Mitovi i zablude o hrani i ishrani: Evo u šta ljudi i dalje veruju

Ugljeni hidrati goje. Krompir goji. Banane te koče da smršaš. Pomorandže su najbolji izvor vitamina C. Voda sa limunom alkalizuje organizam. Soja je idealna zamena za meso. Ne jedem šećer. Voćni šećer je zdrav, i nije isti kao ostali…

Koja je vaša omiljena krilatica vezana za hranu, ishranu, ili generalno – za život?

Danas ćemo posetiti 3 najukorenjenije zablude koje ljudi, iako smo u dobu u kom jesmo, i dalje vole da posećuju i da u njih veruju.

Kockice šećera u tegli za šećer i nekoliko kockica pored raspoređene u piramidu

1. Zablude o šećeru (i hidratima)

Šećeri su verovarno najomraženija grupa namirnica u savremenom svetu dijeta. Ipak, niti su svi šećeri loši, niti je moguće ne jesti šećere (osim ako niste ekstremno pažljivi ili pratite neku od “keto” dijeta).

Naravno, na naš insulin neče isto uticati šećer koji se prirodno nalazi u povrću, voću i mlečnim proizvodima, i onaj koji je obrađen (rafinisan, industrijski, dobijen iz  šećerne repe, šećerne trske ili kukuruza) – ali ni on nije bauk sve dok se koristi umereno, i ponekad.

Prehrambeni šećeri dobijeni industrijskim daju saharozu i fruktozu – prostije šećere, do kojih i naše telo dolazi kada otpočne metabolizam šećera (kada jedemo slatko i započnemo varenje).

A šta je sa hidratima? Najvećim neprijateljem zdravlja i vitkosti?

E, pa, mali “fun fact” – ugljeni hidrati su šećeri. I ne samo to, ugljenih hidrata ima svuda, od voća, povrća, pa do mlečnih plodova. Oni su tu da bi učinili nekoliko stvari za nas:

  1. Olakšali varenje (hidrati se po svom sastavu dele na vlakna i šećere)
  2. Dali nam energiju, fizičku i mentalnu
  3. Podstakli lučenje hormona serotonina (jeste li čuli za onu “izreku”: Hidrati ti trebaju da bi bio srećan)

O tome šta mislimo o ugljenim hidratima, kao i o tome koju ulogu oni obavljaju za nas (i u nama), možete pročitati na linku ispod.

LINK: Šta su ugljeni hidrati u hrani i koja im je uloga

Nikako ne želimo da pobijamo činjenicu da hrana koja sadrži šećere, poput meda, voća, svežeg i suvog, zaista jeste dzrava!

Obiluje mineralima, vitaminima, i veoma često odlično osvežava.

ALI….

Šećer je šećer je šećer je šećer!

Ukoliko nemate potvrđenu dijagnozu dijabetesa ili insulinske rezistencije, možete jesti bilo koji šećer, i nijedna vrsta vam neće naškoditi ili vas udebljati (samo je dozirajte razumno)!

2. Da li hrana (uopšte) može uticati na kiselost organizma?

Alkalna voda, alkaluzovanje organizma čašom tople limunade, “smutijem” od celera, pilećim bujonom i čime sve ne. Da li hrana zaista može promeniti pH vrednost želuca, creva, krvi?

Ne, ne može.

Jer da može – hrana bi bila fatalna, otrovna.

Teorija iza tvrdnji da je voda sa limunom dobra jer alkalizuje želudac, došla je preko još starije (jednako neosnovane) tvrdnje da limun (ili bolje reći svi citrusi) ubrzavaju metabolizam i da postiče d e t o k s.

Dakle, prema ovome, voda sa limunom može ti pomoći da sagoriš kalorije ili pripremiš metabolizam da bolje sagoreva kalorije.

Ipak – iako su citrusi odličan izvor minerala i vlakana, ne postoji ništa magično u vezi njih. Veći broj kalorija znači i više kilograma. Voda ili pomorandža neće pomoći da se sagori 100g (ili 300?) Milke za večeru.

A što se detoksa tiče – velika je verovatnoća da imate zdravu jetru koja se time bavi. (Ako ne – odmah kod lekara!).

Najbolje što će se desiti ispijanjem čaše vode sa limunom jeste dodatna hidratacija. Što je, kad malo bolje razmislimo, previše zapostavljeno, tako da slobodno razmislite o tome da u svakodnevnu rutinu ubacite dodatnu čašu vode.

Okrugli zidni sat sa dveniim ramom i belom pozadinom na belom zidu pokazuje vreme deset do šest

3. “Nemoj jesti nakon 18h i smršaćeš”

Ova zabluda o ishrani nastala je ukrštanjem i izvrtanjem nekih osnovnih smernica dijete zvane “Intermittent fasting”, u narodu poznate kao “Post” ili “Dijeta sa ‘prozorima’”. Dijeta zagovara preskakanje obroka, obično doručka ili večere (najplastičnije objašnjeno, iako je filozofija ove dijete daleko kompleksnija).

Dakle, iz redova jedne dijete, dolazi nam mišljenje da satnica, odnono vreme jela ima veze sa mršavljenjem. Sepetka je tu da kaže – LAŽ!

Jedini razlog zašto je za neke ova “dijeta” uspešna, odnosno zašto im uskraćivanje obroka nakon 18h pomaže da se reše viška kilograma jeste, dobro staro, uzdržavanje od jela, odnosno unošenje manje kalorija.

“Zahvaljujući” tome što su gotovo sve društvene mreže preplavljene “savetima” i “trikovima” za uvođenje zdrave ishrane, mršavljenje i sl. ogromna količina pseudo nauke se uselila u naše glave.

Danas smo opisali tek TRI NAJČEŠĆE zablude o ishrani, ali imajte u vidu da je njih veoma mnogo. Proverite sve od informacija sa kojima dođete u kontakt, posebno ako su vezane za zdravlje, ishranu i lepotu. Sepetka je tu da pruži proverene i istinite informacije, kroz priču na blogu, prodaju zdrave hrane, ali i druženja na Instagramu. Pratite nas.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više