Prirodna zaštita useva od sunca i zašto je veoma važna

Tokom ovih vrelih meseci, meteorolozi stalno upozoravaju ratare na velike temperature i potencijalne opasnosti koje one donose njihovim usevima.

Sepetka će vas u ovom blogu naučiti kako da povedete računa o voću, povrću i žitaricama izloženim letnjoj žegi, i pomoći vam da nađete prirodna rešenja koja će odgovarati svim usevima.

Kako vrućina utiče na biljke?

Problemi sa biljkama tokom vrelih, letnjih meseci se najviše javljaju kod zasada na otvorenom polju, ali mogu biti realan problem i u manjim baštama na zaštićenom prostoru.

Najčešće se oštećenja na biljkama pojavljuju u vidu ožegotina, crnih fleka, a često može doći i do potpunog propadanja zasada. 

Visoke temperature narušavaju mnogo procesa u samoj biljci, a voće i povrće koje je konstantno izloženo takvim uslovima često zaostaje u rastu, rodu i najčešće daje manje prinose.

žito

Načini sa kojima se možemo boriti sa vrelinom u baštama

Iz iskustva i razgobovora sa poljoprivrednicima, ali i cvećarima i vinogradarima, može se zaključiti da najbolji rezultati zaštite od sunca dolaze simultanom upotrebom narednih mera:

  • Postavljanjem zaštitnih mreža
  • Navodnjavanjem useva, i
  • “Beljenjem”, odnosno krečenjem biljaka (najčešće u zaštićenom prostoru)

1. Zaštita useva od sunca pomoću navodnjavanja

Voda je osnov života svih živih bića na ovoj planeti! Osim što je voda neophodna da bi seme proklijalo, da bi biljka rasla, razvila se i postigla stvaranje ploda, redovna dostupnost vlage (i vode) ima za cilj i da osveži biljke kada temperature tokom leta dostignu vrtoglave visine.

Konkretno o značaju navodnjavanja i načinima izbora sistema za navodnjavanje smo pisali u skorašnjem blogu. 

Ne propustite da se upoznate i sa tim štivom, jer je navodnjavanje neizostavna stavka u mnogim baštama i za mnoge poljoprivrednike.

LINK: Navodnjavanje zemljišta – kompletan vodič

2. Zaštitne mreže kao najbolja zaštita bašte od sunca

U poslednjih nekoliko godina, zaštitne mreže su postale izuzetno značajne u povrtarskoj proizvodnji. Osim što su najpoznatije kao najbolja zaštita od padavina i vremenskih nepogoda sličnih gradu, zaštitne mreže uspešno štite biljke i od visokih temperatura.

Na tržištu možemo naći veliki broj zaštitnih mreža izrađenih od različitih materijala, u raznim oblicima i veličinama, različite gustine, strukture, ali i boje.

Zaštitne mreže se mogu pronaći u svim tim oblicima baš zbog toga što pokrivaju veoma široku primenu u savremenoj proizvodnji povrća i povrća.

Štite useve od grada, koji je na našim prostorima sve učestaliji tokom leta, ali i jer imaju odličan efekat zamračivanja jer ne dozvoljava stvaranje difuzne svetlosti. 

Sprečavaju nepoželjno zagrevanje, a tokom zime utiču i na povećanje temperature vazduha, što takođe značajno doprinosti zaštiti biljaka od mraza. Više o tome možete pronaći i u tekstu ispod.

LINK: Kako sačuvati biljke od mraza tokom hladnih dana

3. “Beljenje” biljaka

Primarna funkcija zaštite biljaka “beljenjem” jeste zaštita. U ove svrhe, najčešće se korisi kreč, kao nepesticidni rastvor koji štiti biljke u stanju mirovanja, naročito tokom zime, kada je rizik od pucanja kore daleko veći. 

Osim od nepozvanih bubica i plesni, kreč, odnosno “beljenje” ili krečenje biljaka predstavlja i odlilan način da useve “obučemo” u boju kod odbija svetlost.

Velike vrućine mogu uticati na to da se stabla toliko zagreju i utiču na širenja dubljih delova tkiva u kori drveta. Širenje kore prati kretanje sokova, odnosno vegetacije u voćki, pa samo drvo može “prevariti” voćku da krene sa vegetacijom

Bela boja odbija sunčeve zrake, otežava zagrevanje debla i tako usporava kretanje sokova. Zato je važno da krečna mešavina bude što belja i da se zadrži što duže.

LINK: Najbolja prirodna rešenja za zaštitu i jačanje bilja

Svedoci smo klimatskih promena poslednjih godina, i sve toplijih leta, koja jednako nepovoljno utiču i na naše useve, i na nas kao ljude. Međutim, dok se mi lako možemo skloniti u hlad, ili izbegavati najtoplije delove dana, naše biljke nemaju taj luksuz.

Zato se nadamo da je ovaj tekst barem malo pomogao da podigne svest od sušenja i propadanja voća i povrća, te vas podstakao da iskoristite neke od saveta da zaštitite useve od visokih dnevnih temperatura, kako biste tokom cele zime (ali i duži niz dogina) mogli da uživate u plodovima svom mukotrpnog rada u polju – čak i po vrućinama.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više