Prolećno cveće i vesnici proleća – Saveti i priče o prolećnom cveću

Eto nas već u martu. Pred proleće.

Ipak – mart mesec je na našim prostorima poznat kao jedan od najopasnijih meseci za poljoprivrednike i stočare

Vrlo često je nepredvidiv, a upravo zbog toga se za njega vežu mnoge legende. Jedna od najpoznatijih je ona o baba Marti, ili Babinim jarčevima, kako su poznati u nekim krajevima.

Ukoliko želite da saznate više o kultu baba Marte, ko je, ona, da li je postojala, i sl – trk na našu instagram stranicu. Tamo ćete naći štošta zanimljivo na temu zdravlja, poljoprivrede i domaćinstva.

Tokom meseca marta treba biti pažljiv i proračunat. Ne treba se opuštati u prve sunčane dane, jer martovsko sunce i te kako zna  pokazati zube.

Ukoliko želite da znate kako da zaštitite svoje useve od mraza – obavezno posetite link ispod.

LINK: Kako sačuvati biljke od mraza tokom hladnih dana

Ipak… Mi ćemo se danas baviti lepšom stranom marta – onom cvetnom. 

Evo koje cveće cveta u proleće, i zašto se neki cvetovi nazivaju “vesnici proleća”. Ko su oni, zapravo?

Roze pupoljak na grani drveta

Koje cveće spada u vesnike proleća

Koje prolećno cveće će nam reći da je lepše vreme tu, odmah iza ugla? Naravno, svima će nam na pamet prvo pasti visibake i ljubičice. Međutim, prolećno cveće je mnogo šarenije. Daleko raznorodnije, i ima tu za svačiji ukus – ili miris.

Vesnici proleća su biljke koje cvetaju sa prvim danima proleća. Neke od njih mogu rasti i pod snegom. 

Visibabe – Najpoznatiji vesnici proleća i uvod u prolećno cveće

Visibabe su višegodišnje zeljaste biljke. Njihove lukovice je dovoljno jednom posaditi, i imaćemo svoje prolećno cveće svake godine u dvorištu, a pojave se najčešće krajem februara i početkom marta. Jedino je bitno da je zemljište vlažno.

Visibabe samoniklice možemo često sresti i po šumama, ili na livadama, kako stidljivo vire ispod snega, ili rastu u hladu.

Latinski naziv za visibabu je Galanthus. Delovi njenog imena – gala i anthos – znače mleko i cvet. Visibaba je “mlečno cveće”

U narodu se ovo prolećno cveće naziva “visibaba” ili “visibaka” jer izgledom podseća na pognutu, staru baku sa maramom

Ipak, iako je cvet visibake okrenut nadole i izgleda tužno,  simbolika mu je potpuno drugačija. Visibaba simbolizuje nadu, prosperitet, rast i razvoj.

Ljubičica – Prolećno cveće najlepše boje i neobične tradicije

Ljubičica je poznato prolećno cveće koja svojim rastinjem preplavi mesto na kom iznikne. Može se sresti svuda – od dvorišta, do proplanaka, šuma, parkova, i sl.

Simbolika ljubičice je tokom razvoja čovečanstva je bila dvojaka

Populranost je stekla u antičkoj Grčkoj, čak je bila i simbol drevne Atine. Simolisala je plodnost i ljubav.

U Starom Rimu, ovo prolećno cveće je zbog svoje boje (koja je podsećala na prolivenu krv) bilo simbol žalosti. Ipak, u Rimu je simbolisala i mir, pa je narod često nosio ljubičice na grobove svojih najmilijih.

Kukurek, jagorčevina, maslačak, zvončić – mirisni i lekoviti vesnici proleća

Vesnici proleća koji spadaju među najpoznatije prolećno cveće su svakako kukurek, jagorčevina, maslačak i zvončići.

Sve su prizemne biljke, koje vole sunčana staništa, poput livada i proplanaka. Takođe, svi ovi cvetovi vole i zaštićena mesta, pa se često mogu sresti i u voćnjacima ili u grmlju. 

Ukoliko se sade u dvorištima, prijaće im blizinu četinara. Cvetaju oko mesec dana, uglavnom u februaru i martu mesecu.

Osim neverovatnog eststskog doživljaja, ovo prolećno cveće spada i u lekovito bilje. Posebno se ističu jagorčevina i maslačak, koji zbog svojih lekovitih svojstava zauzimaju važno mesto u (narodnoj) medicini. 

Maslačak i jagorčevina su poznati borci protiv sekreta koji prati respiratorna oboljenja, a osim korena ovih biljaka, u lečenju se koristi cvetovi.

Kukurek, poznat i kao ljutić, i “božićna ruža”, poznat je još iz drevnih dana. Korišćen je kao lekovito sredstvo kod psihičkih poremećaja i za smirenje. Smatra se da je Herkul upravo kukurekom izlečio svoje ludilo. Ipak, kukurek je poznat i kao otrovna bilja ako se njime ne rukuje pravilno.

Prolećno roze cveće koje se nalazi u vazi

Omiljeno prolećno cveće u baštama naših mama i baka

Ko ovih dana želi svoje dvorište da ukrasi cvetovima raznih boja, evo nekoliko primera prolećnog cveća koje ne zahteva mnogo ulaganja i brige.

Ukoliko želite da znate kako da otpočnete avanturu zvanu – bašta – Sepetka vam je pripremila mali vodič. Pogledajte kako da zasadite svoju prvu baštu, a možda je upravo prolećno cveće način da počnete sa radom.

LINK: Bašta za početnike – kako zasaditi i voditi računa o maloj bašti

Evo nekoliko ideja i šta možete posaditi u svojoj, prvoj, prolećnoj bašti. Uživajte u plodovima svojih ruku. Osim što ćete biti zadovoljni učinkom i trudom, dobićete i daleko zdravije proizvode za sebe i svoje najmilije.

LINK: Prolećna setva – šta sve možemo saditi/sejati u aprilu

Muškatle – Omiljeno prolećno cveće koje bujno cveta i dugo traje

Gotovo na svakom balkonu i dvorištu, od proleća do kasne jeseni, cvetaju muškatle. Poreklom su iz Južne Afrike. Unikatne, višegodišnje muškatle daju prelepo, nežno cveće različitih boja i oblika. Simbolika muškatli je upravo u njenoj boji; Na primer:

  • Veruje se da bele muškatle odbijaju zmije, ali i promovišu plodnost
  • Crvene muškatle donose dobro zdravlje
  • Roze muškatle promovišu ljubav i prisnost

Kako brinuti o muškatlama u proleće?

Muškatle je bitno sačuvati od prvog mraza. Pre iznođenja saksija na terasu, potrebno je rukom ukloniti sve cvetove sa stabljike, sveže i uvele, kako bi biljka štedela energiju. 

Biljka sa zimom ulazi u period “spavanja”, i nije je potrebno zalivati. U proleće ih zalivajte jednom nedeljno, redovno skidajući suvo lišće.

Evo nekoliko ideja kako da svoje cveće zaštitite od prvih hladnih dana, kada leto bude daleko iza nas.

LINK: Kako zaštiti cveće od hladnog vremena i pripremiti ga za zimu

Lale – Elegantni vesnici proleća, sa stotinama boja i oblika

Lale su prolećno cveće koje se obično sadi u jesen. Zemlja lala je Holandija, iako cvet potiče sa prostora male Azije. Holanđani godišnje zarade više od 9 milijardi američkih dolara od prodaje ovog cveća.

Poznato je da postoji nekoliko stotina vrsta lala. One variraju kako u visini stabaoceta, obliku krunice, tako u i u boji

Cvetovi lal mogu biti čisto beli, crveni, ružičasti, žuti, karmin ili tamnocrveni, purpurni, crni, ljubičasti, ili nijansirani, sa po dve boje, u raznim kombinacijama šara i pruga.

Zumbuli – najmirisnije prolećno cveće

Zumbuli važe za najlepše i svakako najmirisnije vesnike proleća. Oni su jarkih boja i izuzetno opojnog mirisa. 

Prirodna staništa zumbula su stene, uz morsku obalu ili gde je zemljište vlažno. Ipak, zumbuli se vrlo često sade i kao baštenska i sobna biljka. Vrlo se lako gaje i njihove lukovice uvek uspevaju.

Ništa ne govori proleće kao zumbuli. On je prava prolećna biljka, a cveta od prvih dana marta pa sve do maja meseca.

Narcis – Predivni žuti cvet sa pomalo tužnom simolikom

Narcis je divni, žuti lepotan koji je dobio ime po mladiću iz grčke mitologije. Legenda kaže da je Narcis bio izuzetno lep ali hladan. 

Možda baš kao proleće?

Legenda o Narcisu i sadašnja simbolika prolećnog cveta

Šumska nimfa, Eho, umrla je zbog neuzvraćene ljubavi prema Narcisu. Zbog toga su Bogovi prokleli Narcisa. 

Jednog dana, ugledao je svoj odraz na površini jezera i zaljubio se u sebe. U pokušaju da zagrli sopstveni odraz, Narcis se udavio. Oni koji su tražili njegovo telo, pronašli du samo žuti cvet koji su nazvali po mladiću – Narcis

Od tada, ovaj prolećni cvet je simbol samoljublja i neuzvraćene ljubavi, ali pošto se među prvima pojavljuje u proleće, simbolizuje i buđenje, rođenje i novi početak.

Hrizanteme – Otporno prolećno cveće koje lista cveta godine

Proleće je i pravo vreme za sadnju hrizantema, jer one obožavaju kada su temperature sve niže. Hrizanteme, uz pravilnu negu, mogu da prezime i da krase baštu ili dvorište iz godine u godinu.

Sa prvim mrazevima, hrizantema završava svoj ciklus cvetanja i ukoliko je želimo sačuvati za narednu godinu, neophodno joj je presađivanj na stalno mesto u dvorištu, ili u veću saksiju

Dovoljno je samo rukom poskidati suve grane, i sa prvim prolećnim danima hrizantema će olistati i procvetati.

Dan i noć – Neobični cvet kao stalni stanovnik naših prolećnih bašta

Dan i noć, maćuhice, maćehe, maćuhe, poljske ljubičice, livadske ljubičice, ljubice, gospin cvet, gospina ljubica, udovica, udovičica… Kako vi zovete ovo prolećno cveće?

Dan i noć veoma otporna biljka, cveta i tokom zime i pod snegom, sve do proleća kada ga možemo nazvati prvim sezonskim cvećem.

Uživajte u proleću. Uživajte u svom cveću, i svemu što ono budi u vama.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više