Prolećna setva – šta sve možemo saditi/sejati u aprilu

Mart i april su idealni period za zatvaranje zimskih brazdi, i pripreme zemljišta za prolećnu setvu. Oni su takođe idealni meseci za vinogradare, posebno za sve one koji tek planiraju da podignu svoje čokote.

Ukoliko malo kasniti sa sadnjom i setvom u martu, ne brinite jer se prolećna setva obično protegne i na ceo april, a u ovom blogu ćemo vam otkriti kako da odaberete poljoprivredne i ukrasne kulture kojima biste oplemenili svoje bašte tokom meseca aprila.

Prolećno cvece koje se može saditi u aprilu

April je poznat kao mesec kada sve cveta i kada su terase i bašte prepune raznorodnog sveća. Rastresita zemlja koja je ostala nakon duge i sušne zime posebno pogoduje sadnji i uzgoju cvetnih kultura, naročito ako na tom terenu postoje prirodni oplemenjivači zenmljišta kao što su opalo lišće i grančice.

Treba imati na umu i da je april jedan od onih prolećnih meseci kada se jutarnja temperatura ne spušta ispod 10 stepeni, stoga je dobro krenuti sa prehranom višegodišnjeg cveća u biljaka jer je ono u ovom periodu veoma osetljivo na bolesti.

Uklonite suvo lišće i grančice pa pregledajte stabla biljaka i zemlju oko njih. Na ovaj način ćete blagovremeno primetiti da li se biljka razbolela, a onda u skladu sa tim i reagovati. Odrežite bolesne, suve i zakržljale grančice i lišće kako biste izbegli međusobno ukrštanje.

Sadnja i nega lukovičastog cveća u aprilu

Cveće koje niče iz lukovica obično je i najatraktivnije kad cveta, lako je za sadnju ali treba biti posvećen u njegovom čuvanju od izmrzavanja. Kraj aprila je pravi mesec za sadnju lukovica, pa ako želite da od juna do seprembra uživate u šarenim gladiolama i sl, sada je vreme da ih zasadite.

Imajte na umu da lukovičasto cveće vapi za suncem, pa ga nemojte saditi u hladovini. Opšte pravilo je da se lukovice sade na dva ili tri puta većoj dubini od njihove veličine, i sa oko 5 cm razamaka između lukovica koje su manje, a do 25 cm razmaka kod lukovica koje su velike. Lukovice treba stalno zalivati jer zahtevaju konstantnu vlagu.

Prolećno povrće koje se sadi/seje u aprilu

Perod marta, a posebno aprila je idalan za kulture koje iziskuju takozvani direktan način sadnje. Direktna sadnja je u odnosu na setvu daleko isplativija jer biljke dobijaju snažniji korenov sistem i otpornije su na razne štetočine.

Ukoliko niste stigli da posejete/posadite grašak, šargarepu, luk, salate, krastavce i boraniju april je idealno vreme da se time pozabavite. Takođe, u prvoj polovini aprila možete rasaditi i karfiol, kelerabu, blitvu i kupus,  dok je druga polovina meseca rezervisana za sejanje kukuruza šećerca, sadnju krompira, celera, pasulja, cvekle, i čak paradajza i paprike.

Takođe, ukoliko u vašoj bašti već niču luk, rotkvice i razne salataste biljke, april je mesec njihovog okopavanja i davanja prvih prinosa.

Ratarstvo u aprilu

April je mesec kada se obavlja prolećna setva soje, suncokreta, crvene deteline, lucerke i kukuruza. Period kada se obavlja prolećna setva krmnog bilja može zavisiti i od toga da li živite u ravničarskim ili brdsko-planinskim predelima.

Ipak, ono što je sigurno jeste da većina ratara bira upravo period aprila kao idealno vreme za setvu ovih biljaka. Pre setve, obavljena je obrada/priprema zemljišta i đubrenje, da bi neposredno nakon setve, a pre nicanja kultura, trebalo zaštititi biljke od korova.

Sadnja voća u proleće – omiljene aprilske vrste

Krajem aprila može se početi sa sejanjem lubenica i dinja, ali treba voditi računa da temepratura niše previše niska, kako bi se predupredila mogućnost izmrzavanja., Ukoliko je sejanje potrebno, izniklo povrće možete zaštiti od hladnoće pokrivanjem folijom, novinskom hartijom, lišćem ili slamom.

Kada se završe svi prolećni radovi oko setve i sadnje, počinje se sa prvom, površinskom obradom zemljišta u voćnjacima,i počinje se sa đubrenjem, ako za tim ima potrebe. Nakon toga, na red će doći i prolećno prskanje voća, prvenstveno radi zaštite i jačanja voćki od poznih mrazeva i štetočina.

April je idealan mesec za rezidbu i kalemljenje

April je idealan mesec za rezidbu voća. Stoga, makaze u ruke, pa orežite prvo žbunove kupina i malina. U aprilu se najčešće obavlja i prekalemljivanje, a takođe je obavezno i đubrenje azotnim đubrivima. U brdsko-planinskim krajevima poželjna je zimska rezidba i sadnja voćaka, a prema potrebi i zaštita cveta od kasnih prolećnih mrazeva.

U aprilu se podižu novi vinogradi, i postavljaju se potpore pod već zasađenim čokotima. Čokote takođe treba vezati za potpore (obično kočeve), kako bi loza dalje rasla uz naslon.

Iskoristite optimalne uslove i temperaturu u danima pred nama i dovršite prolećnu setvu sa svim vrstama svog omiljenog voća, povrća i cveća.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više