Jela na kašiku – zašto je važno “srknuti” nešto svakog dana

Dok smo bili mali, jela “na kašiku”, bila su obavezni deo svakog obroka i porodičnog ručka. Mame i bake su ih rado pripremale za svoju porodicu jer su znale da svojoj deci spremaju nešto zdravo, a ukusno.

Savršeno jelo na kašiku idealni je obrok za bilo koje doba dana, obično se jednostavno priprema pa vam za recept, koji svaki put uspe, neće biti neophodno poznavanje posebnih kulinarskih veština.

Posebno korisna u nadolazećim, hladnim danima, jela na kašiku će zagrejati i dom i vaš stomak i prpremiti ga za “teže” obroke. Zato ćemo ovaj tekst posvetiti važnosti domačih, kuvanih obroka, i prisetiti se jela koje bismo mogli srknuti još koji put.

Najlepša kuvana jela su tradicionalna jela na kašiku

Sećate se onog pucketavog zvuka koji je bakin lonac pravio, ljuškajući se na vreloj plotni? U njemu su se krčkali najukusniji zalogaji, čiji je prepoznatljiv “kao kod bake“ ukus, rezultat posvećenosti, načina pripremanja svakog jela, ali i odabira svežih namirnica, u čiju se nabavku išlo svakodnevno.

Najlepša kuvana jela potekla su baš u porodičnim kuhinjama, a dok smo kao deca od mnogih vrsta jela bežali – danas ih se sa nostalgijom sećamo i pokušavamo da ih rekreiramo za našu decu.

Pogotovo danas, kada se mnogo vremena provodi u prevozu i blagoj nervozi, kada svi gledaju na sat i trube, a hrane se na kiosku ili u restoranima brze hrane – kuvana jela, ili domaća, tradicionalna jela na kašiku smatraju se povlasticom.

Međutim, i u gradu koji nikada ne spava, u izlasku sa prijateljima i tokom dobre zabave –  uvek se može lepo jesti, i po svačijem ukusu! Samo treba napraviti pravi izbor i odabrati kuvana jela na kašiku, kojima brinete o svom zdravlju.

Gulaš u tanjiru

Zašto bi trebalo jesti na kašiku

Predlog svih lekara i nutricionista je da se barem jednom dnevno jede kuvano jelo, i to pre nekog težeg i za varenje zahtevnjeg obroka. Na ovaj način, sprečavaju se ozbiljni problemi poput disfunkcije želudačnog soka, stvaranje čireva, gastritisa pa i problema sa intestinalnim traktom.

Stručnjaci smatraju da, ukoliko barem jednom dnevno pojedete kuvano jelo na kašiku, imate veće šanse da budete zdraviji. Vaš stomak će svakako biti zahvalniji! Ako smo primorani da, zbog brzog načina života, jedan obrok posvetimo pekari – onda smo dužni da napravimo napor i da sebi i svom želucu priuštimo ručak “iz šerpe”. Njega možete napraviti i za nekoliko dana unapred, pa podgrevati po potrebi.

Zašto su kuvana jela zdrava?

Svi smo već čuli da su čorbasta jela poželjna u ishrani, da okrepljuju i telo i dušu. Međutim, znamo li zašto su jela na kašiku toliko dobra za nas? Kuvana hrana je potrebna našem stomaku jer pomaže digestivnom traktu da bude zdrav i funkcionalan. A šta to znači?

To znači da, ukoliko želimo da smršamo ili samo da održimo kilažu na zavidnom nivou, trebalo bi češće da jedemo hranu koja prija našim crevima. Ovakva hrana obično neće izazivati nadimanje, mučninu i osećaj “natrpanosti”.

Koliko su kuvana jela zdrava?

Osim što jela na kašiku ne otežavaju našem stomaku, ona su i veoma zdrava i nutritivno bogata. U domaća, kuvana jela uobičajeno je da se stavi i meso, i povrće i začini koji na prirodnan način pojačavaju ukus sastojcima.

Kuvano meso je jedna od najboljih opcija i ukoliko želimo vitak stas, jer kuvanje ne podrazumeva dodavanje previše ulja, kao što je slučaj sa pečenjem ili prženjem. Obrađeno u vodi obrađeno meso zadržava sve kvalitetne osobine mesa.

Povrće je najbolje konzumirati kuvano, blago bareno ili bareno na pari. Kuvanjem ćete zadržati onu privlačnu boju svake povrćke, a i svi minerali, vlakna i vitamini ostaće netaknuti pa će ih vaš stomak bolje iskoristiti.

Zdrava jela na kašiku

Da li se sećate i onih dana kada se jedan dan jeo sladak kupus, drugi dan pasulj, a treći dan grašak ili boranija? Nismo mogli da biramo a, naravno, sve iz tanjira se moralo pojesti. Sećate li se svog omiljenog, tradicionalnog jela na kašiku? Spremate li ga za svoje ukućane?

Pasulj – sa mesom i bez njega, ali jedan od omiljenih obroka

Čak je i nauka dokazala sa ishrana bogata pasuljem umanjuje rizik od srčanih obolenja i određenih vrsta karcinoma. Ukoliko želite da budete zdravi, poštujte propisanu meru pasuljastog obroka, i barem jednom u sednici skuvajte kvalitetan obrok od tri šoljice pasulja po svojoj želji.

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost, izvor je svih esencijalnih aminokiselina, nezaobilazan je izvor vitamina i minerala, a naročito je pogodan obrok za anemičnu decu zbog izobilja gvožđa.

Boranija – omiljeni i najomraženiji obrok na kašiku

Boranija je jedna od retkih biljaka koja obiluje antioksidanatima i esencijalnim, hranljivim materijama. Izvrstan je izvor vlakna pa će vaš stomak biti i više nego srećan kada mu je ponudite.

U boraniji se nalaze i biljni proteini, omega 3 masne kiseline, minerali poput kalcijuma i gvožđa, flavonoidi i karotenoidi. Boranija je prava riznica zdravlja i pruža brojne zdravstvene benefite, neophodne našem telu i mozgu!

Devojka kuva ručak

Grašak – najveći izvor proteina kod biljaka

Osim što je grašak bogat gotovo svim mineralima i vitaminima, predstavlja i najpotpuniji izvor proteina u biljnom svetu, izuzetno koristan za vegeterijance i vegane.

Samo jedna šolja graška ima čak 8,5 grama proteina, što je više proteina nego u 20g od kikirikija – konvencionalne zamene za protein iz biljnog sveta. Šoljica kuvanog graška ima i 9 grama vlakana, što uslovljava duži osećaj sitosti u stomaku.

Kupus – slatki kupus, podvarak ili sarma, pitanje je sad

Kupus je kod Srba omiljena hrana. O tome svedoči i činjenica da se za jedan od najsrećinih trenutaka u životu morao naći i on na trpezi, samo u posebnom izdanju. Ne postoji osoba koja ne voli “svadbarski kupus” ili resku kupus salatu!

Kupus možete da spremite sa bilo kojim mesom, u tepsiji, pečen u rerni, možete skuvati ukiseljenu glavicu kupusa sa suvim rebarcima, slatki kupus izrezati i skuvati sa junetinom. Dobri stari kupus sa flekicama i dan danas je jedno od omiljenih, tradicionalnih jela mnogih od nas.

Interesantna je i činjenica da je čovek kiseljenjem kupusa učinio da on postane još zdraviji – čak zdraviji nego limun ili crvena paprika, sa skoro duplo više vitamina C u svojim listovima.

Ako je spremljen na tradicionalan način, nema osobe koja se neće vratiti po još!

Bela čorba – ukusni eliksir zdravlja koji nas greje

Bela čorba je jedno od najjednostavijih, domaćih i tradicionalnih jela na kašiku koja se pravi od osnovnih namirnica, kojih uvek ima u frižidetu. S obzirom na toda je jaka, puna mesa, povrća, jaja i mleka, ova krepka i osvežavajuća čorbica preporučuje se i kao glavni obrok.

Bela čorbica je idealna za oporavak tela od nakon bolesti, za decu koju morate osnažiti pred sezone gripa i prehlada, ali i kada želite svoja nepca da počastite kvalitenim obrokom koji će vas dugo držati sitim.

Da li ste ogladneli nakon ove krate reportaže o jelima iz bakine kuhinje? Nakon pregleda jela, i predstavljanja svih benefita koje domaća jela na kašiku imaju po naš organizam, ne preostaje nam ništa drugo do toga da sa prvim petlovima pristavimo lonac da se krča.

Čitaj još

Poljoprivreda

Kako sačuvati biljke od mraza tokom hladnih dana?

pročitaj više
Vitaminska baza

Izvori vitamina A – voće i povrće sa najviše vitamina A

pročitaj više
Poljoprivreda

Kako zaštititi useve od zemljišnih štetočina?

pročitaj više