Dinje – Zdrava i ukusna užina. Ali zašto je to tako?

Jeste li znali da dinje zapravo spadaju u povrće? Možda sada ima više smisla zašto se dinje tako dobro kombinuju sa pršutom?

Dinje cvetaju početkom leta, a u njenim slatkim plodovima uživamo sve do sredine jeseni. Ova jednogodišnja biljka, dolazi nam sa područja Azije, a kao poslastica se služila već pre hiljadu godina. 

A koje sve to dobrobiti imamo jedenjem dinje?

Saznaćemo upravo sada…

Šta čini dinje zdravom užinom?

Jeste li znali da plod dinje čini čak 95% voda? Osim toga, dinja ima 1% belančevina, 5,5% šećera, 1 g biljnih vlakana, što je čini odličnim izborom za užinu čak i na redukcionoj ishrani. 

Osim što će nas zasititi, daće nam dovoljno energije da ne osećamo glad mnogo pre obroka. Karakterističan, i opojan miris dinje daje eterično ulje kojim je bogato i meso dinje, ali i njena kora. 

Iako kora dinje može biti glatka ili tvrda, sa opnom nalik na mrežicu, unutašnjost dinje je uvek sočna, u boji koja može da varira od narandžaste, žućkaste, pa sve do svetlozelene.

Od vitamina koje sadrži dinja, tu je puno karotena, vitamina B i vitamin C, a od minerala dinja sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink i bakar.

sepetka_dinja_i_prsuta

Hajde da vidimo koliko je teško uzgajati dinje…

Dinja spada u red veoma zahtevnog – kao što smo rekli – povrća – za uzgoj. Kako bi period vegetacije i zrenja prošao uspešno (bez propadanja ploda), temperatur ne bi smela biti ispod 20°C. 

Zapravo, optimalne temperature za rast i razvoj dinje su od 23 °C do 28 °C.

Vlažnost je takođe izuzetno važna u vremenu kada dinje rastu i kada im se formiraju plodovi. Ipak, stari znalci i proizvođači ovog povrća će reći da obavezno treba prekinuti dotok vode (najčešće navodnjavanje putem rotirajućih rasprskivača)15-20 dana pred zrenje.

Smatra se da će tako plodovi dinje biti slađi.

Šta je sa agrotehničkim merama i vrstom zemljišta za dinju?

Dinje najbolje uspevaju na zemljištima koja se smatraju “lakim”. Šta to znači? Zemljišta koja su laka za obradu, obično imaju mrvičastu strukturu, bogata su humusom, dobro su drenirana, i idealno je da pH vrednost bude od 6 do 7,5. 

Dinja se gaji iz rasada ili direktnom setvom (iz semena). Koren dinje se najčešće razvija na dubini od 35 do 40 cm, pa je potrebno prethodno zemljište pripremiti podrivačem kojim ćemo pomešati zemljište i stajsko đubrivo.

U teksu ispod ćemo vam ostaviti objašnjenje kako se zemljište priprema za prolećne radove.

LINK: Priprema zemljišta za prolećnu setvu

A OVDE možete steći uvid i to čime se zemljište obrađuje, i koja mašina najbolje prija kom zemljištu.

sepetka_secena_dinja_na_dasci

Šta ako nikada do sada niste gajili dinje, ali jeste drugo povrće?

Za dinju, kao i lubenicu, dobar predusev može biti paprika, paradajz, krompir, leguminoze, pa čak i trave poput dateline lucerke.

Kako je ovo povrće među najčešćim izborima i za one koji se brinu o maloj bašti, dobijamo idealnu podlogu za to da se i dinja doda skupu.

Zasad dinja je neophodno redovno kultivisati i pleviti kako bi se sprečio rast korova, ali i poboljšao rast vreže. Mi vam u nastavku predlažemo nekoliko načina da zaštitite svoje dinje:

LINK: Najbolja prirodna rešenja za zaštitu i jačanje bilja

LINK: Fizička zaštita bašta i voćnjaka

LINK: Kako zaštititi useve od zemljišnih štetočina

LINK: Prirodna zaštita useva od sunca i zašto je veoma važna

Kako znati da je dinja zrela?

Dinje se nikada ne beru zelene. Nedovoljno sazrelo meso ostaje bez dovoljno vode (iz vreže), povećava se količina šećera i dinja počinje da truli. Meso dinje može postati i “brašnasto” (ovu pojavu/ukus treba razlikovati od starih sorti dinje koje su prirodno malo suvlje).

Zrela dinja je ona koja se veoma lako odvoji od vreže. Obrane dinje se čuvaju na hladnom; najbolje u frižideru, a tako skladištene mogu očuvati svežinu i po nekoliko dana. Međutim, dinje nipošto ne treba zamrzavati jer ćemo nakon odleđivanja dobiti potpuno umuljano meso.

Nadamo se da vam je ovaj naš mali pregled o dinjama pomogao da za sledeću sezonu prvo dinju stavite na listu za kupovinu. U tome vam može pomoći i Sepetka.

Čitaj još

Zdravlje na usta ulazi

Sočivo : Zašto je dobro jesti sočivo i šta se u njemu nalazi

pročitaj više
Vitaminska baza

Kalcijum u voću i povrću

pročitaj više
Vitaminska baza

Za šta je dobra surutka i koliko je treba piti

pročitaj više