Sve prednosti jabuka – vitamini i ostale primene

Jabuke su kod nas veoma popularno voće, koje sadrži antioksidante, vitamine, vlakna i niz drugih hranljivih sastojaka. Zbog mnogih hranljivih sastojaka, zdravstvenih prednosti jabuka je mnogo.

Jabuke pružaju čitav spektar hranjivih sastojaka koji mogu imati pozitivan uticaj na mnoge aspekate čovekovog zdravlja.

Jabuke mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, gojaznosti, bolesti srca, dijabetesa i uticati na poboljšanje brojnih tegoba vezanih za varenje.

U našem novom blogu saznajte sve o nutritivnoj vrednosti jabuka, o tome kako one mogu doprineti poboljšanju ljudskog zdravlja i koliko se jabuka dnevno može pojesti, bez bojazni da ćemo preterati.

Nutritivna vrednost jabuke

Kada se u Srbiji pomene voće kog ima u svako doba godine, najveći broj ljudi će odmah pomisliti na – jabuku. Bilo da je crvena, žuta ili zelena, sočna jabuka se može kombinovati sa svim namirnicama i ukusima jela, a o tome koliko je zdrava i dobra za naš stomak svedoče i nutritivne vrednosti jabuke.

Naime, nauka bez rezerve tvrdi da je jabuka jedna od najzdravijih namirnica zahvaljujući svojim izuzetnim sastojcima. Jedna jabuka, srednje veličine teži oko 182 grama i ima tek oko 95 kalorija, abiluje i sledećim mikro i makronutrijentima:

  • Ugljeni hidrati: 25 grama
  • Vlakna: 4 grama
  • Vitamin C (čak 4% preporučenog dnevnog unosa – PDU)
  • Kalijum (6% PDU)
  • Vitamin K (5% PDU)

Jabuke su dobar izvor nekoliko antioksidanata, uključujući kvercetin, katehin i hlorogenu kiselinu. Ova biljna jedinjenja odgovorna su za blagotvoran učinak jabuke na varenje.

Kalorije u jabuci

Da je jabuka dobra za naše zdravlje i liniju, potvrđuju i brojke. Jabuke mogu potpomoći zdravu dijetu i mršavljenje, uglavnom zbog velikog broja vlakana i niskog broja kalorija.

U jednoj jabuci srednje veličine, nalazi se tek oko 95 kalorija, a ta jedna jabuka dovoljna je da predstavlja zdravu užinu. Ukoliko pojedemo samo jabuku, ona će se u našem želucu zadržati tek nešto duže od pola sata, zbog velike količine vode koja se brzo razloži.

Ukoliko našu jabuku iskombinujemo sa nekim izvorom ugljenih hidrata (kreker i sl) ili zdravim mastima (šakom orašastih plodova ili kikiriki puterom) – dobićemo izbalansiranu užinu koja će glad “odložiti” i do dva sata.

Zelene jabuke na crvenoj pozadini

Vlakna u jabuci

Jabuke su izuzetno bogate vlaknima, prehrambenim fitonutrijentima iz porodice ugljenih hidrata. Rastvorljiva vlakna iz jabuka čine da se osećamo sito i pomažu nam da kontrolišemo količinu hrane koju unesemo tokom obroka. Sa druge strane, nerastvorljiva vlakna u jabuci će obezbediti zdrav probavni trakt.

Osim što vlakna iz biljaka smanjuju rizik od dobijanja mnogih bolesti, ona ubrzavaju i metabolizam, čiste creva, smanjuju loš holesterol i izbacuju štetne materije iz organizma.

Karakteristično vlakno za jabuku je pektin. Pektin ima rastvorljiva svojstva koja deluju fermentabilno i viskozno u želucu, utičući na zdravlje organa za varenje.

Zbog ovih svojstva pektina, jabuke se posebno preporučuju osobama na dijeti. Naša pomenuta jabuka srednje veličine snabdeće stomak sa oko 4,4 grama vlakana.

Vitamini i minerali u jabuci

Najkorisniji sastojci u jabuci nalaze se u njenoj kori, odnosno tik ispod omotača. Stoga, ljuštiti jabuku je veoma česta i izuzetno velika greška; osim u slučajevima kada osoba boluje od kamena u žuči.

Ispod kore jabuke nalazi se izobilje vitamina C, A, E, B1, B2, B6, a onda i minerala beta-karotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Posebno mineral kalijum omogućava organizmu da se očisti od štetnih materija koje smo uneli neuravnoteženom i lošom ishranom, lošim navikama, pušenjem i alkoholom. Kalijum iz jabuke će obezbediti i izlučivanje viška tečnosti iz tela.

Zdravstvene prednosti jabuke

Hiljadama godina unazad se jabuke pojavljuju kao osnovno voće u gotovo svim kulturama sveta. Jedan od razloga njene rasprostranjenosti i popularnosti jesu njena lekovita svojstva.

Danas je sva ta prastara uverenja moguće i dokazati, savremenim laboratorijskim analizama i istraživanjima, tako da su se lekovitim svojstvima jabuke  bavile stotine studija i radova, sve da bi se razumelo kako je i zašto jabuka jedan od najzdravijih voćnih proizvoda.

Kontrola šećera u krvi

Iskustvo i nauka su dokazali da konzumacija jabuka pruža obilje zdravstvenih prednosti, a jedna od njih je i smanjivanje rizika od dijabetesa, zahvaljujući polifenolima koji utiču na pravilno lučenje insulina.

Smatra se da su samo dve jabuke nedeljno dovoljne zaboravimo na mogućnost razvoja dijabetesa, i održavamo nivo insulina u krvi optimalnim.

Predupređuje razvoj kardiovaskularnih bolesti

Jabuke nas takođe mogu zaštititi i od kardiovaskularnih bolesti i trajno popraviti krvni pritisak utičući na nivo lipida i antioksidansa koji kruže u krvi. Povećavajući antioksidativna dejstva pomoću hrane (u našem slučaju pomoću jabuke) smanjujemo mogućnost moždanog udara za čak 50%.

Jabuke štite i čiste zube

Odavno znamo i da grizenje jabuke ima skoro identičan učinak i efekat na zubnu gleđ kao pranje zuba, a razlog je u tome što jabučna kiselina pomaže uklanjanje naslaga hrane između zuba i stimuliše i desni da pomoću izlučene pljuvačke brane gleđ od plaka, a koren zuba od propadanja.

Antioksidansi u jabuci štite ćelije od kancera

Jedan od najpoznatijih flavonoida, kvercetin, najobilniji je u jabuci, a njegov uticaj na ljudsko zdravlje ima širok opseg; od toga da jabuka može uticati na određene enzime koji vrše raspad kompleksnih ugljenih hidrata na proste šećere, do toga da većina polifenola i flavanoida u jabuci ima i funkcije antioksidansa.

Brojna istraživanja o antiokisdativnom delovanju jabuka posebno ističu njenu moć u sprečavanju pojave nekoliko vrsta kanceroznih ćelija, pre svega raka usta, creva, dojke, jednjaka, bubrega, prostate i jajnika.

Crvene jabuke na beloj pozadini

Zašto se jabuka povezuje sa mršavljenjem?

Dve nabrojane osobine jabuka – od njihovog visokog sadržaja vlakana i niskog sadržaj kalorija – čine ih odličnim  izborom namirnice za mršavljenje. Jedenjem jabuka možemo smanjiti dnevni unos kalorija i promovisati dugoročni gubitak kilograma.

Iz razloga podsticanja varenja i regulacije lučenja insulina, ovo voće može biti koristan dodatak ishrani za mršavljenje, naročito ako se jede između obroka ili pre njega, kao užina.

Koliko i kada jesti jabuke?

Prema mnogim sprovedenim studijama, jabuku je najbolje jesti ujutru. To je zato što su jabuke bogate dijetalnim vlaknima, pektinom, koji se nalazi u kori. Budući da većina ljudi ima problema sa probavom zbog nepravilnog spavanja ili kasnih prehrambenih navika, jabuka odmah ujutro, nakon buđenja, je odlična ideja.

Dakle, jedenje jabuke ujutro može stimulisati rad creva bolje od bilo kog drugog voća!

Jabuke u Srbiji – koliko i gde se najviše gaje jabuke kod nas?

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje u Srbiji, i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćki. Plodovi jabuke su aktuelni tokom cele godine, i sazrevaju od najranijeg leta, pa sve do zimskih meseci.

Jabuka je, posle šljive, najznačajnija voćarska kultura u Srbiji. Godišnje se prozvede oko 332.000 tona jabuka, a pod zasadom je oko 19.000 hektara. Najveći deo naših zasada čini 4.000 stabala jabuke na jednom hektaru.

Jabuka je najrentabilnija voćka u Srbiji, sa prinosima koji se kreću od 30.000 do 50.000 kg ove voćke po hektaru. Pravilan izbor sorti, podloga i načina gajenja neki su od najznačajnijih faktora je za unapređenje proizvodnje jabuka na našim prostorima. Vodeće sorte jabuka u Srbiji su:

  • Zlatni i ružičasti Delišes,
  • Jonatan,
  • Ajdared,
  • Greni Smit,
  • Jonagold.

U većini zemalja u svetu jabuka je simbol zdravlja, pa čak i lepote. To, naravno, nije bez razloga, pa se nadamo da ste samo neke od razloga uspeli da naučite i kroz naš blog.

Uvođenje jabuke u svakodnevnu ishranu potkrepiće naše telo veoma važnim vitaminima, mineralima, vlaknima i voćnim šećerima neophodnim za energiju.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više