Šta je kinoa i zašto je dobro uvrstiti u ishranu

Kinoa ili kvinoja, sada je već manje bitno kako je nazivamo, ali ova žitarica je sada već odavno poznata kao “superhrana” i postala je nezamenljivi deo ishrane ljudi koji žele da se hrane raznovrsnije i, ultimativno – zdravije.
Pošto znate da Sepetka ne voli namirnice da vrstava u, preterano laskave, kategorije poput “supernamirnica” – vreme je da otkrijemo šta čini kinou toliko različitom, koliko je hranljiva, zašto je zdrava kinoa i da li joj postoji zamena?

Poreklo kinoe i njena nutritivna vrednost

Chenopodium quinoa, odnosno kinoa, poreklom sa područja Perua, Bolivije i Čilea, i odatle se najčešće uvozi. Iako se kinoa odomaćila kao žitarica, ova biljka je bliža rotkvici, cvekli i spanaću.
Kinoa se milenijumima uzgaja u južnoj Americi, a neki istraživači su došli do saznanja da je na drevnom jeziku tadašnjih naroda, kinoa značila “majku žitaricu” (mother grain).
Danas, zbog potrebe izvoza i osnaživanja agrikulture, kinoa se gaji i u Kini, Indiji, u severnoj Americi, pa čak i u Francuskoj.
Postoji preko 1,800 vrsta kinoe (crna, crvena bela, ljubičasta, roze, žuta, siva, narandžasta, zelena…), ali one koje se najčešće gaje i izvoze su bela i crvena (autohtona).
Iako je bela kinoa značajno ukusnija, crvena kinoa je ta koja je mnogo bogatija nutrijentima.

sepetka_vrste_kinoe

Nutritivna vrednost kinoe: Kinoa kalorije, vitamini, minerali i dr.

Kinoa ima veoma neobičan sastav, i njena izuzetnost leži upravo u tome. Istraživanja su pokazala da kinoa ima skoro idealan odnos proteina, zdravih masti, ugljohidrata, vitamina i minerala, pa jedna porcija kinoe (oko npr. 100g) zadovoljava 10% svih nutritivnih potreba u toku jednog dana.
Kinoa je odličan izvor gvožđa, magnezijuma i mangana, fosfora, bakra,  Vitamina C, E i skupine vitamina B grupe, odnosno folne kiseline (B9), tiamina (B1) i piridoksina (B6).
Šta je sa kalorijama? Koliko kalorija ima kinoa?
Na pomenutu porciju od 100g, unećete oko 370 kcal. Većinu će činiti:

  • 65g UH
  • 14g proteina
  • 6g masti
  • I čak 7g dijetetskih vlakana

Na linku ispod saznajte zašto je važno svakog dana unositi namirnice bogate vlaknima, i informišite se o tome koja vlakna postoje, i kako ih odabrati u skladu s tim šta vas muči (dijareja, opstipacija, nadutost, grčevi…).

Biljna vlakna u ishrani

Kinoa je najčešća zamena za žitarice i “gluten free” izvor UH

U poređenju sa ostalim žitaricama, kinoa je zaista jedini izvor u prirodi, koji ima skoro kompletan pregled amino kiselina (proteina).
Nutritivno gledano, iako nisu slični, sa kinoom se najviše mogu uporediti žitarice poput kukuruza, celog zrna žita i ječam (pre svega u pogledu vrsta amino kiselina).

Ipak, kinoa u značajnoj meri nadmašuje pomenute žitarice dijetalnim vlaknima, kalcijumom, cinkom, gvožđem, lipidima i vitaminima.

Kakvog je ukusa kinoa

Kada se skuva, zrna kinoe se blago povećaju, postaju meka i vazdušata. Kinoa ima blago orašasti ukus, a ta njena neutralnost se odlično slaže i sa slatkim, i sa slanim namirnicama.

Kinoa se može i mleti, u brašno, pa se na tržištu mogu pronaći i hleb, ili pasta od kinoe.

Za šta je dobra kinoa i zašto je uvrstiti u svakodnevnu ishranu

Osim što je kinoa jedan od najkompletnijih izvora proteina iz biljka, ona je odavno poznata i kao veoma blagotvorna žitarica, koja deluje na visok pritisak, šećer, na bolove i grčeve u stomaku, pomaže održavanje i izgradnju mišića, i još mnogo toga…

Pomoć kod simptoma i bolova u menopauzi

Fitohormoni koje sadrži kinoa, imaju dvojaku ulogu i uticaj na naše zdravlje. Prvenstveno, služe da pomažu rast same biljke, ali je utvrđeno da ova jedinjenja (odnosno neka od njih) – fitoestrogeni – deluju u smanjivanju simptoma menopauzalnih tegoba.

Ovi fitoestrogeni iz kinoe se ponašaju slično kao estrogen u ženskom telu.

Najkompletniji izvor biljnog proteina

Mnogi odlučuju da prestanu da jedu meso, a taj poduhvat često može da bude veoma zahtevan jer biljke ne sadrže sve aminokiseline, manje su kalorične i može doći do ubrzanog gubitka i kilograma, i neophodnih vitamina.

Ne i sa kinoom!

Kontroliše šećer u krvi

Kinoa spada u namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, što je ubraja u pogodnu hranu za osobe koje imaju problema sa rastom šećera, insulinskom rezistencijom ili potvrđenim dijabetesom.

Naučnici i dalje rade na dokazivanju svih blagotvornih dejstava kinoe, a među prvima se izdvaja njen uticaj na inflamatorne procese u telu, koji, znamo, dovode do razvoja raznih bolesti.
Kinoa je jedina žitarica koja nas i štiti, osim što nam omogućava da rastemo i budemo snažni! Ostaje samo da na sledeći spisak za kupovinu dodate i nju, pa da se i sami uverite u to koliko je kinou lako voleti!

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više