Za šta je sve dobro suvo voće i koliko je suvog voća dovoljno

Suvo voće ne samo da je odlična poslastica i način da sebi obezbedimo zasitnu užinu, već može biti i fin dodatak mnogim kolačima.

Ipak, danas smo tu da naglasimo prednost konzumiranja suvog voća u stvaranju zdravih navika.
Za šta je sve dobro suvo voće? Šta ga čini dobrim? Može li se preterati sa suvim voćem?
Sepetka istražuje…

Suvo voće predstavlja pravu energetsku bombu

Suvo voće sadrži ogroman broj vlakana i hranljivih materija, ali je i vrlo kalorično pa predstavlja energetsku bombu idealnu za užinu.
Kolika porcija suvog voća treba da bude, zavisi i od vaših kalorijskih potreba, ali preporučena količina suvog voća obično ne treba da prelazi 30g po obroku, ili jednokratnom uzimanju kroz užinu.
Osim antioksidanasa, suvo voće se naziva i “super hranom” jer ga odlikuje visok udeo vitamina B grupe, vitamina AK i minerala.
Suvo voće se takođe ističe svojim vrednim funkcijama, jer je važan snabdevač organizma gvožđem, a procenat magnezijuma i kalcijuma takođe je prilično visok.
Najbolji primer za sve ovo je suva kajsija. U pola šolje suve kajsije ima 4,7 grama vlaka, dok u istoj količini sveže voćke ima samo 1,6 grama.
Međutim – treba paziti na šećer!
Treba imati na umu da je procenat šećera kod suvog voća veći nego kod svežeg. Na primer, šolja svežeg grožđa ima 23 grama šećera i 104 kalorije, dok ista količina suvog grožđa ima 116 grama šećera i čak 5 puta više kalorija.

sepetka_suvo_grozdje

Prednosti suvog voća za zdravlje

U poređenju s klasičnim slatkišima kao što su čokolada ili krofne ili kandirano voće s visokim procentom belog industrijskog šećera, suvo voće sadrži dosta vlakna koji pomaže razgradnju šećera i predupređuje velike insulinske skokove.
Kada jedemo sušeno voće, šećer ne ulazi tako brzo u krv, što omogućava dugotrajniji energetski učinak i osećaj sitosti.
To znači da jedući sušeno voće, dugoročno zadovoljavamo našu potrebu za slatkim, i to na duže vreme.
Sušeno voće prednjači i u količini materija kao što su antioksidanati (čuvaju krvne sudove), folna kiselina, minerali i brojni vitamini – i to samo u jednoj vrsti namirnica. Evo još nekoliko razloga zašto treba jesti suvo voće:

  1. Daje našem mozgu energiju
  2. Doprinosi uravnoteženoj i zdravoj ishrani
  3. Produžava sitost i sprečava preveliki unos kalorija
  4. Suvo voće kao što su suve šljive su prirodni laksativ (kombinacija vlakana, kalijuma, beta-karotena (vitamin A) i vitamina K)
  5. Antioksidansi iz suvog voća sprečavaju oksidaciju LDL holesterola i sprečavaju srčane bolesti i rak

Kako se čuva suvo voće

U procesu sušenja, iz plodova voća se izvlači voda i vlaga, pa oni postaju trajniji, ali se vredne i hranjive materije u njima i dalje zadržavaju.

Proces čuvanja suvog voća je mnogo duži ako se ono skladišti u staklenim činijama, mada su i plastične prihvatljive, sve dok je posuda čista i potpuno suva.

Da li ste znali da se suvo voće može čuvati i u zamrzivaču?

Možda deluje nemoguće, ali probajte i sami, sa nekom manjom količinom voća, ako niste sigurni. Suvo voće će u zamrzivaču duže opstati nego li na sobnoj temperaturi, jer će ga mraz dodatno dehidrirati.
Najbitnije je da suvo voće stavite u kese za zamrzivač, ili vakuumske kese, i istisnete vazduh iz njih.

Važna napomena!

Jednom odmrznuto suvo voće ne bi trebalo ponovo zamrzavati jer će izgubiti strukturu (umuljaće se).

sepetka_musli_sa_suvom_kajsijom

Iako je kalorično, suvo voće je mnogo zdraviji izbor od uobičajenih grickalica i slatkiša! Suvo voće se pokazalo sveobuhvatnom namirnicom, jer je hranljivo, i može se koristiti kao zamena za tradicionalni šećer u domaćinstvu.
Na primer, ako volite da jedete slatko, ali ipak želite uravnoteženu ishranu i pokušavate da smanjite upotrebu belog šećera, možete ga, delimično ili čak potpuno, zameniti suvim voćem kao što su, na primer, urme.
U poređenju s tradicionalnim kristal-šećerom, suvo voće pruža dodatne, vredne sastojke poput minerala i obilja vlakana.

Sušeno voće takođe je idealno ako želite da zasladite jela poput muslija, kaša ili smutija. Svojim hranjivim materijama doprinosi uravnoteženoj ishrani, poboljšava ukus jelu, i duže nas drži sitim.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više