podloge su izuzetno plodne, dobro obezbeđene humusom, ocedna su i plodna.

O tome šta je pH vrednost zemljišta i koje su vrste zemljišta rasprostranjene u našoj zemlji, pronađite na linkovima tekstova koje ćemo vam ostaviti ispod:

Ph vrednost zemljišta – šta je i koja je idealna za sadnju

Plodnost zemljišta Srbije

Lubenica najbolje uspeva, i najsočniji plod daje kada se đubri prirodnim đubrivima, i to od 10 do 15 dana od rasađivanja; najčešće stajnjakom. O tome koji su još dobri načini đubrenja useva, pisali smo u skorašnjem blogu:

Najbolja prirodna rešenja za zaštitu i jačanje bilja

sepetka-zasadjivanje-lubenice1

Kako odabrati dobru lubenicu na pijaci

Kada biramo lubenicu, a nemam opciju da zavirimo u njeno “srce”, mnogi misle da je sreća presudna. Mnogi gledaju njenu veličinu, boju vreže, gustinu, kuckaju koru ne bi li prozreli kroz čvrstu koru…

Kako da izaberem dobru lubenicu? Evo nekoliko saveta koji Vam u tome mogu biti od pomoći:

  1. Birajte lubenicu koja se čini težom u odnosu na svoju veličinu (bila ona manja ili velika, njena “gustina” unutra mora je činiti težom). Uporedite nekoliko lubenica.
  2. Najbolje su lubenice koje imaju veliku, jasno žutu mrlju (ponekad tamnije prebojenu). Ona nastaje u dodiru lubenice sa tlom
  3. Šta oslušnuti prilikom kuckanja kore lubenice? Šupalj odjek ukazuje na to da je lubenica zrela. Tupi odjek može ukazati na to da je lubenica zelena ili, pak, previše zrela.

A sada, trk na pijacu po jednu veeeeliku lubenicu i primenite ove savete. Jesu li uspeli? Pišite nam na našoj Instagram stranici.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više