Poljoprivredna mehanizacija i najčešće poljoprivredne mašine

Poljoprivredne mašine, u koje spadaju radne i priključne mašine, zajedno se nazivaju poljoprivredna mehanizacija. Poljoprivredne mašine koriste se za obavljanje radova u polju i na njivama, a između ostalih, tu su:

 • Traktori
 • Kombajni
 • Motokultivatori ili freze
 • Sejačice
 • Plugovi
 • Kosilice
 • (Samohodne) prskalice, i dr..

Ukoliko se već bavite poljoprivredom, ili razmišljate o tome da svoje gazdinstvo unapredite kupovinom pomagača kao što su poljoprivredne priključne mašine, predlažemo da se zadržite na tekstu ispod.

Sepetka će opisati i pobrojati neke od najpoznatijih poljoprivrednih mašina, koje se najčešće mogu sresti na njivama u našoj zemlji. Samim tim što su neke od njih toliko zastupljene, znači i da su domaćinu najkorisnije u polju.

Traktor – Najpopularnija poljoprivredna mahanizacija

Posmatrajte to ovako. SvakI budućI, poljoprivredni uspeh na vašem gazdinstvu zavisi od traktora. Svaka buduća mehanizacija takođe i te kako zavisi od vrste traktora koji odaberete.

Dobar traktor može zameniti veliki broj, različitih, mašina u polju. Traktor se koristi za grubu i sitnu obradu zemljišta, olakšava oranje i tanjiranje, znatno umanjuje troškove održavanja njiva, ali i obezbeđuje savršene uslove za nicanje i zdrav razvoj useva.

Traktori pogodni za rad u voćarstvu, vinogradarstvu, povrtarstvu, ratarstvu, na brdovitim površinama, kao i za razne komunalne svrhe.

Osim toga, za traktor se lako priključuju sve dodatne mašine, koje ćete neminovno morati da pribavite u nekom trenutku.

Traktor sa dodacima na polju žutog cveća

Motokultivator

Prednost freze, odnosno motokultivarora u poljoprivrednoj mehanizaciji je veoma fino prodiranje u zemljište i odlično mrvljenje zbog malog razmaka izmedju radnih organa.

Kompaktna konstrukcija freze minimalizuje potrebu za podiznom silom, kao što je slučaj kod traktora, što čini ovu poljoprivrednu mašinu idealnom sa mešanje, fino mrvljenje i ravnomerno ravnanje, čak i u najtežim uslovima i terenima.

Kombajn – Poljoprivredna mehanizacija za žetvu

Kombajn je izuzetno efikasna poljoprivredna mehanizacija koja zadovoljava potrebe velikih i srednjih poseda, posebno ukoliko se bavite uzgojem krmnog bilja i generalno žitarica.

Ništa ne može da zameni performanse kombajna. Njegova upravljivost i brzina omogućuju da sa uživanjem požnjemo žito – bez posebnog napora, i daleko brže nego što je to ranije bio slučaj.

Kombajn ima ručicu za kretanje kojom se jasno određuje pravac i brzina kretanja, a žetvu može obavljati na mnogo lokacija, i u različitim uslovima, uključujući veoma suve useve ili useve sa visokim sadržajem vlage.

Sejačice, rasipačice i beračice – manje priključne mašine

Mehaničke Sejačice se koriste za “direktnu setvu”, odnosno za polaganje zrna u zemju bez prethodne obrade čime se smanjuju troškovi obrade i proizvodnje, i olakšava setva. Postoje tri tipa sejačica:

 1. Mehaničke sejačice za setvu uskorednih kutura (pšenica, uljana repica, soja, lucerka, zob, ovas i sl.)
 2. Pneumatske sejačice za setvu širokorednih kultura (kukuruz, suncokret, šećerna repa, soja, povrće i sl.)
 3. Precizne pneumatske sejačice za setvu sitnih semena (povrće i lekovito bilje)

Rasipačice imaju donekle sličnu funkciju kao i sejačice, ali se razlikuju po tome što sebe u određenim situacijama ne mora biti zabodeno dublje u zemlju, već samo – rasuto.

Brzina branja kao i održavanje avaliteta obranih klipova kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura umnogome zavisi od dobre beračice ili berača.  Jedan berač može obrati od 5 do 7 hektara dnevno, sa zanemarljivim oštećenjima i gubicima zrna.

Prskalice

Pskalice predstavljaju deo poljoprivredne mehanizacije namenjene za zaprašivanje voća i povrća, tj. za zaštitu useva od štetočina ili raspršivanje sredstava za jačanje bilja.

Prskalice obično imaju hidraulične grane, od 15 do 24cm, koje svojom kompaktnom i robusnom konstrukcijom omogućavaju prskanje i pri većim brzinama. Prskalicu čine 3 rezervoara:

 1. Glavni rezervoar prskalice (sa rotacionim mlaznicama namenjenim za pranje unutrašnjosti rezervoara)
 2. Dodatni rezervoari za ispiranje glavnog rezervoara prskalice
 3. Rezervoar za pranje ruku

Ovako konstruisana prskalica pruža mogućnost da se mašina opere delimično ili u potpunosti odmah na njivi, čime se produžava i radni vek njenih delova.

Kombajn na polju pšenice

Mulčeri (tarupi) – Poljoprivredna mehanizacija u voćnjaku i vinogradu

Mulčeri ili tarupi se koriste za usitnjavanje (drobljenje) različitih biljnih ostataka, pre svega grana nakon rezidbe u voćnjacima i vinogradima, ali postoje i modeli prilagođeni za ratarsku upotrebu.

Pomoću mulčera se jednostavno usitnjava i trava, a omogućavaju i lakše krčenje i uređenje neobradivih površina, kao i površina pored puteva.

Kosilice – Priključne mašine

Traktorske kosilice za voćnjake i njive spadaju u red najpopularnijih poljoprivrednih mašina na našim gazdinstvima. S obzirom da su veoma popularne (i potrebne u radovima u polju), na tržištu se može naći više vrsta kosilica, kao što su:

 • Pozadi kačene,
 • Napred kačene,
 • Centralne ili bočno pomerljive,
 • Opremljene i sa uređajima za aplikaciju pesticida,
 • Sa bočno pomerljivim delom (pipalicom) za obradu unutar reda ili bez,
 • Sa pipalicom sa obe strane ili samo sa jedne strane, i sl.

Plugovi, (roto) drljače i tanjirače – Poljoprivredne mašine za prevrtanje zemljišta

Podešavanjem plugova na traktoru možemo postići željenu dubinu prosecanja zemlje bez prevrtanja, a precizno održavati radnu dubinu. Plug obezbedjuje da ispalo seme ne dospe u previše duboke slojeve zemljišta i da ravnomerno niče.

Dobrim mešanjem zemljišta, dublji slojevi postaju prohodni kako za vodu tako i za korene. Mogućnost zadržavanja vode je povećana posle obrade zemljišta plugom.

Svi “prevrtači” zemlje (plugovi, drljače i tanjirače) su obično sastavljeni od rama, izrađenog od najkvalitetnijeg čelika, izuzetno jake konstrukcije, i kaljenih diskova (propelera). Podešavanje radne dubine se vrši pomoću hidraulike iz kabine traktora.

Razne prikolice

Ono bez čega jedno imanje ne može, jeste prikolica. Ili više njih. Jednoosovinske ili višeosovinske prikolice su dizajnirane za transport svih vrsta poljoprivrednih proizvoda.

Na prikolicama se može prevoziti gnojivo, otpad nastao čišćenjem parkova i ostalih zelenih površina, kutije sa voćem, ali prikolice imaju i druge namene.

Podnose izuzetno velika opterećenja na polju i na putevima, a nezaobilazna su poljoprivredna mehanizacija među početnicima i iskusnim profesionalcima.

Prikolice obično imaju čeličnu produžnu ploču (ekstenziju), robusnu brzopoteznicu i ručicu za centralno zaključavanje. Ovim karakteristikama prikolice nude maksimalnu fleksibilnost i ekonomičnu efikasnost.

Ako ste spremni da uložite sredstva u svoje poljoprivredno gazdinstvo i tako podignete poslovanje na jedan viši nivo – višestruko se isplati uložiti u poljoprivredne mašine i mehanizaciju.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više