Voće i povrće koje se najlakše gaji (i zahteva najmanje tretiranja)

Danas ćemo govoriti o nekoliko vrsta voća i povrća koje se izuzetno lako gaje. To su sadnice koje ne zahtevaju veliki trud, ali će vas ipak obradovati (neretko vanredno) dobrim prinosom.

Voće i povrće koje se lako gaji i ne zahteva mnogo obrade je naročito isplativo za sve koji imaju malu baštu i okućnicu.

U jednom tekstu smo govorili o voću i povrću koje najbolje uspeva na području naše zemlje, pa je tako isplativo i za velike proizvođače. Bacite pogled i na link ispod…

LINK: Voće koje najbolje uspeva i najviše se isplati gajiti u Srbiji

paradajiz

Povrće koje se najlakše gaji i ne zahteva mnogo posvećivanja

Kompaktne sorte zbunastog povrća, koje rastu u “grmovima“ najbolji su izbor za povrće koje se najlakše gaji. Jedino što bi trebalo osigurati jeste da zasad dnevno dobije najmanje 6 sati sunčeve svetlosti.

Kada vaše povrće koje ne zahteva mnogo obrade počne da rađa, dovoljno ga je redovno i ravnomerno zalivati. Ali čak i sa tim ne morate biti striktni. 

Prekomerno zalivanje može uzrokovati raspadanje stabala i roda. Vodite računa tek da biljka ne bude na zemlji koja je toliko suva (ispucala), da se i sama počne sušiti.

Dakle, šta odabrati?

 1. Paradajz (sitne sorte ćeri paradajza mogu se uspešno gajiti čak i u zatvorenom prostoru)
 2. Plavi patlidžan
 3. Krastavac 
 4. Paprika
 5. Tikvice i bundeva
 6. Špargle
 7. Svo začinsko bilje
 8. Kopriva, spanać, rukola, zelje, blitva…

Zaštita povrća u maloj bašti

U maloj bašti vašeg odabranog povrća bela lepršasta vaš može biti problem. Za prirodno lečenje useva i prvu liniju odbrane od napasti, najbolje je koristiti lepljivu zamku

Nikako ne prskajte useve pesticidima, jer mala bašta i ovo lako povrće je žalosno prskati otrovima ako je već dovoljno lako obraniti ih na prirodan način. 

U prilogu vam ostavljamo tekst u kojem možete naučiti još prirodnih načina da borite se sa raznim nedaćama u bašti.

LINK: Kako zaštititi useve od zemljišnih štetočina

LINK: Najbolja prirodna rešenja za zaštitu i jačanje bilja

LINK: Kako sačuvati biljke od mraza tokom hladnih dana

LINK: Mere sigurne i prirodne zaštite vinograda i loze

Voće koje se najlakše gaji i ne zahteva mnogo posvećivanja

Velika većina voća je veoma lako gaji čak i u malim baštama. Voćari znaju da čitavi voćnjaci ne zahtevaju mnogo pažnje u smislu zalivanja, plevljenja i sl. Najveći napori ulažu se jedino u podizanje i sprovođenje mera zaštite. 

Međutim, ukoliko vam nije podizaje voćnjaka na umu, evo nekoliko laganih vrsta voća koje možete gajiti i u dvorištu jer ne zahtevaju veliki trud, a ni ulaganje:

 1. Jagode
 2. Dinje i lubenice
 3. Veće, žbunaste, bobice poput malina, kupina i borovnica
 4. Drveće: Smokva

Prostor u bašti savremenog i neretko prezauzetog domaćina obično je prilično ograničen. Ali, ne očajavajte. Uz ove predloge voća i povrća, vaš trud će dati uvek sveže plodove i na manjem prostoru. Brzo i lako.

Gajiti zdravu hranu sebe i svoje najmilije je uvek interesantno, ali je na prvom mestu zdravo jer znamo šta jedemo i odakle je neko voće i povrće došlo.

Međutim, svi znamo da drveće i žbunaste biljke sporo rastu i da morate da sačekate i po nekoliko godina da biste uživali u njihovim (čak i prvim) plodovima. 

Ipak, ukoliko prilikom planiranja dvorišta ili bašte uključite ove brzorastuće voćke i povrće, njjihov uzgoj biće relativno lak, a vi ćete za kratko vreme moći da uživate u slasti njihovih plodova.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više