Najbitniji mikro i makroelementi od kojih zavise rast, razvoj i sočnost plodova

U ovom blogu, pokušaćemo da popišemo i približimo sve najbitnije minerale, soli, vitamine i druge (makro i mikro) elemente koji su neverovatno važni, a često i ključni, za budućnost njiva i voćnjaka, i to na nekoliko načina:

 1. Poboljšanje i očuvanje sastava i kvaliteta zemljišta
 2. Pravilan rast, razvoj i rod voća i povrća
 3. Krajnji rezultat tokom zrenja, opadanja i berbe

Zemljišni minerali – najznačajniji faktori za rast i kvalitet voća i povrća

Uspeh u gajenju voća i povrća ogleda se ne samo u umeću skladištenja i očuvanja zrelih plodova, već i mnogo ranije – u poznavanju karakteristika vrste/sorte ploda, i zemljišta koje voću/povrću prija.

Minerali u zemljištu direktno utiču na nekoliko stavki u bašti ili voćnjaku: 

 1. Na manju ili veću bujnost voća i povrća
 2. Na veličinu krune/ploda
 3. Na trajanje fenofaza (početak, vreme cvetanja, trajanje pupoljaka, vreme zrenja)
 4. Na dugovečnost zasada
 5. Otpornost prema korovima, bakterijama, insektima, ali i mrazu
 6. Rodnost i kvalitet plodova (krupnoća, nijanse boje, količina šećera, aroma, ukus, mesnatost itd.)
 7. Skladišnu sposobnost plodova

Glavica luka koja izbija iz zemlje okružen drugimi lukovicama

Višegodišnje voćke i većinom razvijena stabla (ili manje biljke), za dalje plodonošenje traže velike količine mineralnih elemenata kao što su:

 • Ugljenik
 • Kiseonik
 • Vodonik
 • Azot
 • Sumpor
 • Fosfor
 • Kalijum
 • Kalcijum
 • Magnezijum
 • Gvožđe
 • Bor
 • Cink
 • Mangan
 • Molibden
 • Bakar
 • Hlor

Čovek koji sadi semenje u zemlju

Azot, fosfor, kalijum i kalcijum su najznačajniji za kvalitet čuvanja plodova.

Azot i njegova uloga u zaštiti od mikroorganizama

Za kvalitet čuvanja plodova, najveći značaj ima količina azota. Smanjene količine azota (azotnog đubriva), odnosno povećanje količine kalcijum u toku zrenja voća kao što je, na primer, kruška, povećava osetljivost ploda na napad patogenih mikroorganizama. Zbog toga, odnos između N (azota) i Ca (kalcijuma), ne sme biti veći od 10%.

Prevelika količina azota u zemljištu, za posledicu može imati slabiju prebojenost plodova i lišća, jer azot direktno utiče na količinu antocijana u voću. Smatra se da je nivo azota u lišću ispod 2% najbolji za razvoj boje. 

Međutim, kada razmatramo ovako niske sadržaje azota, u opasnosti smo da zbog male količine ovog mikroelementa nepovoljno utičemo na veličinu ploda i bujnost biljaka.

Fosfor ima moć da utiče na konzistenciju mesnatog dela biljke

Nedostatak fosfora utiče na sintezu skroba i celuloze, pa voće i povrće može imati atipičnu boju i smanjenu konzistenciju mesnatog dela.

Kalijum daje slatko voće

Kalijum utiče na krupnoću plodova, boju, količina šećera, sadržaj kiselina, čvrstoću, kao i na skladišnu sposobnost. Nedostatak K (kalijuma) izaziva slabije razvijanje semena, što može smanjiti rodnost voća i povrća.

Višak kalijuma je izuzetno redak, ali ako se ipak dogodi, može dovesti do nedostatka kalcijuma i magnezijuma, a oni dalje povlače nedostatak bora, cinka, mangana i pojavu čitavog niza štetnih promena na plodu.

Kalcijumom izbegavamo “brašnast” ukus i gorku pokožicu

Kalcijum (Ca) učestvuje u stabilizaciji proteina pektina. Bez Ca (kalcijuma), membrane biljke bi bile propustljive sve ostale materije, što bi za posledicu imalo propadanje ćelija.

Kod jabučastih voćaka, na primer, nedostatak kalcijuma naročito nepovoljno utiče na kvalitet ploda. Setite se, jeste li nekad jeli jabuku, a da je imala čudan, brašnats ukus, ili joj je pokožica bila pegava i gorka

S obzirom na to da kao poljoprivrednici teško možemo da utičemo na temeraturu, vlažnost vazduha i nagib terena, veoma je važno dobro prilagoditi sve druge faktore koji utiču na rast i razvoj voća i povrća

Neki od njih će biti rezidba, drugi prilagođavanje pH vrednosti zemljišta i navodnjavanje, a sasvim sigurno će uvek biti bitna važna preraspodela mikro i makro elementata unutar samog zasada, kako bismo osigurali plodnost zemljišta.

Uspeh na njivi i u voćnjaku ne zavisi samo od berbe, već od niza činilaca od kojih su svakako najvažniji pravilno odrđevinje momena berbe i davanje biljkama baš onoga što im je potrebno. A da bismo znali šta im je potrebno – družićemo se i dalje…

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više