Rasol od kiselog kupusa kao lek za – sve?

Rasol od kiselog kupusa je odavnina poznat kao prirodni antiseptik. Osim toga, naučnici pokušavaju da dokažu njegovu učinkovitost na sluh i upale uha, leči anemičnost, ublažava hroničan kašalj – ali ga svi odlično znamo kao napitak za mamurna jutra.
Za šta je sve dobar rasol? Kada ga treba piti, i koliko treba piti rasola – Sepetka saznaje i predstavlja u redovima ispod.

Rasol benefiti – da li je rasol zdrav i koliko

Rasol ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima kao što su  vitamin C, E, U, vitamin K, a tu je i obilje vitamina B grupe (b6 i folati). Mineralni sastav rasola i kiselog kupusa ogleda se u značajnim količinama magnezijuma, cinka, mangana, bakra i kalijuma.

Takođe, kiseli kupus kao i rasol imaju veoma malo kalorija, malu količinu ugljenih hidrata, i uopšte ne sadrže masnoće.

Rasol od kupusa za mršavljenje i čuvanje zdravlja organa za varenje

Ispijanje rasola odlično nadoknađuje i izgubljene vitamine, elektrolite i minerale. “Sok” od kupusa je i jak diuretik i prirodni je laksativ, pa se preporučuje kao prirodna pomoć kod opstipacije.

Jeste li znali da je upravo vitamin U, jedan od najređih vitamina, a izuzetno važan za zdravlje i lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Zato se rasol, i kupus generalno, preporučuje osobama sa gastritisom i onima koji osećaju “kiselinu” ili “žgaravicu”.
Sok od kupusa za želudac je dobar jer sadrži sulforafan koji stabilizuje pH vrednost želudačne kiseline. Velika je pomoć kod čira, a ujedno je i prirodni lek za helikobakteriju koju potpuno neutrališe.

Koliko se pije?
U jednom ispijanju, preporučuje se po pola čaše rasola, a 30 minuta pre obroka. Postupak se može ponoviti i do tri puta na dan. Redovnim korišćenjem, simptomi “žgaravice” se mogu drastično ublažiti.

sepetka_cedjeni_sokovi

Rasol za prehladu i podizanje imuniteta

Rasol je poznati napitak našeg podneblja koji se s razlogom identifikuje kao lek za hladnije doba godine. Ne samo da ga tada ima mnogo više (jer obično zimi kiselimo kupus za zimnicu), već nam tada treba i dodatna pomoć oko virusa i prehlada.

Zimsko voće i povrće – za sezonu zdravlja i jakog imunitetaKiseli kupus i rasol od kupusa imaju čak tri puta više vitamina C od citrusa, i duplo više od crvene paprike! Ova količina moćnog antioksidansa znači da će nas i rasol i salata od kiselog kupusa bolje zaštititi od, npr. limunade, ili veštačkih suplemenata.

Rasol usporava osteoporozu

Ukoliko vam se ne dopada ideja da pijete samo rasol, ili vam se sam ukus rasola ne dopada, predlažemo da ga iskombinujete sa sokom od neke druge voćke/povrćke.
Neki od omiljenih izbora su svakako sok od šargarepe, cvekle, limuna i đumbira. Uzevši sve ove kombinacije u obzir, dolazimo do zaključka da ćete u samo pola šolje ovog napitka, nadoknaditi rezerve kalcijuma – što je idealno ako imate problem sa krtim kostima, ili se oporavljate od preloma/uganuća…
Mnogi lekari preporučuju rasol ženama koje se u periodu menopauze bore sa osteoporozom, kako bi se proces propadanja zglobova i kostiju usporio (a ponekad i zaustavio).

Rasol za mamurluk

Dolazimo i do ključne stvari po kojoj je poznat rasol – barem u našim redovima. Dobra količina kalijuma, kalcijuma i natrijuma u rasolu nadoknađuje izgubljene elektrolite, koje alkoholom i dehidratacijom desetkujemo!

sepetka_lek_za_mamurluk

Rasol je probiotski lek koji dobijamo fermentacijom

Rasol u sebi sadrži sve hranljive sastojke koje sadrže i kiseli i sveži kupus. To su prvenstveno vitamin C i brojni minerali, ali i velika količina mlečne kiseline.
Međutim, ono što kiseli kupus i rasol razlikuje od sirovog, jeste velika količina natrijuma koja se pojačava fermentacijom – kiseljenjem.

Proces “kiseljenja“ podrazumeva rad mikroorganizama u kupusu, koji pod uticajem vode i soli u bačvi, vare prirodne šećere u povrću i pretvaraju ih u ugljen-dioksid i organske kiseline.
Do fermentacija dolazi kada prirodno prisutne gljivice i bakterije dođu u kontakt sa ovim šećerima u kupusu. Fermentacija dalje pogoduje razvoju korisnih bakterija, odnosno – probiotika.

Probiotici su vrlo važni za naše varenje. Pomažu sposobnosti creva da apsorbuje vitamine i minerale, sprečavaju zatvor i druge poremećaje u digestivnom traktu.

Koliko rasola treba piti, i kad treba biti oprezan

Rasol sadrži veliku količinu soli, a njegovo ispijanje može dovesti do skoka vrednosti natrijuma u organizmu.

Zbog toga se svima koji imaju neke kardiovaskularne probleme, savetuje oprez i obraćanje pažnje na količinu koju piju. Držite se preporučene količine od pola šolje rasola, dva puta dnevno.

Zimsku i prazničnu trpezu nemoguće je zamisliti bez kiselog kupusa, ali i napitka od njega. Rasol donosi sve korisne sastojke ovog povrća, uz dodatak kvaliteta dobijenih fermentacijom.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više