Voće i povrće pripada osnovnim namirnicama, bez kojih je ljudska ishrana skoro nezamisliva. Prema prehrambenim standardima, ali i navikama potrošača, najbolje voće i povrće je ono sezonsko – koje zri i bere se kada mu je “vreme za to”.

Iako nam na pomen sezonskog voća i povrća prvo pada na pamet “leto”, zima i te kako ne zaostaje sa darovima.

Zimsko voće i zimsko povrće jednako je popularno i rasprostranjeno na našoj trpezi, a Sepetka danas istražuje koje nam je omiljeno.

Ako sada pođemo kroz pijac, koje će nam zimsko voće i povrće najpre zaokupiti pažnju?

Zimsko voće – čuvar zdravlja i riznica antioksidanasa

Sa visokim sadržajem vitamina, vlakana minerala, a malo kalorija, sezonsko, zimsko voće je idealno zimsko osveženje i užina.

Verovatno će svi prvo pomisliti na citruse, kojima su tezge zimi pretrpane, ali zimsko voće je mnogo više od toga; Pogledajmo….

Jabuke – kraljica voća u Srbiji

Naša država je daleko čuvena po svojim jabukama. A znate li da ovo zimsko voće pripada i grupi najzdravijeg voća na svetu?

Jabuka je odličan izvor dijetalnih vlakana, a značajan izvor vitamina C. O tome kakve prednosti za zdravlje ima jabuka, pisali smo u tekstu koji vam toplo preporučujemo da pročitate.

LINK: Sve prednosti jabuka – vitamini i ostale primene

P.S: Ukoliko ste u prilici, savetujemo da kupujete jabuke od proverenih proizvođača/dobavljača, najbolje organske.

Na ovaj način, uspešno ćete izbeđi zamku kupovine jabuka koje su previše tretirane pesticidima i raznim pospešivačima rasta, najviše među sortama koje su uvezene.

Limun, pomorandže, mandarine i grejpfrut – citrusi zaštitnici zdravlja

Pomorandže su najukusnije zimi. Takođe, ovo zimsko voće je tokom zime i najukusnije, najsočnije i najzdravije za nas jer nam pruža obilje antioksidanasa, pre svega vitamina C.

Tu su i značajne količine tiamina, folne kiseline i kalijuma, a odličan je izvor i dijetalnih vlakana – samo vodite računa da tokom ljuštenja pomorandže ne uklonite u potpunosti onaj beli deo ispod kore.

Slađi, i za “rukovanje” lakši pandan sočnoj pomorandži je mandarina, a za ljubitelje reskog i gorkog ukusa citrusa, predlažemo crvenu pomorandžu ili grejpfrut.

Kaki jabuka – odakle je došla i zašto je vredi probati

Kaki jabuka, ili japanska jabuka je zimsko voće koje je poslednjih godina izuzetno popularno u srpskim marketima, a naša “japanska” jabuka zapravo dolazi iz Kine.

Prepoznaćete je po jarkoj, narandžastoj boji, i izgledu koji neodoljivo podseća na paradajz. Meso kaki jabuke sadrži dosta tanina pa ima opor ukus koji se prilično gubi kako sazreva.

Kako da znam da je kaki jabuka zrela? Birajte mekane plodove, skoro crvene u boji. Meso ispod pokorice tada postaje sočno, slatko, i prijatnog ukusa; tada kaki jabuku možemo jesti i kašičicom.

Kivi – najpopularnije zimsko voće

Znate li da neka istraživanja pokazuju da je tek jedan kivi dnevno dovoljan da sasvim zameni uzimanje multivitamina? Tako mali, a tako sladak i lekovit. Kivi je poznato zimsko voće koje okrepljuje ceo organizam.

Odlična, prirodna, zamena za sve tabletice i šumeće kojima se kljukamo u nadi da pomognemo imunitetu tokom zime. Snaga kivija je u tome što njegovo tamno zeleno meso skladišti dovoljne količine vitamina E, kalijuma, bakra, vitamina C i K.

Nar – sočne bobice prepune energije

Nar je zanimljivo zimsko voće prepuno slatkih bobica koje se mogu jesti samostalno, uz kašu za doručak i sl. Nar ima čudesno delovanje na zdravlje celokupnog organizma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline i vitamina kao što su C i K.

Zimsko povrće – najbolji prilog prepun minerala

Zimsko povrće se toliko odomaćilo na našim trpezama, i toliko je zastupljeno tokom cele godine da ponekad zaboravimo da je zima zapravo period kada ono zri i rađa. Hajde da se upoznamo sa najčešćim odabirima za zdrav obrok tokom zimskih meseci.

Bundeva – mirisna kraljica zimskog povrća

Bundeva spada u izuzetno povoljno zimsko povrće. Jedan je od najbogatijih izvora beta-karotena, koji održava dobar vid, sprečava razne upalne procese i pomaže bolji razvoj ćelija.

Meso bundeve može varirati u boji od vrste za koju se odlučite (klasična bundeva/dulek, “špageti” bundeva, hokaido, muskatna, i sl), pa se pripremite na varijacije od žutonarandžaste, do čak svetlo crvene i braon.

Ovo misirno zimsko povrće odličan je prilog mesu, koristi se za pravljenje supa, čorbe, pirea, krema, pa i zdrave užine – kada se samo ispeče.

Krompir – najpopularniji “stanovnik” naših trpeza

Univerzalni sastojak u kulinarstvu. Na našem tržištu se može naći u beskonačnom broju sorti, ali taj “broj” odlično odražava i načine njegove pripreme. Dajte krompir na million načina, i svi će biti siti i zadovoljni.

Krompir dodaje ne samo na kvalitetu jela, već i na zasitosti koju obrok postiže. Odličan je izvor vlakana, skroba i zdravih ugljohidrata.

Uz krompir kao prilog jelu, dugo ćemo biti siti, a naš organizam tokom zime dobiće i zanimljivu količinu potasijuma, magnezijuma, folne kiseline i vitamina C.

Cvekla – zimsko povrće i “cvreno blago”

Savršen dodatak zdravom načinu ishrane je cvekla. Cvekla se odavnina smatra “crvenim blagom” jer je nutritivno izuzetno bogata, a minerali i vitamini iz njenog mesa imaju jedinstvenu sposobnost da – hrane krv!

Sigurno ste čuli da se osobama koje su anemične preporučuje da jedu cveklu. Dobar je izvor vitamina C, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i mangana, a odlično podstiče i apsorpciju ostalih nutrijenata unetih iz drugih namirnica.

Karfiol i brokoli – zimsko povrće sa dokazanim zdravstvenim prednostima

Karfiol i brokoli su zimsko povrće koje se smatra najzdravijim. Izrazito su blagog ukusa, pa će tako odgovarati za pripremu raznih jela, čak i najizbirljivijim osobama.

Osim što su brokoli i karfiol sadržaoci tiamina, riboflavina, niacina i magnezijuma, odličan su izbor i za nadoknađivanje proteinskih rezervi (posebno za osobe koje ne jedu meso i životinjske proizvode).

Spanać, kupus, kelj i prokelj

Još neko zimsko povrće iz porodice lisnatica jeste spanać, kupus, kelj, i njegov krupniji rođak, prokelj.

Ovo zimsko povrće sadrži izuzetno malo zasićenih masti i holesterola, a obilan su izvor niacina, cinka, dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra i mangana.

Spanać je jedna od najzdravijih namirnica koju možemo priuštiti svom telu, a osim toga, veoma je pristupačan, jednostavan za pripremu i ukusan.

folne kiseline i mangana.

Pečurke – zimsko povrće kao odličan izvor proteina

Pečurke spadaju u najbogatije izvore ergotioneina u prirodi. Argotionein je antioksidans koji pomaže u borbi protiv smanjivanja ćelija raka. Ili bar tako pokazuju dosadašnja istraživanja.

Glavni razlog za ovu aktivnost pečuraka je riboflavin, vitamin koji podržava prirodne mehanizme detoksikacije, a one obiluju i vitaminom D, i biljnog proteina koji pomaže izgradnju mišićne mase i ubrzava oporavak organizma.

Njeno veličanstvo – zimnica (turšija)

A sad da zamislimo svo omiljeno zimsko povrće, na jednom mestu, i mogućnost da ga konzumiramo “odjednom”. Sreća je što ne moramo da zamišljamo, jer rešenje je tu. Neno veličanstvo – zimnica. Ili, bolje reći – turšija!

Turšija je zimski specijalitet koji se nasleđuje sa generacije na generaciju. Ne postoji zaseban recept, i svi znaju kako da je naprave uz sasvim malo truda. A svi je vole.

Kako i ne bi, u turšiji imamo omiljeno zimsko povrće na jednom mestu, i sav paradajz, paprika, karfiol, krastavci i kupus su taman dovoljno slani da pruže savršeno osveženje, uz obilje minerala i vitamina.

Ovo je bio omanji “pregled” kojim smo predstavili omiljeno, zimsko voće i povrće. Imate li svog favorita? Šta se to nipošto ne sme izostaviti na vašoj, zimskoj trpezi? Nama je teško da odlučimo…

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više