Kako se pravilno brinuti o kaktusima

Ako vas zanima kako da ne budete ona (jedina) osoba kojoj i kaktus ugine, Sepetka je pripremila mali vodič o tome kako se brinuti o kaktusima.

Iako deluje kao jednostavan zadatak (jer mnogi misle da kaktusi mogu opstati u svakoj situaciji), činjenica je da “živ” kaktus nije samo onaj koji se ne osuši – već i onaj koji cveta. I to svake godine. Čak neke vrste i po nekoliko puta godišnje.

Ako još niste videli cvet svojih kaktusa, vreme je da naučite kako se gaje kaktusi na pravi način. Jesen je – idealno vreme da se kaktus presadi, i osnaži da preživi nadolazeću zimu i (suve) uslove u kući.

Kaktusi u stanu moraju imati dovoljno sunca

Kaktusima je potrebno što više svetla da bi rasli i cvetali. Međutim, to ne znači da ih smete izložiti direktnoj svetlosti tokom celog dana.

Idealna pozicija za kaktuse u stanu je prozor ili balkon, a ako ih sadite u bašti, odaberite neko mesto na jugoistočnoj strani koja će biti i u hladu tokom dana. 

Kada zima prođe, pobrinite se da kaktuse postepeno izlažete sve većoj svetlosti, i da ih već sa prvim vrućinama obavezno zaštitite od direktnog sunca. 

Kakva zemlja najviše odgovara kaktusima? 

Ukoliko ste početnik u svetu nege kaktusa, najmudrije je kupiti supstrat za kaktuse. Supstrat (zemlja za kaktuse) je većinski tresetna, sa dosta kvarcnog peska ili sa dodatkom kokosovih vlakana. 

Ukoliko sami mešate zemlju za kaktuse, obavezno treba dodati grubog peska ili kamenčića; ovaj trik će pomoći u tome da vaš supstrat postane porozniji i da bolje propušta vodu.

sepetka_kakva_zemlja_najviše_odgovara_kaktusima

Koliko treba zalivati kaktuse?

Više kaktusa ugine zbog viška nego zbog manjka vode!Ovo naravno ne znači da kaktusima uopšte ne treba voda, ali će zaista brzo propasti ukoliko se stalno zaliva. 

Dopustite zemlji da se dobro isuši između dva zalivanja!

Zalivanje kaktusa se sprovodi kad je zemlja potpuno suva (ili čak spremna da popuca). Zimi je to obično jednom mesečno, a leti slobodno opipajte zemlju.

Zalivanje kaktusa se radi “mekom vodom”.  Što su kaktusi lisnatiji, više im vode treba. Takođe, zemlja u koju je zasađen mali kaktus se isuši pre nego veća.

Kada je potrebno presaditi kaktus?

Idealno, mlađi kaktus treba presaditi u proleće. Do tada će on dovoljno porasti, pa će mu saksija postati tesna. 

Starije kaktuse presađujemo u rasponu od 3 do 5 godina, zavisno od toga da li primećujemo da im je saksija tesna.

Kaktuse ne presađujemo u puno veću saksiju. Dovoljno je da između ivice saksije i kaktusa bude 1 do 2 cm prostora.

Presađivanje kaktusa obično treba da prati i svež supstrat i mesto za rast (pošto kaktus presađujemo u proleće, pomerićemo ga negde gde dobija više svetlosti). 

Presađivanje kaktusa je odlična prilika i da se uverite u to da vaša bilja nije obolela od bolesti ili korenskih vaši.

U tekstovima ispod se možete informisati o prirodnim načinima da zaštitite svoje saksijsko i baštensko cveće od nekoliko čestih promena.

LINK: Kako zaštititi useve od zemljišnih štetočina

LINK: Najbolja prirodna rešenja za zaštitu i jačanje bilja

LINK: Prirodna zaštita useva od sunca i zašto je veoma važna

LINK: Kako zaštiti cveće od hladnog vremena i pripremiti ga za zimu

sepetka_kada_je_potrebno_presaditi_kaktus

Kada izvadimo biljku iz saksije, što pedantnije ukloniti staru zemlju sa svih korenčića, raspetljati ih i uveriti se da vise nadole.

Gotovo sve vrste kaktusa imaju veoma simpatičan oblik, što ih čini veoma popularnim izborom za gajenje u kući. Takođe, uz nekoliko naših smernica, gajenje kaktusa u kući prestaje da bude i zahtevno.

Kaktusi su idealno cveće za početnike, a mnoge vrste kaktusa su veoma dugovečne, i mogu živeti i do 200 godina. 

Većina kaktusa dobila je ime po tome kako izgledaju, pa tako imamo Pustinjskog džina, Zlatno burence, Trougao, Božićni kaktus, Pero, Zvezdani kaktus ili “morski jež”, Zečije uši, Mesečev kaktus, Parodja kaktus koji je veoma šaren i privlači pažnju, Čipkasti kaktus (najčešći u našim domovima) i dr.

Naši tim je tu cvećari da vam pomogne da odaberete idealno cveće. Ujedno, tu smo i da vam damo sjajne savete za uzgoj i gajenje biljaka.

Da bi i narednog leta ponovo imali savršene cvetove kaktusa, pridružite nam se na tom putu da naučimo kako im pružiti pravilnu negu.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više