Sve o spanaću. Zdravstvene i nutritivne vrednosti spanaća

Ko je njaviše učinio za popularizaciju spanaća među ljudima? Ako je i vaš odgovor Popaj – onda vam donosimo najzanimljivije činjenice o ovom povrću, koje čak ni Popaj nije mogao da prenese.

Koliko je zdrav spanac? Koji vitamini ima u spanaću, i kako ga je najlakše spremiti, a očuvati njegove nutritivne kvalitete – Sepetka otkriva u nastavku.

 

Zašto je spanać zdrav?

Fitonutrijenti iz biljaka spadaju u neke od najhranljivijih materija na svetu. Osim što su veoma obnovljiv izvor hrane, izuzetno su dobro “gorivo” za brojne procese koji se odvijaju u ljudskom telu.

Fitonutrijenti u spanaću: Flavanoidi i karotenoidi deluju kao antioksidansi

Spanać sadrži čak 15 različitih fitojedinjenja, među kojima su flavanoidi i karotenoidi koji simultano deluju kao snažan antioksidans u telu

Antioksidansi su izuzetno bitni u ishrani, naročito danas, kada smo svakodnevno izloženi dejstvu “slobodinh radikala”.

Slobodni radikali su molekuli koji nastaju pod uticajem zagđenja iz vode, vazduha, hrane, duvanskog dima, izduvnih gasova i sl. 

Oni remete normalno funkcionisanje našeg organizma, taložeći se godinama u našem telu, uništavajući nam odbrambeni mehanizam, i na kraju rezultujući raznim oboljenjima.

Minerali i vitamini u spanaću

Vitamini i minerali su osnovni razlog zbog kojeg treba uvrstiti povrće kao što je spanać u svakodnevnu ishranu. A kada se zberu vlakna, i naravno, ukus ovog povrća – dobijamo nutritivno izuzetno bogatu namirnicu koja se lako sprema, prilagođava svačijem ukusu, i ojačava organizam.

Spanać je jedan od najboljih izvora gvožđa u prirodi (čak bolji od mesa, ali pssst)

Kada bi uporedili količinu gvožđa u 100 grama spanaća i 100 grama junećeg mesa, pronašli bi više gvožđa u spanaću nego u mesu. Čak 3,57mg u spanaću prema 2,49mg iz mesnatog pandana.

Ukoliko vam se ishrana bazira na povrću, spanać je odličan način da nadoknadite gvožđe, ali usled nedostatka mesa, ne zaboravite da kroz suplemente – ili drugo voće i povrće – nadoknadite rezerve vitamina B, posebno vitamina B12.

Sepetka je skoro pisala o najboljim izvorima vitamina B. Obavezno posetite tekst na linku ispod.

LINK: Izvori vitamina B – Voće i povrće sa najviše vitamina B

A kad smo kod vitamina u spanaću…

Spanać je odličan izvor vitamina K, A i C

Jeste li znali da jedna šolja spanaća sadrži više vitamina K, od onoga što je preporučeno i što se i nače može naći u bilo kojoj drugoj namirnici? Pored toga, odličan je izvor vitamina C, i vitamina A (u obliku betakarotena).

A ako se obradi kako treba, spanać može dati i do šest puta više vitamina K i C. Vitamin K je izuzetno važana za sintezu određenih proteina u našem telu, koji štite i učestvuju u izgradnji naših kostiju, zglobova i mišića.

Vitamini A i C, pomažu onim fitonutrijentima i pojačavaju antioksidativno delovanje. Znamo da je vitamin C najjači antioksidans u telu.

 

Folna kiselina: Krucijalni deo B grupe koji pomaže razvoj mame i bebe

Folna kiselina je obilato sadržana u spanaću i njemu sličnim lisnon povrću. Folna kiselina iz spanaća je neophodan vitamin B grupe za stvaranje i održavanje novih ćelija. 

To je naročito značajno u periodu brzog deljenja ćelija, rasta i promene stanja metabolizma – što je sličaj u trudnoći i tokom dojenja.

U ovom periodu, “rađa” se i posebna potreba, ali i rizik, od nedostatka folne kiseline. Za pravilno formiranje, rast i razvoj embriona još u najranijoj fazi, potreban je unos dovoljne količine folne kiseline, putem suplementacije – ili češćim spremanjem spanaća.

Spinach on top of egg omlette on a piece of toast on a white plate

Za šta je dobar spanać?

Spanać je najbolji predstavnik one teorije da najbolji lekovi dolaze iz prirode. Sa obiljem vitamina, minerala i fitonutrijenata, spanać ima potencijal da pokrije i leči zavidan broj problema koji se stvaraju u telu, bilo usled starenja, loših navika ili izloženosti sredini koja je zagađena.

Spanać jača kosti

Vitamin K iz spanaća je veoma važan za stvaranje minerala kalcijuma u kostima. Dovoljno kalcijuma znači gušće, pa samim tim i snažnije i otpornije kosti.

Vitamini iz spanaća štite srce i krvne sudove

Ako smo naveli koliko su vitamini u spanaću bitni da bi podržali antioksidativno dejstvo u našem organizmu, hajde da kažemo i zašto su ti antioksidansi bitni za naše zdravlje?

Načeli smo priču o slobodnim radikalima (drugi podnaslov), i šta ih stvara u našem telu. Evo šta se može desiti ako ne kontrolišemo njihov rad i nagomilavanje. 

Unatoč tome, nedostatak vitamina koji obiljuju u spanaću, može dovesti do oboljenja kao što su oksidacija holesterola i pojava ateroskleroze.

Štiti naš probavni sistem

Vlakna iz spanaća pomažu varenje, i naročito su delotvorna ako jedemo teško i sporo svarljive namirnice. 

Održavanje organa za varenje i izbacivanje hrane zdravim, stvaramo put ka zdravoj starosti, i smanjujemo šansu za nastanak jednog od najčešćih kancera u modernoj ljudskoj istoriji: kancera debelog creva.

Spanać neguje i leči naš um

Činjenicom da spanać sadrži obilje vitamina B grupe, i pre svega folne kiseline, kadniduje spanać (ali moramo reći i njemu slično, lisnato povrće) za “povrće života”.

Ne samo da folna kiselina i minerali iz spanaća pomažu nervima da nastanu, razvijaju se i jačaju (što je npr. slučaj kod fetusa i beba), već ćemo konzumiranjem spanaća uspeti da se izborimo sa nastankom problema kao što su:

  1. Slaba koncentracija
  2. Zaboravnost i demencija u kasnijim godinama
  3. Razdražljivost
  4. Glavobolja, a u nekim slučajevima i migrena

Spinach in a water drainer

Kako se sprema spanać?

Iako veoma nutririvno bogat, spanać spada u one namrnice koje zbog svoje nežne strukture treba da se jedu presne, ili minimalno obrađene.

Danas, zbog visokog sadržaja pesticida i herbicida u lisnatom povrću, spanać ej neophodno tretirati i termički.

Ukoliko želimo da naš spanać zadrži boju, fitonutrijente, minerale i vitamine zbog kojeg ga jedemo, obradićemo ga veoma kratko. Najbolje “blanširanjem”.

U kipuću vodu stavite sav spanać koji planirate poslužiti uz jelo. Sačekajte dva do tri minuta pa lagano izvadite listove iz vode; najbolje u hladnu (ledenu) vodu.

Mnogi od nas ne vole spanać, a nismo ni svesni kakva pozitivna dejstva on ima na naš organizam, a posebno na koliko se načina spanać može pridružiti drugim namirnicama i tako zadovoljiti svačiji ukus. 

Setimo se ponovo kako je spanać delovao i na Popaja. Iako crtani junak, Mornar Popaj je zaista snagu crpeo iz ovog zelenog blaga

Nadamo se da smo barem neka od njegovih lekovitih svojstava uspeli da prikažemo u ovom tekstu. Dalje je na vama.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više