Šta ne treba jesti uveče, a čime se možemo poslužiti bez griže savesti

Dobar san je izuzetno važan za normalno funkcionisanje tela. Kvalitetan san smanjuje upalne procese i predupređuje nastanak ozbiljnih bolesti. On održava mozak odmornim i zdravim, a značajan je i za podizanje imuniteta.

Stručnjaci smatraju da je najbolje omogućiti telu od sedam do devet sati odmora i besprekidnog sna, ali – da li se u stvarnosti pridržavamo toga? I šta je sa ljudima koji pate od nesanice?

Zašto nekad jednostavno ne možemo da zaspimo? Da li je možda neka hrana problem? Šta ne treba jesti uveče i da li neka hrana zapravo može da nam pomogne da lepše i čvršće spavamo?

Odogovre na ova, i sva slična pitanja koja sve nas okupiraju – Sepetka istražuje i deli sa vama u narednim pasusima.

Hrana koju treba izbegavati u večernjim satima

Teška, masna, previše slana i začinjena hrana na večernjem meniju je najvećni neprijatelj kvalitetnog sna (ali i vitke linije i zdravog tela).

Osim lošeg odabira obroka, trebalo bi obratiti pažnju i na količinu i satnicu kada jedemo. Ovi faktori takođe mogu uticati na to kada ćemo zaspati, i da li ćemo uopšte moći da zaspimo.

Hajde da naučimo šta ne treba jesti uveče kako bismo osiguralni kvalitetan san, ali i šta jesti uveče a ne ugojiti se, jer kalorije koje dodamo uveče grickajući iz dosade, i te kako mogu biti krivac za višak kilograma.

Brza, začinjena hrana i previše masne namirnice

Ako opteretimo svoj želudac burgerom, pomrfritom, picom, masnim suhomesnatim proizvodima ili palačinkama pred spavanje – biće mu potrebno barem 3 do 4 sata da sve uneto svari.

Kiselina koju luči potencijalno će izazvati i gorušicu pa telu i mozgu neće ni pasti na pamet da se spremi za odmor. 

Posebno je teško začinjena hrana kriva za povišenu želudačnu kiselinu pred spavanje, koja naročito “luduje” jer smo u ležećem položaju.

Na sve to dodajte gazirane sokove, sa običnim šećerom ili zaslađivačima, pa čak i “ceđene” sokove.

Mahunarke

Mahunarke su već decenijama na listi šta ne treba jesti uveče. Iako tehnički spadaju u povrće pa se može učini čudnim to da su “zabranjene” za večeru, razlog za to što ih stručnjaci ubrajaju u to šta ne treba jesti uveče jesu vlakna.

Da bi se vlakna varila, potrebno je mnogo vode, koju će ona nesumnjivo i zadržati, ali kada tome dodamo ležeći položaj i (verovatno) još neke namirnice koje smo pojeli u toku večere – velika je verovatnoća za pojavu nadutosti, osećaja krkljanja u stomaku pa čak i gasova.

Isečen kivi i borovnice

Idealna večernja strategija – hrana koja pomaže da zaspimo

Ne samo da možemo imati kvalitetan obrok za večeru pomoću kojeć ćemo zaspati kao bebe, već neke namirnice idealno odgovaraju na ono famozno pitanje – šta jesti a ne ugojiti se?

Zdrava hrana ne samo da će pomoći i našem imunitetu i održavanju zdrave telesne težine, već njeni vitamini, minerali, masti i proteini mogu znatno uticati na to koliko i kako spavamo.

Jedući nekoliko vrsta određenih namirnica, povećavamo šansu da se dobro naspavamo, i probudimo orni i manje umorni.

Zašto? Kako?

Objašnjenje leži u tome što su neke od namirnica minimalno obrađene, ili se jedu u svom izvornom obliku, pa kao takve, sveže su i zdrave, a sadrže i nekoliko supstanci koje pomažu lučenje hormona triptofana, serotonina, melatonina, ali i magnezijuma i kalcijuma – neophodnih supstanci za odmor, a onda i za san.

Šaka badema pred spavanje – masti i proteini za miran san

Šaka badema (oko 30g) je idealna užina pred spavanje jer bademi sadrže melatonin, koji dokazano deluje na pospešivanje pospanosti. Osim toga, bademi sadrže i mineral magnezijum koji će opustiti mišiće i lakše ćemo zaspati.

Bademi rasuti po stolu

Bobice, kivi, godži i banane – Voće koje podržava san

Sveže voće pripada grupi namirnica koje se najviše preporučuje za konzumaciju u večernjim satima, Ali – ne svo voće.

Šta ne treba jesti uveče od voća? Odgovor na ovo pitanje nije prevše jednostavan, pa se smatra da uveče ne treba jesti voće koje pojedincu ne prija. To obično podrazumeva voće koje ima previše šećera.

Voćna, večernja užina je odličan način da se dodatno hidriramo, ali i da predupredimo ili odložimo osećaj gladi. Voće sadrži mnogo vode, a uglavnom malo kalorija pa je odličan i odgovor na pitanje – šta jesti uveče a ne ugojiti se.

Neke od najpreporučljivijih voćki za večeru su banane, zbog visokog sadržaja triptofana i amino kiselina koje utiču na poboljšanje kvaliteta sna. Ali ne preterujte sa njima jer su bogate i šećerima.

Drugo voće koje se preporučuje za večeru su jabuke, kruške, bobičasto voće poput borovnica i malina, kao i citrusi.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je jedinstvena namirnica koja da je odgovore na oba pitanja: Šta pojesti uveče za bolji san? I šta jesti uveče a ne ugojiti se.

Ovas je veoma bogat složenim ugljohidratima i vlaknima, a sadrži i određeni procenat proteina. Ova tri benefita deluju snažno na suzbijanje gladi, dugo drže sitost a telo ih odlično apsorbuje.

Ipak, treba voditi računa.

Sve one fino upakovane pahuljice i “ovsene kaše” divnog ukusa dobijaju se dodavanjem određene količine šećera ili veštačkih zaslađivača koji izuzetno brzo dižu insulin pa ćete nekoliko sati provesti čekajući da vam san “dođe” – sve dok vam se ne stabilizuje nivo šećera u krvi.

Jaja

Jaja, odnosno belanca su još jedna vrsta namirnica koje podstiču lučenje melatonina pred spavanje.

Jaja su izuzetno bogata sa preko 10 vrsta vitamina i minerala, a predstavljaju i odličan izvor amino kiselina kao što je triptofan koji deluje kao neurotransmiter i “govori” mozgu da je vreme za duži odmor, odnosno spavanje.

Jogurt

Jogurt je odličan izbor za večernji obrok jer ima idealan odnos mlečnih masnoća i visokokvalitetnih proteina koji uveče deluju blago sedativno dejstvo na naše telo, i omogućavaju mirnu noć.

Granola i jogurt u čaši

Crna čokolada

Crna čokolada nije “obična”, mlečna čokolada. Ne pravi se na isti način, i kakao koji se dodaje u nju je mnogo kvaliteniji i u većoj meri zastupljen nego u drugim pandanima.

Činjenica da sadrži visok procenat kakaoa, čini crnu čokoladu idealnom užinom za uveče, prepunom kvalitetnih masti i antioksidanasa koji će pomoći telu da se oporavi nakon napornog dana.

Osim toga, kvalitetne, crne čkololade spadaju i u red namirnica koje idalno odgovaraju na pitanje – šta jesti uveče a ne ugojiti se. Ona ima malo šećera, i odlično suzbija glad.

Ukoliko niste sigurni šta ne treba jesti uveče, ili, nasuprot tome, šta jesti uveče – nadamo se da će ovaj tekst odgovoriti na nedoumice.

U svakom slučaju, potrudite se da svom telu u večernjim satima obezbedite dovoljno proteina i zdravih masti, koje će mu pomoći da oporavi umorne mišiće i psihu.

Miran san je neprocenjiv. A ponekad ga možemo “platiti” kvalitetnim odabirom namirnica kojima ćemo se počastiti pre spavanje.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više