Sve o čija semenkama i postoji li zamena za ovu namirnicu

Čija seme je jedna od prvih namirnica koja se u naše redove uselila kao “supernamirnica”. I to ne bez razloga.

Čija semenke su bogate vlaknima, moćnom selekcijom antioksidanata, mineralima i esencijalnim, omega-3 mastima koje štite mozak, srce i krvne sudove.
Uključivana su u razna istraživanja, pre svega u lečenju i oporavku visokoritičnih grupa obolelih od bolesti srca, dijabetesa, pa čak i kod problema sa varenjem.
Još jedna dobra stvar? Čija seme se veoma lako kombinuje sa svim namirnicama, a sada ćemo saznati i kako.

Čija seme kalorije, makro i mikro vrednosti

Kao što kažu podaci s početka, čija seme je izuzetan izvor vlakana u prirodi, jedan od najboljih izvora zdravih masti – i to bez holesterola, a pritom ne sadrži sodium, ni gluten!
Dve pune kafene kašičice čija semena preporučena su doza dnevnog unosa. Tom prilikom, unosimo oko 30g čija semena, a uz to i obilje makro i mikro nutrijenata, poput:

 • 12g UH (OVDE možete pročitati šta su ugljenihidrati)
 • Manje od 9g zdravih masti
 • Oko 5g biljnog proteina (20% tela čija semena čini protein)
 • Skoro 10g dijetetskih vlakana (Podsećamo vas da je dnevna preporučena doza vlakna za odraslu osobu oko 15g)
 • A kada je u pitanju čija seme kalorije na dve kašičice su oko 140cal

Kao energetska bomba, ovako (mala) doza čija semena može zadovoljiti većinu naših, dnevnih potreba za pomenutim nutrijentima.

seetka_zdrav_obrok_cija_semenke_voce

Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o čija semenu i nutrijentima koje nudi

Ako ste mislili da smo sa brojkama završili….

 1. Čija seme ima 3 puta više gvožđa nego spanać
 2. Više nego duplo je bogatije omega-3 esencijalnom mašću u odnosu na lososa
 3. Čija seme ima 64% više potasijuma nego jedna srednja banana
 4. 5 puta više kalcijuma nego čaša mleka
 5. Čija seme ima 2 puta više antioksidanasa u odnosu na šolju borovnica

Za šta su dobre čija semenke i zašto ih treba jesti svaki dan

Pošto smo naučili koliko je čija seme bogato raznim nutrijentima, a najbitnije od njih smo i zapisali, vreme je da naučimo i zašto je dobro inkorporirati čija semenke u svakodnevnu ishranu.

Antioksidansi iz čija semena štite srce i krvne sudove

Antioksidansi kojima je bogato čija seme (hlorofil, kvercetin, kampferol), štite srce i krvne sudove i ublažavaju upalne procese u telu.
Upale na koje nailazimo tokom života (duvan, loša ishrana, pržena hrana, dimljena, zagađenja raznih vrsta…) dovode to toga da naš organizam slabi, i kao takav postaje magnet za mnoge bolesti, oboljenja i sl. E, pa, ne sa čijom!

Kalcijum čini kosti snažnim

Veliki postotak “tela” čija semenke čini kalcijum. Čak su istraživanja pokazala da je čija bogatija ovim mineralom, u odnosu na staro dobro – mleko.
E, sada, hajde da prepišemo sve što znamo i što su nas učili o kalcijumu iz mleka. Šta vam prvo pada na pamet? Snažne kosti? U pravu ste!

Vlakna iz čija semena pomažu kontrolu apetita

Čija seme je dobro poznat saveznik i pomoć pri mršavljenju i održavanju kilograma. Razlog njihove učinkovitosti je značajna količina rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.
Čija semenke bubre u dodiru sa vodom (bilo da ih dodajete u čaj, kašu, čorbu, ili od njih pravite “puding”). Bubrenje čija semena izaziva reakciju da se zapremina dobijenog obroka poveća, pa samim tim i brže napuni želudac, bez dodavanja bespotrebnih kalorija.

Čija seme je lako inkorporirati u svakodnevnu ishranu, ali da li ga nečim možemo zameniti?

Čija seme je veoma lako inkorporirati u bilo koji obrok, sladak ili slan. Imaju, donekle, karakterističan miris (sličan maku, ako nas pitate), ukus je blago orašast, ali posve neutralan.
Ipak, ni ukus ni miris čija semena nećete osetiti u svom obroku…
Čija seme u ishrani vegeterijanaca i vegana, često menja žumance, jer je konzistencija veoma slična pri dodiru sa vodom (“krivica” vlakana), i veoma lako vezuje brašnaste tvorevine i ulja.

sepetka_cija_semenke_lan_bundevino_seme

Međutim, čime možemo zameniti čija seme?
Činjenica je da čija semenke umeju biti poprilično skup proizvod u našoj zemlji, naročito jer se uvoze, i makrobiotika nije nešto što lako zaživi na ovim prostorima.
Zbog toga, evo nekoliko namirnica koje možete kupiti umesto čija semena, a da za taj manji novac dobijete sličan raspon i količinu nutrijenata, za istu količinu upotrebljene – zamene:

 1. Lan
 2. Ovsene mekinje
 3. Donekle semenke, pre svega golica (bundevino seme)

Čija seme se na mnogim meridijanima naziva i “meksička čija”, “salba seme” ili “meksičko seme”, jer inicijalno sa kontinenta latinske Amerike i potiče.
U državama na ovom prostoru, odavnina se čija semenke koriste kao lek – čak se previjaju i na ranu, pomešane sa vodom (tako se dobije želatinasta smesa, slična belancetu).
Sigurni smo da uviđate koliko je razloga da date šansu čija semenkama…

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više