Kako očistiti voće i povrće od pesticida i pripremiti ga za jelo

Hteli mi to ili ne, ogromna količina pesticida i herbicida koristi se na poljima gde se uzgaja naše omiljeno voće i povrće.

S tim u vezi, neminovno je i da sve što biljka apsorbuje preko korena i lista, na kraju završi i u našem telu.

Određene regulative i zakoni kontrolišu upotrebu određenih sredstava za uništavanje korova i/ili buba, i na taj način čuvaju zdravlje ljudi, ali postoji još nešto, što mi sami možemo primeniti (ili početi da primenjujemo) uvek kada pripremamo voće i povrće za jelo.

Radi se o čišćenju i, svojevrsnoj dekontaminaciji onoga što jedemo. Dakle – Kako očistiti voće i povrće od pesticida?

 

Najbolji čistač voća i povrća

Kako oprati povrće i voće od pesticida i herbicida koje u poljima nanose da bi mu olakšali rast i razvoj? Da li se kuvanjem ubijaju pesticidi?

Da li pranje voća sodom bikarbonom šteti nama kao konzumatorima? Evo odgovora na najčešća pitanja, i nekoliko lakih predloga kako očistiti voće i povrće od pesticida.

Povrće u činiji

1. Soda bikarbona za čišćenje od pesticida: Univerzalni čistač

Soda bikarbona najčešća u svrhe čišćenja. Koristi se za dekontaminaciju voća i povrća, za uklanjanje prljavštine i naslaga u kući, na odeći, pa čak i na telu.

Sosom se odlično čisti citrusno voće, jer uklanja vosak i masnoće koje se nalaze na površini kore

Sodu često možemo mešati sa supstancama različitih pH vrednosti, ali evo najlakšeg koktela za čišćenje sa sodom. 

U posudu sipajte četiri šolje vode, jednu četvrtinu šolje sode bikarbone i potopite namirnice. Ostavite 10 do 15 minuta da deluje. Važno je da nakon tretmana, dobro operete/isperete voće i povrće u hladnoj vodi.

Zbog čega je soda bikarbona toliko “moćna”? Soda je po hemijskom sastavu so koja se rastvara u vodi, čineći je blago alkalizovanom, i dajući joj sposobnost da neutrališe kiseline i učini pesticide vrlo nestabilnim.

Da li pranje voća sodom bikarbonom može da bude štetno? Korišćena uokviru preporučenih doza, soda bikarbona neće imati nikakve negativne efekte ni na ljudski organizam (ljudi je piju i zbog “gorušice”), a neće ni smanjiti nutritivni potencijal voća i povrća.

 

2. Čišćenje voća i povrća pomoću sirćeta: čistač za salate i zeljasto povrće

Stručnjaci tvrde da se najviše pesticida zadržava na zelenoj salati. Ovo povrće se više puta tretira, a ima veliku površinu na kojoj pesticidi mogu lako i dugo da se zadrže. 

Pola kilograma zelene salate ima neuporedivo veću povšinu od pola kilograma paradajza, na primer. Ali i ona se lako može očistiti od hemikalija.

Najbolji način da operete zeleniš (salata, blitva, spanać…) je da pomešate dve šolje vode sa pola šolje sirćeta. Osim kupke, praktično je napraviti i sprej/prskalicu sa sirćetnom kiselinom.

Zašto sirće? Prema nekim navodima, mešavina sirćeta i vode pored pesticida uništava 98 odsto bakterija sa voća i povrća.

Fungicidi koji sadrže Cu ili Zn koriste se protiv plamenjače na povrću (paradajz) i voću (grožđe). U ovom slučaju bi pranje trebalo da bude efikasno, a posebno se preporučuje pranje sa dodatkom sirćetne ili limunske kiseline.

 

3. Limunov sok (i limuntus) za uklanjanje pesticida

Limun isečen na polovine

Limunska kiselina za čišćenje je odličan izbor, ako želite izbeći kemikalije koje se nalaze u drugim hemijskim sredstvima za čišćenje, a da pritom i prostor lepo zamiriše.

Jeste li znali da je limunska kiselina normalan sastojak ljudske krvi i urina?. Koristi se za proizvodnji šumećih tableta i vitaminskih napitaka. Dakle – potpuno bezbedna “namirnica”.

U čemu je štos sa limunskom kiselinom?

Limunska kiselina i ulje limunove kore imaju antibakterijska i antiseptička dejstva. Zbog ovakvog delovanja, limun je odličan za tvrdokornih naslaga kao što su (biljna) garež, buđ, ostaci pesticida i herbicida, i sl. Ako se ostavi da deluje dovoljno dugo, limunska kiselina može rastvoriti čak i rđu.

 

4. Neutralisanje pesticida zeolitom

Zeolit je neškodljiv, (dokazano hemijskim i toksikološkim analizama), a ima brojna blagotvorna dejstva. Ispiranje voća i povrća zeolitom se baš zbog tih blagotvornih dejstava i savetuje. 

O zdravstvenim i poljoprivrednim benefitima zeolita, kao i o njegovom poreklu, možete pročitati u blogu ispod.

LINK: Šta je zeolit i kakvu primenu ima u poljoprivredi?

Kako napraviti rastvor za čišćenje sa zeolitom? Dodajte punu kašiku zeolita, u pet litara vode i promešajte. Potopite voće i povrće i ostavite da odstoji oko pola sata, povremeno mešajući vodu dok su namirnice još unutra.

 

Da li je efikasnije prati voće i povrće toplom ili hladnom vodom?

Istraživanja su pokazala da je efikasnije pranje toplom nego hladnom vodom. Takođe, svi dodaci pomenutih deterdženta značajno smanjuju količinu pesticida, ali je sistemske pesticide, tj. one koji se kreću kroz meso biljke teže uklanjaju od onih koji deluju na površini.

 

Da li se kuvanjem ubijaju pesticidi

Uticaj termičke obrade voća i povrća na količinu ostataka pesticida bio je predmet brojnih istraživanja.

Utvrđeno je da efikasnost pranja voća i povrća zavisi od različitih faktora kao što su:

  1. Vrsta pesticida
  2. Njihova rastvorljivost u vodi
  3. Temperatura vode u kojoj se pere voće i povrće
  4. Vrsta i količina dodataka (deterdženata o kojima smo pisali), kao i
  5. Vrsta voća i povrća

Topla, odnosno vruća voda i proključavanje značajno smanjuje stabilnost najvećeg broja pesticida u kori i, najbitnije, mesu namirnice.

Pitanje jabuka: Da li jabuke moramo ipak ljuštiti?

Uklanjanje pesticida iz jabuka je bilo predmet opsežne studije u kojoj su ispitani efekti skladištenja, pranja, ljuštenja, kuvanja, odstranjivanja semene lože i pravljenja soka na ostatke pesticida. 

Samo uklanjanje semena kod namirnica kao što su, npr jabuke ili tikvice, nije značajno uticali na smanjenje količine pesticida. Skladištenje značajno smanjuje pesticide, ali isključive usled degradacije namirnice. 

Kuvanje se pokazalo kao jedan od najdelotvornijih načina za smanjivanje rezistentnih hemikalija iz hrane.

Najveći efekat na uklanjanje svih prisutnih pesticida imalo je uklanjanje kore (ljuštenje) i ceđenje soka.

Naučnici upozoravaju da i male doze pesticida u voću i povrću, u rednovnoj ishrani odraslih i dece, mogu dovesti ozbiljnih narušavanja imunološkog sistema. A bez hemikalija koje štite voće i povrće od propadanja, insekata i bolesti gotovo i da se ne može uzgojiti ništa.

Jedino što nam preostaje jeste da budemo odgovorni! Kupujmo od proverenih proizvođača, i na lokalnim pijacama. Na ovaj način, utoliko ćemo smanjiti raznovrsnost pesticida sa kojima se borimo, a ako ih je manje – lakše ćemo ih ukloniti sa naše hrane. Predlozi za čišćenje voća i povrća od pesticida biće vam dobar saveznik u očuvanju zdravlja.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više