Fizička zaštita bašta i voćnjaka – Kako zaštiti useve od grada i oluje

Grad u našoj zemlji nije nikakva nepoznanica. Barem dva puta godišnje, naše njive, voćnjake, bašte i drugi usevi, biju, a neretko i gube, bitku sa gradom.

Iako je grad verovatno najređa pojava (nepogoda), on svakako za useve predstavlja i najopasniju padavinu. 

Da bi se borili (i izborili) sa gradom, nabavljaju se protivgradne rakete, koje za cilj imaju da zaštite najveći broj hektara, tipično pogađan gradom.

Međutim, ponekad sve te protivgradne rakete nisu dovoljne da se zaštite sva ratarska područja pogođena gradom. Poljoprivrednici takođe mogu učiniti nekoliko koraka i zaštititi svoje useve od grada i sličnih vremenskih nepogoda.

Obratite pažnju na sezonu grada i padavina

Sezona grada u Srbiji traje 6 meseci. Tačnije, treba obratiti pažnju i pripremiti zaštitu za useve u periodu od 15. aprila do 15. oktobra.

Uz samo malo pripreme za grad, možete umanjiti, a ponekad i sprečiti oštećenja na biljkama. Smatrajte nastavak ovog teksta svojevrsnim vodičem za prolazak kroz sezonu grada.

Vrlo je moguće da vam u tome mogu pomoći i stvari koje možete pronaći u svom dvorištu. Međutim, hajde da naučimo nešto i o samom gradu…

Šta je grad i kako nastaje ova vremenska nepogoda

Grad, ili tuča, kako ga u narodu još nazivaju, naziv je za vrstu padavine koja nastaje visoko u munjevitim oblacima (tzv. kumulonimbusima), i manifestuje se u obliku ledenih oblutaka

Ovi ledeni obluci nanose velike štete poljoprivrednim kulturama, jer su teški i postižu veliku brzinu padajući. 

Grad nastaje tako što snažne vazdušne struje (vetrovi) odvuku vodene kapi iz oblaka u više slojeve atmosfere, gde je temperatura znatno niža. 

Kapi se tamo zalede, rašire i postaju lopte – grad. Sada vetar više ne može da upravlja teškim lopticama, i ledene kugle padaju na zemlju.

Kako zaštititi baštu u sezoni grada

U prethodnim blogovima, podelili smo sa vama trikove za prirodnu zaštitu useva od raznih pojava. Tako na stranici našeg BLOGA možete naučiti kako da se borite sa zemljišnim štetočinama, kako sačuvati biljke od mraza, korova, bolesti, kao i šta znači izmenjeno tlo i kiselo zemljište

Danas moramo naučiti da se nosimo sa jednom od najsmrtonosnijh štetočina za naše useve, koja može uništiti naše bašte u roku od nekoliko minuta.

Nemojte očajavati ukoliko vam grad našteti vašem napornom radu. I dalje postoji mogućnost da spasete mnoge biljke, ali je najbolje da se potrudite da do oštećenja ne dođe, ili da ono bude neznatno.

Evo i kako…

 

1.Napravite izdignute “krevete” i ogradite ih drvetom ili kamenom

Jeste li čuli za izraz “Raised beds”? U nedostatku boljeg izraza na našem jeziku, predstavićemo ovaj način prirodne zaštite od grada kao “ograđene humke”.

Ovaj termin opisuje obradive površine ograđene niskim zidom napravljenim od drveta, kamena ili betona. Mogu biti bilo koje dužine i oblika, i sprečavaju ispiranje zemljišta – koje je jako često pri jakim olujama sa gradom.

Humke mogu biti obogaćene kompostom, i postati još jedan način za zaštitu od grada, pre svega osetljivih kultura čije stablo može pući pod udarom grada.

2. Đubrite redovno i vodite računa da biljke budu zdrave

Snažne i zdrave biljke bolje podnose fizička oštećenja. Potrudite se da vašei usevi budu nađubreni odgovarajućim kompostom pre sezone grada. 

Uz pravilno zalivanje i negu, đubrivo kao hrana može dati biljkama dodatnu snagu da izdrže turbulencije.

 

3. Prikupite unapred potrebne materijale i razmislite o postavljanju mreže

Vrlo je važno dobro se pripremiti pred sezonu grada. Ako znate da ste vodili računa o nezi biljaka, i da su one zdrave i snažne, bacite se na prikupljanje materijala kojima biste ih ogradili (kao što smo pomenuli iznad).

Evo nekoliko stvari od kojih možete prvo početi:

  • Mreža za hlad ili zaštitna žica (sa drvenim stubovima)
  • Protivgradna mreža
  • Aluminijumska mreža
  • Cerada (sa drvenim stubovima)
  • Veće posude: burad ili kante za smeće (zavisno od veličine biljaka)
  • Čak i stvari poput kartona, iverice i čaršava

Ukoliko znate da će “udariti” grad, postavite drvene stubove unapred. Tako ćete skratiti postavljanje mreže ili cerade pred nadolazeće nevreme. 

Obavezno pričvrstite sve zastore kamenom i/ili ciglama, jer oluja praćena gradom često donosi i snažan vetar. Dakle, u neophodni materijal za zaštitu od grada spadaju i cigle/kamen.

Takođe, budite revnosni u praćenju vremenske prognoze kako biste skalirali radove u bašti, i zaštitu useva. Ako je predviđen grad, pomerite i sve saksijske biljke u zatvoreni prostor ili pod natkriveni deo kako biste ih zaštitili od oštećenja.

Nadamo se da vam je Sepetka barem malo pomogla da narednu sezonu grada dočekate spokojnije i spremnije.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više