Zdrava užina za šampiona: Najbolje voće i povrće za užinu

Voće je idealna užina! Iako svi znamo da voće ne može biti potpuni obrok, i zameniti proteine, hidrate i masti, voće i povrće za užinu je idealan način da glad “prevarimo” i sačekamo glavni obrok bez nervoze i kasnijeg prejedanja.

Takođe, određeno voće i povrće za užinu bolje služi kao “most” između obroka jer se sporije vari, ima više vlakana, lakše se kombinuje sa drugim namirnicama i postiže cilj da nas duže drži sitima.

O tome koje je najbolje voće i povrće za užinu, kako i sa čime ga upariti – govorimo upravo sada.

sepetka-voce-i-povrce-zdrava-uzina1

Užina voće sa košticom

Jedna skorašnja studija je pokazala da voće sa košticom za užinu može pomoći u smanjenju gojaznosti i visokog šećera u krvi

Razlog tome jesu određene komponenta iz mesa voćke i koštice, koje se mešaju i u dodiru sa takođe prisutnim antioksidansima, utiču na snižavanje holesterola i šećera.

Takođe, kajsije, breskve ili šljive ni ne morate kombinovati sa mastima ili hidratima kako biste produžili osećaj sitosti i imali potpuniji obrok, jer se ovo voće za nijansu sporije vari.

Bobice kao idealno voće za užinu na dijeti

Sve bobice su veoma zdrava i nutritivno izuzetno bogata užina. Obiluju antioksidansima, sadrže značajnu količinu vlakana, a čak iako imaju malo šećera na količinu od 100g, mogu da zadovolje i potrebu za “nečim slatkim”.

Bobice kao što su maline i borovnice smatraju se odličnim voćem za užinu jer ne samo da produžavaju osećaj sitosti, već snabdevaju telo važnim vitaminima i mineralima.

Banane i drugo voće za užinu bogatu hidratima

Voće poput banana i dinja predstavlja odličnu užinu uz koju ćemo dugo osećati sitost. Razlog tome jesu ugljeni hidrati, vlakna i voćni šećer

Banane čak imaju i dovoljnu količinu kalorija da postanu odlična užina, pa ako ih uparite sa, na primer, nekim omiljenim puterom od orašastih plodova, čak ćete i za glavni obrok pojesti manje.

Voće koje obiluje vlaknima i vodom

Jabuke, pomorandže, grejp i lubenica. Jedna jabuka, ili jedna pomorandža ili jedno parče lubenice, naravno. Balans i umerenost su ključ i u odabiru/doziranju užine.

Ovo voće za užinu idealno je zbog ogromne količine vlakana kojom snabdeva naš sistem za varenje. Uz ovo voće za užinu, osećaćemo se duže siti i bezbrižno ćemo dočekati glavni obrok.

U OVOM tekstu možete saznati zašto su vlakna toliko važna za varenje, koja sve postoje i gde ih možete pronaći.

A šta je sa povrćem?

Idealno povrće za užinu je – bilo koje povrće. Povrće obiluje vlaknima, vodom, mineralima i nema šećera, što ga čini idealnim i za užinu na dijeti. 

Međutim, mnogi nisu ljubitelji jedenja spanaća, kelja ili celera, a da ga ne upare sa nekim prelivom/sosom

Zbog toga, predstavljamo vam nekoliko idealnih povrćki koje ne morate uparivati ni sa čim, ali su odlične i ako poželite da od njih napravite salatu ili zdravi “smuti”

Spanać je idealan za smutije

Prepun minerala, vlakana i vitamina, a izuzetno siromašan kalorijama. Zbog svog neutralnijeg ukusa, odličan je dodatak voću i povrću, sosevima i obrocima. Neće poremetiti ukus npr. banani i malini, ali će zato od smutija napraviti VITAMINSKU BOMBU.

Krastavci, paprika i šargarepa

Ima li šta lakše i brže od užine koja se sastoji od naseckanih krastavaca, od šargarepe ili paprike? Možemo ih jesti “s nogu”, a možemo i iseckati sve na “žilijen” i konzumirati uz, na primer, humus, ili gvakamole. Brzo, nutritivno besprekorno i ukusno.

Kruciferno povrće za užinu

Krucifernim povrćem se naziva brokoli, karfiol, prokelj, kupus, bok čoj i slične, glavičaste zeleni. Jeste li znali da svo povrće koje spada u ovu porodicu krucifera ima zavidnu količinu proteina? Zbog toga, ovo povrće za užinu dolazi na vrh kada treba izabrati užinu koja bi nas zasitila na duže.

Osim toga ovo povrće za užinu predstavlja hranljive izvore mnogih ključnih nutrijenata, dijetetskih vlakana i vitamina K, C, E, folata, minerala kao što su kalijum, kalcijum i nekoliko karotenoida.

sepetka-voce-i-povrce-zdrava-uzina2

Idealne namirnice za uparivanje voća i povrća za užinu

Sir, krekeri ili perece, humus, avokado (ili gvakamole), puter od orašastih plodova… Sve su ovo odlični, nutritivno izbalansirani izvori proteina i zdravih masti koje se odlično slažu sa voćem i povrćem (odnosno mineralima, šećerom, vodom i složenim hidratima u njima).

Koje su naše omiljene kombinacije za užinu? Evo nekoliko hranljvih primera:

  1. Kriške jabuke sa puterom od kikirikija
  2. Banana i puter od badema
  3. Smuti od banane, par orašastih plodova, malinom i pomorandžom
  4. Šaka badema sa krekerima i paprikom/šargarepom

Imate li vi svoju omiljenu užinu? Pišite nam na našoj Instagram stranici. Tamo ćete pronaći mnogo dobrih saveta za ishranu i radove u baštici. Postanite deo naše zdrave, zelene zajednice.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više