Zdravi načini konzerviranja i pasterizovanja zimnice

Da li ste već odlučile (ili odlučili?) da ugrabite bolje komade voća i povrća na pijacama, i pripremite zimnicu za narednu zimu?

Pošto se mnogi od nas godinama unazad bore sa raznim alergijama na hranu, na emulgatore, konzervanse, boje i kiseline u kupovnim džemovima, kornišonima, ajvaru i sl, odlučili smo da sa vama podelimo nekoliko načina da konzervirate zimnicu bez vinobrana i konzervansa.

Ako ste mislili da je nemoguće – vreme je da vas razuverimo. Dakle, kako konzervirati i kako pasterizovati zimnicu na prirodan način?

Naučimo koji su načini (metode) za konzerviranje zimnice

Konzerviranje zimnice omogućava njeno čuvanje i mogućnost korišćenja tokom cele godine, ne samo tokom kasne jeseni i zimskih dana. 

Da bi se voće i povrće održalo “kad mu vreme nije”, potrebno je ukloniti sve činioce koji inače izazivaju njegovo kvarenje. Upravo to i podrazumeva konzerviranje zimnice i pasterizacija dobijenog proizvoda.

Metode koje uklanjaju bakterije, gljivice, plesni i sve druge nepozvane goste u zimnici, i pokreću proces konzerviranja, najčešće se dele na:

  1. Fizičke metode/procese: Npr. konzerviranje zimnice visokom ili niskom temperaturom i/ili sušenjem
  2. Hemijske metode konzerviranja zimnice: Npr. dodavanjem “pospešivača” ili “ubrzavača” kiseljenja (šećer, sirće, alkohol, i dr) sprečavamo rad mikroorganizama ili ih potpuno uništavamo
  3. Biološke (prirodni načini konzervisanja): Najpoznatiji prirodni način konzerviranja zimnice je kiseljenje kupusa

Još neke metode konzerviranja namirnica

Još prirodniji načini konzerviranja zimnice, ali pre svega očuvanja svežine ubranog voća i povrća, mogu se svesti na sledeće metode:

  • Mariniranje
  • Kandiranje
  • Blanširanje
  • Ukuvavanje
  • Kiseljenje
  • Zamrzavanje
  • Sušenje
  • Kombinovane metode konzerviranja
  • Pasterizacija

Ali, čime početi? Šta odabrati ako želimo pravi proces pasterizacije zimnice, i šta će najbolje konzervirati zimnicu na prirodan način?

1. Pripremite tegle i flaše: pasterizacija zimnice u vreloj pećnici

Pre same pripreme zimnice, prvo treba pripremiti tegle i flaše u koje ćete sipati spremljene specijalitete od voća i povrća. 

Prirodan način uklanjanja bakterija, klica i svih drugih mikroorganizama koje se mogu naći na teglama jeste kuvanje svih posuda i njihovih poklopaca u ključaloj vodi, oko 10 do 15 min. 

Takođe, pre samog punjenja ovako sterilisanih tegli, vrhove (grla) posuda i sve poklopce sa unutrašnje strane treba prebrisati alkoholom.

Evo još nekoliko saveta za besprekorno posuđe za zimnicu:

  1. Svo posuđe u koje ćete sipati zimnicu, kao i kuhinjski pribor (čaše i escajg) koji dolazi u dodir sa smesom, mora biti sterilisan i bez ikakvih tragova masnoće!
  2. Kuvano voće za kompot, pekmezi i ajvari se sipaju vreli, u čiste (i takođe vrele) tegle ili flaše!
  3. Za čuvanje zimnice najbolje se pokazalo posuđe od stakla.

sepetka_zimnica_konzervansi

2. Konzervacija bez bespotrebnih hemikalija

Sve oprane tegle i zatvarače (po uputstvu iz prethodnog pasusa) stavite u rernu na 100°C da se zagreju. Ostavite ih tako da stoje 15 minuta. 

Vruće tegle izvadite iz rerne i punite ih ajvarom ravnomerno, tako da nema vazdušnih šupljina

Napunjene tegle/flaše, stavite ponovo u rernu na 100°C, 15 minuta, bez poklopca. 

Kada ih budete izvadili, primetićete da se uhvatila blaga korica na vrhu smese, to je od toplote.

Za kraj, stavite poklopce (prethodno oprane i pripremljene po uputstvu) na teglu, čvrsto zatvorite i ponovite proces sa grejanjem!

Evo još nekoliko saveta kojima domaćice štite tegle od prodora vazduha i kvarenja zimnice:

  1. Koristite patent zatvarače, ali ukoliko ih nemate dovoljno, mogu pomoći celofan i pergament papir, samo ih dobro učvrstite gumicom ili tankim kanapom. (Ako koristite plastični celofan i povez od gume – preskočite poslednje grejanje zatvorenih posuda)
  2. Zimnica se čuva na tamnom i hladnom mestu!

3. Očuvanje svežih komada voća i povrća za zimnicu

Kad je u pitanju očuvanje svežih komada voće i povrća, možemo ih zaštititi uz samo nekoliko načina. Proces pripreme i očuvanja svežine voća i povrća ogleda se najpre u:

  • Detaljnom pranju u hladnoj vodi
  • Čišćenju oštećenih delova
  • Blagom blanširanju (kratkom barenju)
  • (Ponekad i ljuštenju voća/povrća: npr šljive, breskve…)
  • Pakovanju u manje kese/kutije i,
  • Zamrzavanju!

sepetka_kvalitetno_voce_i_povrce

4. Dodatni savet: Birajte kvalitetnije povrće/voće

Ukoliko želite zimnicu koja se održi cele zime, i dodatno ne želite da posežete za raznim hemikalijama kako biste produžili njenu svežinu – savetujemo vam da pažnju povećate već na početku – prilikom odabira paprike, kajsija, trešanja i sl.

Birajte mesnatije, cele i zdrave komade, koji, idealno nisu prezreli ili postoji potreba da odvajate veći deo mesa.

Ne savetujemo vam da kupujete u džakovima i kutijama. Iako ova opcija može inicijalno delovati povoljnija, može se dogoditi da kupite kontigent sa celim i zdravim komadima na vrhu – dok će vas kvalitet koji vas unutra čeka, veoma razočarati.

Više se isplati da odvojite vreme i novac i pronađete savršene paprike za svoj ajvar, nego da kupite loš materijal. Od lošeg materijala ne može ispasti dobar proizvod, i može se dogoditi da traje znatno kraće nakon otvaranja.

Koje voće/povrće treba duže obrađivati? Evo “tajne” veštih domaćica:

Ukuvava se samo sveže obrano, prvoklasno voće i povrće. Ostaci i oštećeno voće može se koristiti samo za pripremu sokova, pekmeza i želea.

Domaća zimnica je ponos i dika svake domaćinske kuće. Osim toga, ona je i veoma važan element raznovrsne ishrane, u mesecima kada ona nema previše izvora vitamina, vlakana i minerala.

Pravilno konzerviranje zimnice je, pored zdravstvenog aspekta, bitno i sa finansijske strane. Ukoliko ne konzervirate pravilno, kvarenje je neizbežno. 

Da biste to izbegli, nadamo se da će vam ovaj mini vodič biti od koristi. Sačuvajte zimnicu od kvarenja i propadanja, bez upotrebe konzervansa.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više