Za šta je dobra cvekla i kako cvekla štiti zdravlje

Od soka, do salate i obroka – cvekla spada u povrće koje se može koristiti na razne načine, a prilagođava se i slatkom i slanom.
Osim što ima raznovrsnu namenu, cvekla je odavno poznata kao prava riznica zdravlja! Bogata je vitaminima B grupe, snažnim antioksidansima i mineralima, među kojima su sigurno najbitniji jod i gvožđe.
Cvekla je sa punim pravom proglašena za lekovitu biljku, a danas,  Sepetka predstavlja sve dobrobiti jedenja cvekle.

Lekovitost cvekle je složena – ali dokazana!

Sredinom dvadesetog veka, tačnije 1961. godine, objavljeni su prvi, naučni rezultati i dokazi o lekovitim svojstvima cvekle.

Među prvima, pronađeni su antocijani, koji dokazano deluju kao antioksidansi u borbi za suzbijanje tumora. Cvekla je, dakle, odličan obrok u preventivi nastanka raka, posebno ukoliko imate predispozicije za njegov nastanak.

U cvekli je pronađen i visok sadržaj minerala gvožđa, poznato po tome što obnavlja i povećava broj crvenih krvnih zrnaca. Cvekla je samim tim odličan “lek” za anemiju.

Pored njega, cvekla je bogata i kalcijumom, fosforom, bakrom, sumporom, natrijumom, magnezijumom i jodom koji, između ostalog, štiti krvne sudove i organizam od arteroskleroze i (prevremenog) starenja.

Vitamini u cvekli koji prednjače su svakako oni esencijali  vitamini B grupe, pre svega B1, B2 i B12, ali se u značajnoj količini nalaze i vitamin C, kao i vitamin P – prirodni bioflavanoid koji održava sistem krvnih sudova jakim i zdravim.

sepetka_sok_od_cvekle

Kako konzumirati cveklu, i šta očekivati od cvekle

Cvekla je najkorisnija kada se jede sveža, u salati ili isceđena u sok. Tom prilikom, sve aktivne substance u cvekli mogu ispuniti svoj pun potencijal, koji se ogrela pre svega u:

 1. Regulaciji krvnog pritiska
 2. Umiruje napetost
 3. Smanjenju holesterola
 4. Održavanju krvnih sudova zdravim
 5. Osnaživanju jetre
 6. Povećanju broja crvenih krvnih zrnaca (borba protiv anemije)
 7. Pomaže osetljivim plućima
 8. Ublažava promuklost i bol u grlu

… I još mnogo, mnogo toga…
! Cvekla je dragocena namirnica u vreme infekcijskih i virusnih bolesti, posebno gripa.

Nutritivna svojstva cvekle

Cvekla je izuzetno lako svarljiva namirnica, i prava riznica vitamina i minerala. Osim toga, veoma je nutritivno bogata belančevinama, zdravim, biljnim mastima i ugljenim hidratima koji dugo drže sitost.

Jeste li znali da se i listovi cvekle mogu iskoristiti? Slično blitvi ili spanaću, kupusu ili vinovoj lozi… Samo skinite zadebljali deo “rebara” koji ide kroz zeleni deo lista, i uživajte u salati.

Cvekla se lako gaji, otporna je i veoma rodna

Da bi cvekla dala rod, potrebno je da prođe dve godine od sadnje. Cvekla u prvoj godini formira koren, stabljiku i listove, dok se u drugoj godini pojavljuju plodonosni organi: cvetna stabljika, cvet, plod i seme.

Cvekla je veoma ekonomski isplativa i značajna, jer ostvaruje dobre prinose, skoro da ne postoji otpad, a može se uzgajati i u proleće i u leto, a najviše joj prijaju relativno hladnija područja (čak i kad je temperatura u minusu; do -5).

Ipak – cvekla zahteva najviše svetlosti. Više nego bilo koje drugo povrće! Dugi dani su njen najbolji prijatelj. A i vaš, ukoliko odlučite da vam uzgoj cvekle bude posao.

sepetka_sadjenje_cvekle

Šta raditi u tom slučaju?

 1. Izbegavajte da sadite cveklu kao međuusev (optimalno iskorišćavanje sunčeve stvetlosti direktno utiče na prinos i kvalitet ploda)
 2. Idealni predusev sustrne žitarice i grahorice
 3. Idealni susedi cvekli su luk, salata, mahune
 4. Najgori susedi su spanać, blitva i stočna repa
 5. Obezbedite mladom semenu dovoljno vode (da bi seme uopšte proklijalo, potrebno mu je skoro 200% vode, u odnosu na njegovu masu).
 6. Kasnije pazite da koren nema previše vode. Cvekla bolje podnosi manje vode od drugog korenastog povrća. Ali ne podnosi vlagu!
 7. Zemlja treba da bude plodna, duboko obrađena (idealno černozem ili aluvijalno zemljište)
 8. Izbegavajte gajnjače i ritske oblasti (zadržavaju previše vode)
 9. Stajnjak se pokazao kao idealno prirodno đubrivo za cveklu

Čuvanje cvekle je veoma lako, i biljka retko propada

Čuvanje cvekle je takođe veoma lak zadatak, a mnogi ne znaju da se ona u svežem stanju može održati veoma dugo, pa je čuvaju tako što je “kisele” tj. ostavljaju slično turšiji i prerađuju u sokove.
Međutim, zahvaljujući debeloj kori, cvekla dobro podnosi skladištenje preko zime; jedino je potrebno da je držite na suvom i prohladnom mestu, poput podruma.
Da rezimiramo…

Inkorporiranje cvekle u ishranu je veoma jednostavno, ali i pristupačno (jeftino, a cvekla se lako i nalazi).

Cvekla ne izaziva gotovo nikakve posledice, a posebno je blaga pri sekreciji želuca i neće izazivati neprijatnost (gasove, gastritis, kiselinu, gorčinu i sl).

Ipak, najvažnije kod konzumiranja cvekle jeste njeno korišćenje u sirovom stanju. Međutim, cveklin sok i presno meso mnogima nije baš prijatnog ukusa…

Sepetka predlaže da ovu hranljivu i zdravu porvćku iskombinujete sa drugim voćem, povrćem i začinima, tako da dobijete ukusan koktel ili salatu.

Tom prilikom, mi se najčešće oslanjamo na limun, jabuke, dunje, kajsije i šargarepu, ali prepustite mašti na volju pa isprobajte i novu kombinaciju.

Začinsko bilje koje se odlično slaže sa cveklom su seckani peršunov list, đumbir, nana.

Čekamo vas sa vestima, i predlozima za kombinovanje cvekle, jer, ova povrćka je toliko zdrava, da bi njeno preskakanje na policama bila potpuna ludost.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više