Isplativ hobi? Sve što treba da znate o uzgoju mikrobilja

Jeste li primetili kako, u nekim restoranima, za dekoraciju ili dodatak jelu koriste mlade, male zelene biljke ili listiće? 

Mnogi ni ne pogledaju ovaj “dressing”, pa tako te tanane biljčice završe negde u uglu tanjira, nepojedene.

Međutim – to je velika greška!

Od 80-ih godina prošlog veka, mikrobilje postaje veoma popularno u kulinarstvu, ali njegove zdravstvene, pa i uzgajivačke prednosti tek kasnije su isplivale pred širu publiku.

Danas govorimo o uzgoju mikrobilja. Koliko je mikrobilje isplativo gajiti u Srbiji, i zašto bi mikrobilje trebalo da postane deo i vaše trpeze.

sepetka_mikro_bilje

Šta je mikrobilje

Mikrobilje su mladi izdanci biljaka, jestivi su i veoma bogati mineralima i vitaminima. Ono što je specifično jeste da se mikrobilje bere samo nekoliko dana posle klijanja, odnosno kad izrastu prvi pravi listovi.

Mikrobilje je mlad izdanak biljaka star od sedam do 25 dana. Ima intenzivan ukus, znatno snažniji nego odraslo povrće ili začinsko bilje (koje bi nastalo od njega).

Mikrobilje izgleda i veoma dekorativno na tanjiru.

O semenu, zemljištu i sadnji mikrobilja

Mikrobilje, odnosno uzgajivači mikrobilja obično nabavljaju organsko seme, i svoj zasad tretiraju organskim sredstvima zaštite (ukoliko je ona potrebna). Više o načinima zaštite organskih zasada, možete pročitati na linkovima ispod:

LINK: Najbolja prirodna rešenja za zaštitu i jačanje bilja

LINK: Kako zaštititi useve od zemljišnih štetočina

LINK: Kako sačuvati biljke od mraza tokom hladnih dana

Za uzgoj mikrobilja dobro se pokazala tresetna zemlja, u kombinaciji sa perlitom. Na ovakvoj podlozi, mikrobilje se može gajiti tokom cele godine. Seme se sadi “na gusto”, u malim posudicama (često plastičnim), da rupama za oticanje viška vode.

Neko mikrobilje (seme) zahteva da bude pokriveno zemljom. Isto tako, u zavisnosti od vrste, neko seme se potapa u vodu na šest, 12 ili 24 sata.

Najbitnije je da, dok seme mikrobilja ne proklija, biljke moraju biti u mraku. Nakon klijanja, mikrobilje se premešta pod lampe, a temperatura u prostoriji bi trebalo da bude od 22 do 25 stepeni Celzijusa.

Mikrobilje, za razliku od klica, zahteva dovoljno svetlosti i dobru ventilaciju jer se uzgaja u zatvorenom prostoru. Ove različite faze rasta se mogu grubo podeliti na:

  1. Klice (1-7 dana)
  2. Mikrobilje (7-21 dan)
  3. Mlada biljka (25-50 dana)

Briga o mikrobilju i “šišanje” za salatu

Uzgajivači mikrobilja kažu da nije teško voditi računa o mikrobilju. Za sadnju je potrebno dva do tri sata, a onda se cela “briga” svodi na zalivanje.

Zalivanje mikrobilja odvija se u dve etape, ujutru i uveče, tokom 7 do 10 dana koliko nekim biljkama treba da niknu, i da im se pojave prvi listovi. 

Kada za to dođe vreme, biljke se jednostavno “ošišaju” (skrate im se vrhovi), a pored toga što su dekorativne u/na jelu, često se koriste i kao sastojci za salate i smutije.

Nutritivna bomba karakterističnog ukusa

Veoma mala količina ovih minijaturnih biljaka može doneti brojne zdravstvene blagodeti. Na primer, nutritivna vrednost šake mladih izdanaka brokolija jednaka je 1,5 kg “odraslog” povrća, a mikrobilje crvenog kupusa ima 40 puta više vitamina C nego odrasla biljka.

Mikrobilje ima karakteristično jači ukus (iznenadiće vas rotkvica, amarant ili šargarepa), a pored toga, mikrobilje je i prebogato vitaminima i mineralima potrebnih za sveobuhvatno zdravlje našeg organizma. 

Proizvođači predviđaju svetliju budućnost mikrobilju

Činjenica je da su ljudi sa naših prostora generalno još uvek nepoverljivi prema mikrobilju. Međutim, dovoljno je da se uz neko jelo doda nekoliko liščica raznog povrća, da se postigne dovoljan unos vitamina i minerala iz povrća – u daleko manjoj količini

Mikrobilje ne znači prelazak na vegansku ishranu, ali značajno popravlja sve naše deficite u ishrani. 

Ove činjenice čine da se pogled prema mikrobilju menja, posebno jer se sve više ljudi okreće zdravijoj ishrani.

Jeste li već isprobali neku vrstu mikrobilja? Pokušajte da u sledeći ručak uvrstite mikrobilje, i javite nam utiske. Preporučujemo vam brokoli i rotkvicu, za početak.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više