Zašto bi na vašem tanjiru trebalo da se nađu barem tri boje hrane?

Namirnice koje se nađu na našem tanjiru, a onda i u našim stomacima umnogome mogu odrediti stanje našeg organizma i zdravlja. Izbalansirana i raznovrsna ishrana bolja je za varenje, održavanje normalne telesne težine, ali i celkupni osećaj zadovoljstva.

Međutim, da li ste ikada razmišljali o tome šta raznovrsna ishrana podrazumeva, kao i o tome kakve veze boje na tanjiru imaju veze sa našim zdravljem? 

Teorija boja u ishrani nalaže konzumiranje samo namirnica koje imaju psiho-somatski uticaj na pojedinca, a kako se ona uklapa u našu tezu o balansu namirnica, saznaćemo u daljem tekstu.

Raznovrsna ishrana kroz tri boje na tanjiru

Kvalitetna i raznovrsna ishrana je jedan od najvaznijih faktora koji uslovljavaju dobro ili loše zdravlje, sa velikim uticajem na radnu sposobnost i dužinu životnog veka! Iako je jednostavnije da se svaki dan hranimo istim namirnicama, izbalansirana ishrana se ipak razlikuje od toga šta je “lakše”.

Raznovrsna ishrana podrazumeva različite skupove namirnica koje jedemo za doručak, ručak i večeru, iz dana u dan. Treba imati na umu da je raznovrsna ishrana i lakša za varenje i ne može dovesti naš probavni sistem u opasnost, kao što je slučaj sa jednoličnom ishranom.

Kako ne postoji nijedna namirnica koja u naš organizam može uneti sve neophodne minerale, proteine, vitamine i druge nutrijente – telu je potrebno obezbediti ovu energiju pomoću različitosti!

Rotiranjem namirnica kao što su celovite žitarice, mlečni proizvodi, meso i proizvodi životinjskog porekla, jaja, riba, zdrave masti iz orašastih plodova, povrće i voće, obezbeđujemo našem telu energiju koja mu je potrebna da bi pravilno funkcionisalo i činilo nas zdravim!

Zdrav obrok na tanjiru, meso i povrće

Teorija o tri osnovne boje u ishrani

Jeste li znali da boja hrane može uticati na naše raspoloženje?

Boje na tanjiru nisu potrebne samo radi prezentacije, već igraju veliku ulogu i u davanju ukusa jednom obroku. Iako je specijalitet sačinjen od više boja privlačniji za oko, jasnoća tih boja može ukazati na svežinu namirnica, način i trajanje njihove obrade – odnosno na krajnji rezulatat u pogledu zadržavanja hranljivih materija u voću i povrću!

Boje na tanjiru mogu nam probuditi apetit, ali ga mogu i uništiti – čak iako je jelo potencijalno ukusno. Ovo je normalna ljudska potreba za lepim i vizuelno privlačnim stvarima koja ne izostaje ni u svetu gurmanluka.

Ako je nešto lepo servirano – pre ćemo ga probati!

Naučnici su se dugo bavili pitanjem raznobojne hrane i njenog uticaja na našu svest, pa su tako podelili namirnice koje bi trebalo da se nađu na našem tanjiru u tri osnovne i dve komplementarne boje!

1. Crvene boje na tanjiru – namirnice koje daju snagu i energiju

Namirnice koje su crvene boje na taniru obično predstavljaju najhranljivije činioce obroka. To su obično crvena mesa (mesa u globalu) koja podižu energiju i snabdevaju telo neophodnim proteinima, onda povrće poput paradajza, cvekle i paprike – poznato po svojim antioksidativnim svojstvima i obilju vlakana koja pomažu varenje.

Leti nam priroda daje crvenu boju kroz lubenice, trešnje, višnje, maline i jagode koje deluju protivupalno i imaju pozitivan uticaj na krvne sudove. Osim toga, ovo voće odlično je i tokom dijete jer sadrži niske količine šećera.

2. Zelene boje u tanjiru – namirnice za bolje varenje

Zeleno povrće donosi balans i zdravlje u naš organizam! Voće i povrće u ovim nijansama sadrži obilje folne kiseline neophodne za rast i obnavljanje ćelija, jačanje imuniteta, ali najbitnije su za pravilan rad organa za varenje.

Zdrava čorba u šerpi

3. Ljubičaste i plave boje na tanjiru – namirnice za zdravu krv

Plavo-ljubičaste boje na tanjiru su i te kako zdrave. Razlog leži u tome što su namirnice u ovoj boji bogate antioksidansima i kalijumom koji su poznati saveznici dobre cirkulacije i osećaja smirenosti! Voće i povrće u ovoj karakterističnoj boji su šljive (sveže ili suve), patlidžan, tamne smokve, bosiljak, cvet lavande, crno grožđe, mak, kupine, borovnice…

Brojna istraživanja su pokazala da što je namirnica tamnija, to je ona bogatija antioksidantima, a oni smanjuju rizik od nastanka raka ili srčanih oboljenja, usporavaju starenje i poboljšavaju koncentraciju. U ovu grupu namirnica spadaju i tzv. plave ribe kao što je recimo skuša ili sardina.

Žute i bele boje na tanjiru – komplementarne namirnice za dobar imunitet

Kroz namirnice u žutoj, odnosno narandžastoj boji i one u belim nijansama ljudski organizam dobija elemente bitne za održavanje umuniteta kože, kose, noktiju – pa i dobro raspoloženje!

Najbolji predstavnici ovih grupa su svetlije vrste voća, koje po običaju imaju i viši sadžaj šećera u sebi pa uslovljavaju i bolje raspoloženje. Takođe, narandžasto voće i povrće prepuno je beta karotena koji je od velikog je značaja za ponašanje naše kože tokom izloženosti suncu, ondnosno aktivira melanina, odbrambeni hormon u koži pomoću kojeg tamnimo.

Pomorandže, ananas, žute paprike, breskve, kruške i žute jabuke čuvaju i ijačajunaš  imunitet, a zbog nešto višeg sadržaja šećera podižu i nivo koncentracije i raspoloženje.

Bela boja na tanjiru – namirnice koje štite od visokog pritiska i holesterola

Namirnice bele boje se najlakše kombinuje sa drugim bojama (namirnicama) – pritom su prava riznica zdravlja! Svima koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom ili holesterolom, savetuje se konzumiranje bele ribe, karfiola, belog luka i drugih korenastih namirnica kako bi zdravlje doveli u normalu.

Mnogi elementi koji čoveku omogućavaju dug, zdrav i srećan život nalaze se u hrani. Sve što unesemo u svoj organizam nas menja, a od te promene zavisi naša snaga da se izborimo sa svakodnevnim obavezama. Zbog toga je važno koristiti sve što nam je priroda dala u podjednakoj meri, jer je zdrava i raznovrsna hrana najbolji lek!

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više